Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι δύο κατάσκοποι θα προσφύγουν κατά των ενταλμάτων κράτησής τους


Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου επί της προσωρινής κρατήσεως ή μη του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας «SAOS FERRIES», που κρίθηκαν την 21η Δεκεμβρίου 2020 το βράδυ, προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» να ασκήσουν προσφυγή κατά των ενταλμάτων της προσωρινής τους κράτησης έως την 30η Δεκεμβρίου 2020, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την προσωρινή τους κράτηση.

Διατείνονται ειδικότερα ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ότι δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις για να φύγουν από την χώρα, δεν είναι ύποπτοι τελέσεως νέων πράξεων και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Ζητούν συγκεκριμένα να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ή εναλλακτικά με κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι με δικά τους έξοδα.

Επί των αιτιάσεών τους έχει απαντήσει στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε εις βάρος τους, με αιτιολόγηση, η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική» αναφέρει, σε ό,τι αφορά τον 52χρονο για την εξαρχής ομολογία του και τις αντιφάσεις και λογικές ανακολουθίες στις οποίες υπέπεσε στην προσπάθειά του να την ανατρέψει.

Τονίζεται εξάλλου από την κ. Ανακρίτρια ότι τα αποδιδόμενα στους κατηγορούμενους κακουργήματα τελέσθηκαν κατ’ εξακολούθηση και πλήττουν την αμυντική ικανότητα της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.

Επισημαίνεται επίσης ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων αλλά και ότι διατηρούν επαφές με πρόσωπα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ως εκ τούτου υφίσταται κίνδυνος να καταφύγουν στην Τουρκία, αλλά και να στρατολογήσουν νέα άτομα ώστε να αναπτύξουν αντίστοιχη παράνομη δράση ή ακόμα και να επαναλάβουν οι ίδιοι τις πράξεις αυτές!!

Η κ. Ανακρίτρια σημειώνει μάλιστα ότι δεν θεωρείται ούτε ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση ικανός για τον περιορισμό τους διότι η εγκληματική δράση έλαβε χώρα με τη χρήση μέσων τηλεπικοινωνίας και παρίσταται απολύτως επιβεβλημένη η προσωρινή τους κράτηση.

Στο μεταξύ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι επρόκειτο να μεταφερθούν χθες από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου μετήχθησαν και δακτυλοσκοπήθηκαν, στις φυλακές Ναυπλίου.

Οι λόγοι που αποφασίστηκε από την Διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού και την Διεύθυνση Μεταγωγών η μεταφορά τους δεν έγιναν γνωστοί, πιθανολογείται ωστόσο ότι οφείλεται στον υπερπληθυσμό των φυλακών Κορυδαλλού και την αδυναμία κρατήσεώς τους σε ξεχωριστές πτέρυγες.

Θυμίζουμε ότι η κυρία ανάκριση για την υπόθεση δεν έχει ακόμη περαιωθεί καθώς εντός 15νθημέρου θα υποβληθούν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αξιολόγηση όλα τα στοιχεία που τυχόν προκύψουν από τον έλεγχο των κατασχεθέντων από τους δύο κατηγορούμενους.

Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διαλαμβανόμενα στα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί στους δύο κατηγορούμενους και είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας της υποθέσεως.

Στο κατηγορητήριο εις βάρος του 35χρονου αναφέρονται τα εξής:

“Κατηγορείται ως υπαίτιος του ό,τι στη Μεγίστη Δωδεκανήσου, σε αδιευκρίνιστο κατά την ανάκριση χρόνο και πάντως από τον Αύγουστο του έτους 2020 έως την 30.11.2020 ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον συγκατηγορούμενό του, (52χρονο), τέλεσε το αδίκημα της υποστήριξης της πολεμικής δύναμης του εχθρού κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις τόπου και χρόνου, από κοινού με τον ανωτέρω συγκατηγορούμενό του διέδωσε ειδήσεις για τις θέσεις και την ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις πολεμικές δυνάμεις του εχθρού ενόψει επικείμενου πολέμου με την Τουρκία, ο οποίος προκύπτει από τις συνεχείς απειλές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των θαλάσσιων ζωνών της χώρας την εκατέρωθεν μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, την επανειλημμένη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο από αμφότερες τις χώρες, τις υπερπτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ακόμη και πάνω από τα ελληνικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνιστούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την κατάσταση γενικής επιφυλακής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμενων, καθώς και την πρόκληση επεισοδίων στο Αιγαίο ικανών να προκαλέσουν στρατιωτική εμπλοκή, κατάσταση που επικρατεί ήδη από τις αρχές του έτους 2020. Συγκεκριμένα, εν όψει των ανωτέρω αναφερόμενων συνθηκών, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο επιχείρησε να ενισχύσει τις τουρκικές πολεμικές δυνάμεις διαδίδοντας σε τρίτα άγνωστα κατά την ανάκριση χρόνο πρόσωπα ευρισκόμενα στην Τουρκία ειδήσεις σχετικά με τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο νησί, τον ακριβή αριθμό αυτών, τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους, καθώς και τον αριθμό των στρατιωτών που μεταφέρονταν ανά δρομολόγιο στο στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού. Τις ανωτέρω πληροφορίες ελάμβανε, σύμφωνα με το εγκληματικό τους σχέδιο τηλεφωνικά από τον συγκατηγορούμενό του. Σημειωτέον δε ότι η δια γυμνού οφθαλμού και από κοντινή απόσταση παρακολούθηση και καταγραφή των ως άνω πληροφοριών είναι μακράν αποτελεσματικότερη από την καταγραφή και φωτογράφηση μέσω drone. Tην ανωτέρω πράξη του τέλεσε τουλάχιστον δύο φορές σε άγνωστες ακριβείς ημεροχρονολογίες και πάντως εντός του μήνα Οκτωβρίου 2020.

-Κατηγορείται ως υπαίτιος του ό,τι υπό τις ανωτέρω περιστάσεις τόπου και χρόνου ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον ως άνω συγκατηγορούμενό του, τέλεσε το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον ανωτέρω συγκατηγορούμενό του άφησε να περιέλθει σε γνώση άλλου κρατικό απόρρητο, ήτοι γεγονότα και πληροφορίες, η πρόσβαση στα οποία είναι δυνατή σε ένα προσδιορισμένο κύκλο προσώπων και που χαρακτηρίζονται μυστικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, της αμυντικής ικανότητας και των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους και της διεθνούς ειρήνης. Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο άφησε να περιέλθουν εις γνώση τρίτων κατά την ανάκριση χρόνο προσώπων ευρισκόμενων στην Τουρκία οι ανωτέρω αναφερόμενες στην υπό στοιχεία Α) πράξη πληροφορίες, οι οποίες εμπίπτουν στην έγνοια του κρατικού απορρήτου, αφού πρόσβαση σε αυτά έχει συγκεκριμένος αριθμός προσώπων και συγκεκριμένα η ηγεσία των πολεμικών ενόπλων δυνάμεων, χαρακτηρίζονται δε ως μυστικές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, των διεθνών σχέσεων του κράτους και της διεθνούς ειρήνης ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και μέλος του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το εγκληματικό τους σχέδιο, οι ανωτέρω πληροφορίες περιέρχονταν σε γνώση του, από τον συγκατηγορούμενο του. Σημειωτέον δε ότι η λεπτομερής και συστηματική απαρίθμηση και καταγραφή τόσο των στρατιωτικών δυνάμεων όσο και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εμπίπτουν στην έννοια του στρατιωτικού απορρήτου καθώς αποκλείουν το στοιχείο του στρατιωτικού αιφνιδιασμού των ημέτερων δυνάμεων. Την ανωτέρω πραξη του τέλεσε τουλάχιστον δύο φορές σε άγνωστες ακριβείς ημεροχρονολογίες και πάντως εντός του μήνα Οκτωβρίου 2020.

-Κατηγορείται ‘ως υπαίτιος του ότι υπό τις ανωτέρω περιστάσεις τόπου και χρόνου ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον ως άνω συγκατηγορούμενό του “τέλεσε το αδίκημα της κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα, δρώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με τον ανωτέρω συγκατηγορούμενό του πέτυχε να περιέλθει στη γνώση του κρατικό απόρρητο, ενήργησε δε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αναφερόμενα στην υπό στοιχεία Α) πράξη κρατικά απόρρητα για να τα διαβιβάσει σε τρίτον, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους”.

 

 dimokratiki.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια