Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκοποβολή: Παράλογες απαιτήσεις από το ΓΕΣ που οδηγούν στο μαρασμό του αθλήματος


Σημαντικά προβλήματα στους συλλόγους σκοποβολής δημιουργεί το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ θέτοντας υπέρογκα ωριαία ενοίκια για τη χρήση των πεδίων βολής. 
Έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι αυτή η χώρα της αρέσει να σκοτώνει τα παιδιά της. Αυτή τη φορά οι σύλλογοι της σκοποβολής είναι εκείνοι που πλήττονται από μία απόφαση δίχως κάποια λογική.

Για την ακρίβεια λογική υπάρχει και είναι να βγάλουν κάποιοι χρήματα. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ να ανεβάσει στα ύψη τα ενοίκια για τη χρήση των πεδίων βολής από τους συλλόγους.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ποσοστό άνω του 80% των αθλητών σκοπευτών δεν θα μπορούν πλέον να αθλούνται στη σκοποβολή στα πεδία βολής του στρατού.

Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι προπονήσεις των αθλητών γίνονται κατά το πλείστο σε μη λειτουργούντα πεδία και σε ημέρες και ώρες που ο στρατός δεν τα χρησιμοποιεί, π.χ. πεδία βολής πρώην ΚΕΒΟΠ, Χαϊδάρι. Πρόκειται για χέρσες εκτάσεις χωρίς καμία υποδομή (νερό, ρεύμα, τουαλέτες). Η όποια υποδομή υπάρχει (τέντες, γραμμή βολής, στοχοθέτες) έχει δημιουργηθεί με έξοδα των σκοπευτικών συλλόγων.

Γι’ αυτές τις χέρσες, άνυδρες εκτάσεις το ΓΕΣ θέλει ενοίκιο της τάξης των 10 την ώρα από κάθε σύλλογο! Ξέχωρα οι παράλογες αποζημιώσεις ( 1500) για κάθε αγώνα.

Για του λόγου το αληθές παρατίθεται από τη σχετική απόφαση ΥΕΘΑ ο σχετικός τιμοκατάλογος:

2. Για τη διάθεση πεδίων βολής και σκοπευτηρίων απαιτείται έγκριση του ΤΕΘΑ μετά από γνώμη του ΓΕΠΣ - ΔΙΔΟΕ/ΔΙΔΕΚΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ (Υποδομής - Περιβάλλοντος και Πληροφοριών - Ασφαλείας). Το ύψος του μισθώματος, ορίζεται ως εξής:

20 ανά ώρα, για διάθεση σε Ομοσπονδία

10 ανά ώρα, για σύλλογο κάτω των 200 αθλητών

12 ανά ώρα, για σύλλογο άνω των 200 αθλητών

1.500 για τη διοργάνωση πανελλήνιων και διασυλλογικών αγώνων μέχρι 50 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 150 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)

2.000 για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής έως 5 χωρών μέχρι 50 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 200 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης - διάθεσης του πεδίου βολής)

3.500 για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής 6 έως 10 χωρών μέχρι 60 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 250 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)

5.000 για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής άνω των 10 χωρών μέχρι 70 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 300 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)

Για τη διοργάνωση αγώνων σε κλειστό σκοπευτήριο ισχύει 100 % προσαύξηση στα άνωθεν ποσά.

Inline Image




Η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5543/17/12/2020, τροποποιεί την Φ.351/103/310959/7-8-2012 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας πεδίων βολής του Στρατού Ξηράς και διάθεσης αυτών για περιοδική χρήση σε τρίτους» και περιλαμβάνει εξωπραγματικές αποζημιώσεις αγώνων και υπέρογκα ωριαία ενοίκια για τη χρήση των πεδίων βολής, σε ασφυκτικά εξαναγκαστικό πλαίσιο 12ημέρου!

Είναι να απορεί κανείς για το πως – σε περιόδους κρίσης – αντιλαμβάνεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τις υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στους πολίτες του και την τήρηση του Συντάγματος! Αξίζει να σημειωθεί η §9 του άρθρου 16: O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος με το άρθρο 16 § 9 εγκαθιδρύει ένα κοινωνικό και ταυτόχρονα ατομικό δικαίωμα στον αθλητισμό*

Η "προστασία" του αθλητισμού μέσω του παραπάνω άρθρου δύναται να ερμηνευτεί ως δικαίωμα του ατόμου για ελεύθερη πρόσβαση και ελεύθερη άσκηση της αθλητικής του δραστηριότητας**.

* Λοβέρδος Α. (Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Η προστασία του Αθλητισμού ως ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα. (πρακτικά 1ου διεθνούς συνεδρίου αθλητικού δικαίου, Αθήνα 1993 σελ. 172)

Βενιζέλος Ε. (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική ΑΠΘ) Αθλητισμός και κράτος δικαίου - Τα όρια της νομικής απορρύθμισης και η επιστροφή εις το Σύνταγμα (πρακτικά 1ου διεθνούς συνεδρίου αθλητικού δικαίου, Αθήνα 1993 σελ. 125)

** Δρ. Ελένη Α. Δημητροπούλου, Δικηγόρος

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ


Σημείωση: η αγραμματοσύνη, «διοργάνωση διεθνή αγώνων» ανήκει στο ΓΕΣ. Έτσι είναι δημοσιευμένο στο σχετικό ΦΕΚ. Απλά το αφήσαμε ως έχει για να αναδείξουμε το μέγεθος της προχειρότητας.

Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν διασυλλογικό αγώνα, Γ΄ κατηγορίας με είκοσι (20) συμμετοχές. Το Σαββατοκύριακο του αγώνα, για προετοιμασία και διεξαγωγή χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες, άρα 120. Αν προσθέσουμε και την απαίτηση των 1500 για τη διοργάνωση διασυλλογικού αγώνα, έχουμε ένα σύνολο 1620. Άρα το παράβολο συμμετοχής μόνο για την κάλυψη των απαιτήσεων του ΓΕΣ πρέπει να είναι τουλάχιστον 81! Δεν περιλαμβάνονται φυσικά έξοδα αναλωσίμων (φυσίγγια, στόχοι κλπ.)

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού…

Για τη δαπάνη που θα βαρύνει τις τσέπες των αθλητών σκοπευτών, ουδείς ενδιαφέρεται.

Η σύγχρονη αντίληψη για την προαγωγή του αθλητισμού στην Ελλάδα. Εύγε!


ΔΙΩΓΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της δίωξης της σκοποβολής στην Ελλάδα, σημειώνουμε:

Το 2003, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η Εκκλησία της Ελλάδος προσπαθεί να γκρεμίσει το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα για να χτίσει στη θέση του συνεδριακό κέντρο. Επταώροφο ξενοδοχείο στη θέση ισόγειας αθλητικής εγκατάστασης που ήταν και επίσημο προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το 2008, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο παραχωρείται στην ΕΛ.ΑΣ. Ξοδεύτηκαν 50.000.000 για το καλύτερο σκοπευτήριο στον κόσμο. Η ΣΚΟΕ πρότεινε μελέτη αυτοχρηματοδοτούμενης λειτουργίας για τα αγωνίσματα της σκοποβολής, χωρίς ούτε 1 δαπάνη. Η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε 40.000.000 επί πλέον για να το προσαρμόσει στις ανάγκες της. Το παραχώρησαν στην ΕΛ.ΑΣ.

Φέτος ο τιμοκατάλογος με τις απαιτήσεις του ΓΕΣ.

Κάποιοι ίσως προσπαθούν να εξαφανίσουν τη σκοποβολή από τα αστικά κέντρα (τουλάχιστον).

https://m.sport24.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια