Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατάσκοποι, χάκερ και τα εμβόλια


Την 27η Νοεμβρίου, το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters αποκάλυψε ότι η φαρμακοβιομηχανία AstaZeneca δέχθηκε επίθεση από Βορειοκορεάτες χάκερ, οι οποίοι προσπάθησαν να υποκλέψουν τα επιστημονικά δεδομένα για την παρασκευή του εμβολίου κατά της COVID-19.

Οι δράστες, που εκτιμάται ότι ενεργούσαν για λογαριασμό των υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας, προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της φαρμακοβιομηχανίας μέσω ψεύτικων αγγελιών για εργασία στις ιστοσελίδες LinkedIn και WhatsApp. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς επιθέσεων εναντίον ερευνητικών κέντρων και φαρμακοβιομηχανιών που πρωτοστατούν στον αγώνα για την παρασκευή του εμβολίου. Ταυτόχρονα με το δημοσίευμα του Reuters, αποκαλύφθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας απέκρουσαν ηλεκτρονική επίθεση της Πιονγιάνγκ κατά ερευνητικών εργαστηρίων της Σεούλ που πραγματοποιούν έρευνες για τον κορωνοϊό. Εχουν προηγηθεί επιθέσεις Ιρανών κυβερνοπρακτόρων στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Gilead που παρασκευάζει τη ρεμδεσιβίρη, όπως επίσης Κινέζων και Ρώσων χάκερ, συνδεδεμένων με τις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών, κατά ερευνητικών κέντρων σε Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά και Ινδία. Αναφορά στο θέμα έκανε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία Microsoft.

Πέρα από κάθε αμφιβολία καταγράφεται μια εντυπωσιακή μεταστροφή στο ενδιαφέρον και στον προσανατολισμό των υπηρεσιών πληροφοριών, από π.χ. τα ζητήματα τρομοκρατίας σε ζητήματα βιοασφάλειας, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μοσάντ. Η πανίσχυρη υπηρεσία ανέλαβε την άνοιξη να εξασφαλίσει για λογαριασμό του Ισραήλ υγειονομικό υλικό και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πολυπόθητο εμβόλιο. Οσοι διαχρονικά παρακολουθούν θέματα που άπτονται των μυστικών υπηρεσιών εντοπίζουν ομοιότητες με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και την κούρσα για την κατασκευή ατομικής βόμβας ή την κατάκτηση του Διαστήματος. Οποιος παρασκευάσει πρώτος το εμβόλιο, εκτός από τη λύση του υγειονομικού προβλήματος, θα έχει τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό παιχνίδι τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον και ένα παλαιότερο άρθρο του καθηγητή Κωνσταντίνου Μπαλωμένου, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας του ΥΠΕΘΑ. «Στην πραγματικότητα, οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη βλέπουν να εκτυλίσσεται ένας παγκόσμιος υβριδικός πόλεμος μέσω ενός οικονομικού πολέμου, σε συνδυασμό με βιολογικό και ψυχολογικό πόλεμο», γράφει σε κείμενο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο με τίτλο «Ανθεκτική κοινωνία σε περίοδο υβριδικού πολέμου».


Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια