Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταγγελίες για τη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής


«Περί τις 3.15 π.μ. κάλεσα από το κινητό μου την τουρκική ακτοφυλακή στον αριθμό 158 και δήλωσα ότι είμαστε μία λέμβος με μετανάστες που ξεκινήσαμε από μια περιοχή κοντά στο Αϊβαλί και βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Ζήτησα να μας συνδράμουν άμεσα και να επιστρέψουμε πίσω στην Τουρκία. Δήλωσα έντρομος ότι κινδυνεύουμε και ότι μέσα στη βάρκα βρίσκονται οικογένειες και μικρά παιδιά. Η τουρκική ακτοφυλακή μου είπε στο τηλέφωνο ότι δεν θα έρθουν για βοήθεια γιατί βρισκόμαστε στα ελληνικά ύδατα, ενώ, αντίθετα, εμείς βρισκόμασταν κοντά στην Τουρκία». 

Αυτά φέρονται να κατέθεσαν ενώπιον στελεχών του Λιμενικού Σομαλοί διασωθέντες του ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου ανοικτά της Λέσβου. Η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 34 μετανάστες υπέστη βλάβη λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα και ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή Παληού. Επικράτησε πανικός με αποτέλεσμα αρκετοί από τους μετανάστες να πέσουν στη θάλασσα. Στη διάρκεια της επιχείρησης δύο 20χρονες από τη Σομαλία χάθηκαν από το οπτικό πεδίο των διασωστών και λίγες ώρες αργότερα ανασύρθηκαν νεκρές. Από στελέχη του Λιμενικού καταγγέλλεται ότι τη βάρκα με τους μετανάστες συνόδευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων τουρκική ακταιωρός, καθώς και ότι το πλήρωμά της προσπάθησε –στη διάρκεια της επιχείρησης– να αποπροσανατολίσει τα σκάφη του Λιμενικού και του Frontex που βρίσκονταν στην περιοχή, δίνοντάς τους μέσω ασυρμάτου παραπλανητικές πληροφορίες για δήθεν δεύτερη βάρκα με μετανάστες σε κίνδυνο, βορειότερα. 

Πηγή από το Λιμενικό περιέγραψε στην «Κ» ότι στις 4.55 π.μ. το βουλγαρικό σκάφος που επιχειρούσε στην περιοχή υπό την «ομπρέλα» του Frontex εντόπισε την τουρκική ακταιωρό SG-907 να κινείται στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τον φάρο της αναμμένο. Ενημέρωσε  το περιπολικό του Λιμενικού (με κωδικό 137) που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και ταυτόχρονα κινήθηκε προς την τουρκική ακταιωρό για να ελέγξει την κίνησή της, που θεωρήθηκε ύποπτη. Πλησιάζοντάς τη διαπίστωσε ότι συνόδευε τη φουσκωτή βάρκα με τους μετανάστες. Στη θέα του σκάφους του Frontex η ακταιωρός άλλαξε πορεία και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τη βάρκα με τους μετανάστες πλησίασε το περιπολικό του Λιμενικού, ενώ εκείνο του Frontex έφυγε προσωρινά προκειμένου –όπως διευκρινίζεται– να ελέγξει την ψευδή όπως αποδείχθηκε αναγγελία μέσω ασυρμάτου των Τούρκων για ύπαρξη και δεύτερης βάρκας σε κίνδυνο.  

Σύμφωνα με τις περιγραφές των στελεχών του Λιμενικού, τη στιγμή που το ελληνικό σκάφος προσέγγισε τη βάρκα με τους μετανάστες διαπίστωσε ότι ο μπροστινός αεροθάλαμός της (μπαλόνι) είχε καταστραφεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και αρκετοί από τους επιβαίνοντες να καταλήξουν στο νερό. Τελικά, 32 ανασύρθηκαν σώοι από τα στελέχη του Frontex και του Λιμενικού, όχι όμως και οι δύο γυναίκες από τη Σομαλία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού φέρεται να βιντεοσκοπούσε τις κινήσεις των πληρωμάτων του βουλγαρικού και ελληνικού σκάφους. 

Οσα δραματικά εκτυλίχθηκαν στο σημείο φέρεται να περιγράφει σε κατάθεσή του ο ένας από τους διασωθέντες: «Επειτα από πολλές κλήσεις ήρθε επιτέλους σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν μας διέσωσαν όμως. Αρχισαν να κάνουν κύκλους γύρω μας προκαλώντας έντονα κύματα και το νερό έμπαινε μέσα στη βάρκα μας. Κάποια στιγμή, μας φώτισαν με έναν μεγάλο προβολέα και διαπίστωσαν ότι όντως κινδυνεύουμε, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να μας σώσουν. Αυτό που έκαναν ήταν να μας συνοδεύσουν από απόσταση και μετά μας άφησαν μόνους και έφυγαν».

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια