Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φυλακές Νιγρίτας: Κρατούμενοι στο πάτωμα, σωφρονιστικοί στο σπίτι


Προβλήματα υπερπληθυσμού και υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Κατάστημα Κράτησης, στις Σέρρες. Σε κελιά τριών ατόμων στοιβάζονται 6 κρατούμενοι ενώ δεν μπορούν να προσληφθούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι επειδή καθυστερούν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ!

Συνολικά 165 κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμηθούν στο πάτωμα, λόγω του υπερπληθυσμού, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Παράλληλα, στο ίδιο κατάστημα κράτησης υπηρετεί ο μικρότερος αριθμός δεσμοφυλάκων συγκριτικά με τα άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Στη Νιγρίτα σήμερα κρατούνται συνολικά 765 άνθρωποι ενώ η φυλακή έχει προδιαγραφές για την κράτηση 600 ατόμων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά τον Κορυδαλλό που φιλοξενεί περίπου 1200 κρατούμενους. Ξεκίνησε  να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2010. Είναι η πιο καινούργια φυλακή, μαζί με της Δράμας. Η τελευταία παραδόθηκε και το κτίριο εγκαινιάστηκε αλλά δεν λειτουργεί καθώς δεν έχουν προκηρυχθεί οι 258 θέσεις που προβλέπονται για τον προσωπικό.

Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νιγρίτας έχουν ανοίξει και οι πέντε πτέρυγες που διαθέτουν συνολικά 200 κελιά χωρητικότητας τριών ατόμων, το κάθε ένα. Οι υπεράριθμοι κρατούμενοι φθάνουν τους 165.  Σήμερα σ’ ένα κελί μπορεί να στοιβάζονται 6 άτομα και όσοι δεν έχουν κρεβάτι κοιμούνται στα πατώματα αλλά ευτυχώς πάνω σε στρώματα- από τα 11.500 που δώρισε η Ένωση Εφοπλιστών στις φυλακές όλης της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.

Το πρόβλημα επιτείνεται, στις ημέρες μας, καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας covid-19, παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε χαμηλή διασπορά του κορωνοϊού κατά τους  δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε πρόσφατα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Σε υπηρεσία 19 από τους 104 εσωτερικούς φύλακες

Στη συγκεκριμένη φυλακή, εκτός από τον υπερπληθυσμό, καταγράφεται και σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Σήμερα υπάρχουν συνολικά 68 οργανικές θέσεις για την εξωτερική φρουρά και 58 για τους εσωτερικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενώ, σύμφωνα με το οργανόγραμμά, θα έπρεπε να υπηρετούν αντίστοιχα 96 και 104 άτομα, για να επιβλέπουν τους προβλεπόμενους 600 κρατούμενους.

Έγκυρη πηγή ανέφερε στο GRTimes ότι η φυλακή Νιγρίτας διαθέτει μακράν τον μικρότερο αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων σε σχέση με όσους διατίθενται στις άλλες φυλακές της χώρας. Για το πρόβλημα, η διοίκηση του καταστήματος κράτησης έχει  ενημερώσει εγγράφως τις εισαγγελικές αρχές και την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Από τους συνολικά 58 εσωτερικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους  οι 8 είναι διοικητικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή, οι 5 δεν ασχολούνται με τη φύλαξη (ένας νοσηλευτής, τρεις κοινωνικοί λειτουργοί και μια ψυχολόγος που διορίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ΑΣΕΠ) και 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση Καρέλι. Τέσσερις έχουν άδεια ανατροφής τέκνου και μια υπάλληλος έχει άδεια λοχείας ενώ άλλοι 7 εργάζονται σε λογιστήριο, γραφεία, σούπερ- μάρκετ και αποθήκη.

Από τους εναπομείναντες 26 φύλακες οι πέντε βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού και δύο πάσχουν από πνευμονία. Άρα, απομένουν 19 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε βάρδιες.

Χωρίς οριστικά αποτελέσματα ΑΣΕΠ επί δυόμιση χρόνια!

Πριν 2,5 χρόνια προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός (6Κ/2018) του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 232 σωφρονιστικών υπαλλήλων (κλάδου ΔΕ Φύλαξης) απ’ τους οποίους οι 33 προορίζονταν για τις φυλακές Νιγρίτας. Από τότε δεν έχουν ανακοινωθεί τα οριστικά αποτελέσματα ενώ με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα προσλήφθηκαν 19 άτομα, με δύο διαδοχικές οκτάμηνες συμβάσεις που έληξαν και οι υπάλληλοι αποχώρησαν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Ε.) απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, με θέμα: «Πρόταση τροπολογιών για τους συναδέλφους από τον διαγωνισμό 6Κ/2018 ΑΣΕΠ».

 

Βασίλης Παπαναστούλης

https://www.grtimes.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια