Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο.Π.Κ.Ε.: Μια υπηρεσία σε διαρκή άνοδο


Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας μου στις Ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. από το 2010 όταν υπηρετούσα στην Ο.Π.Κ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, για να βρεθώ λίγο αργότερα στις ομάδες της Αττικής, έως και χθες στις 23:30’ που σχόλασα από την μεσημεριανή υπηρεσία, θα μπορούσα με δυο λέξεις να αναφέρω ότι ο όρος που χαρακτηρίζει την Ο.Π.Κ.Ε. είναι «διαρκής άνοδος».

        Τον τελευταίο δε ενάμιση χρόνο, υπό  τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο κο ΤΖΕΦΕΡΗ Πέτρο και με την αμέριστη στήριξη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, κρίνω ότι τα πράγματα καλυτέρευσαν αισθητά, ειδικά μετά την καταστροφική τετραετία 2015-2019 που η Υπηρεσία μου χρησιμοποιήθηκε ως σωματοφυλακή οικιών και ταβερνών, αφού αυτές ήταν οι επιλογές της προηγούμενης Ηγεσίας.

        Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου «θυμηθήκαμε» την πραγματική αποστολή μας: Επανήλθαμε  στους τομείς μας, αστυνομεύσαμε, συμμετείχαμε σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ανά την Επικράτεια. Μπορεί να φανεί αστείο σε κάποιους αλλά ακόμα θυμάμαι τη συγκέντρωση των επικεφαλής των Ομάδων στην οποία είχε προσέλθει ο Διοικητής Ασφαλείας και μας ανακοίνωσε επί λέξη ότι: «Από αύριο οι ΟΠΚΕ επιστρέφουν στα καθήκοντά τους”. Ακόμα και τώρα θυμάμαι την έντονη χαρά και ανακούφισή μας.

    Σημαντική πρόοδο διαπιστώσαμε και στην εκπαίδευσή μας με τις συντηρητικές εκπαιδεύσεις μας να αυξάνονται,  τον προγραμματισμό σεμιναρίων Μετεκπαίδευσης Οδηγών από το ΤΕΙΜΟ αλλά και Πρώτων Βοηθειών Μάχης που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν, ελέω covid-19. Αποκορύφωμα ήταν το σεμινάριο 3 εβδομάδων που έλαβε χώρα εντός του Νοέμβρη για τους νεοεισερχόμενους στην ΟΠΚΕ το οποίο συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και σωματικές καθώς και σκοπευτικές δοκιμασίες, στις οποίες όλοι οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να επιτύχουν, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και εκπαιδευτές από υπηρετούντες στις ομάδες,προσδίδοντας μια άλλη διάσταση και προσαρμόζοντας την εκπαίδευση στα μέτρα των Ομάδων.

       Δεν πρέπει να αμελήσω να αναφέρω το πολύ σημαντικό θέμα της εκτός έδρας αποζημίωσης, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους και ήρθε να δικαιώσει τον ρόλο των Ο.Π.Κ.Ε. Για την εκτός έδρας αποζημίωση δόθηκαν σκληρές μάχες από το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και εδώ οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Πάκο Δημοσθένη , τον Γενικό Γραμματέα Χύτα Κωνσταντίνο και τον Ειδικό Γραμματέα Χρυσάφη Γρηγόρη, οι οποίοι ασχολήθηκαν προσωπικά για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και συμβατή λύση που θα έδινε στους υπηρετούντες των Ο.Π.Κ.Ε. ένα χρηματικό βοήθημα που θα αντιστοιχεί στις ειδικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν. Τίποτα βέβαια δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την βούληση και συνδρομή του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστρατήγου κου ΤΖΕΦΕΡΗ Πέτρου, ο οποίος εξαρχής στήριξε τις διεκδικήσεις μας και έκανε αυτό που άλλοι δεν ήθελαν ή δεν τολμούσαν.

          Με λύπησε ιδιαίτερα όμως το γεγονός ότι είδα κάποιους στα social media να επιδεικνύουν συμπεριφορά ούτε λίγο ούτε πολύ «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Δεν θέλω να αμφισβητήσω τον ρόλο και την προσφορά καμίας Υπηρεσίας, αλλά είναι γεγονός ότι είναι πραγματικά ελάχιστες οι Υπηρεσίες που μέσα στην νύχτα σε ξυπνάνε και σε ενημερώνουν ότι αύριο το πρωί εργάζεσαι … στα Κουφονήσια. Σε κάποιους μπορεί να φανεί αστείο αλλά δεν είναι. Έχω ενημερωθεί αμέτρητες φορές ότι την υπηρεσία μου που έχει έναρξη σε μερικές ώρες θα την εκτελέσω στην Κω, στην Χίο, στην Σάμο, στην Κέρκυρα, στην Κόρινθο, στο Λοιδορίκι, στην Ρόδο και όπου αλλού απαιτεί η Υπηρεσία. Τελευταίο παράδειγμα τα γεγονότα της Λέσβου, όπου ώρα 01:00’ ενημερωθήκαμε (μαζί με συναδέλφους της Δ.Α.Ε.Α.) ότι την 05:00’ πετάμε για Λέσβο για άγνωστο χρονικό διάστημα. Και τρέχαμε μέσα στη νύχτα να μαζέψουμε πράγματα, να πάρουμε υλικά απ’ την έδρα, να έχουμε χρήματα πάνω μας μέχρι να μας χορηγηθούν τα προβλεπόμενα από την Υπηρεσία και να βρούμε που θα αφήσουμε τα παιδιά μας το πρωί, καθώς και τις επόμενες ημέρες. Επιπρόσθετα, άπειρες οι φορές που έχουμε σχολάσει από Κερατέα, Μαρκόπουλο, Γραμματικό, Μαλακάσα κ.λ.π. εκτελώντας 12ωρη υπηρεσία. Πέραν των προαναφερόμενων, η Ο.Π.Κ.Ε. σαν Υπηρεσία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπηρετούντες σ’ αυτήν. Οι ομάδες είναι παρούσες σε όλες τις επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Φυλακές), συνεπικουρώντας την Ε.Κ.Α.Μ., την Υ.Α.Τ. και όποια άλλη υπηρεσία το αιτηθεί.

Σημαντικές είναι οι επιτυχίες που παρουσιάζει η Υπηρεσία μας καθημερινά και παρόλο που είναι σε αριθμό υπηρετούντων μικρή συγκριτικά με άλλες Υπηρεσίες και παρόλο που περιπολούν μόλις 3 Ομάδες ανά οκτάωρο σε όλη την Αττική, καταφέρνουν καίρια πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα με συλλήψεις που απασχολούν το αστυνομικό δελτίο για μέρες και λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα.

Το ίδιο το προσωπικό δεν σταματά να εκπαιδεύεται και να βελτιώνεται και μόνο τυχαίες δεν είναι οι «πρωτιές» σε αθλήματα όπως σκοποβολή, jiujitsu, πάλη κλπ., τα οποία είναι συνυφασμένα με το αστυνομικό επάγγελμα. Επιπλέον στις Ομάδες υπηρετούν αρκετοί εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών, πρακτικής σκοποβολής ακόμα και οδήγησης, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη.

Αναφορικά με το σχέδιο Π.Δ. που παρουσιάστηκε πρόσφατα όπου εμπεριέχονται τόσο θετικά όσο και αρνητικά σημεία,  το Προεδρείο της Ε.Α.Σ.Υ.Α. ήταν εξ’ αρχής παρών και αρωγός του προσωπικού, πετυχαίνοντας να απαλειφθούν ορισμένα εδάφια τα οποία καθιστούσαν ένα αριθμό ομάδων ως μια νέα Υ.ΜΕ.Τ. (τις τοποθετούσε στην διάθεση της Γ.Α.Δ.Α. όπως παλιότερα), ενώ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το θέμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αποτελεί πλήγμα ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας σε Τμήμα Ο.Π.Κ.Ε. και Τμήμα Δυτικής Αττικής.

     Η Υπηρεσία είναι ενιαία, αδιαίρετη και πρέπει να έχει κοινή εκπαίδευση, καθήκοντα, υλικά και αποστολή. Αυτοί που παρουσιάζουν ως επιτυχία την δημιουργία τμήματος Δυτικής Αττικής καλό θα είναι να διευκρινίσουν στο προσωπικό των Ομάδων που θα υπαχθούν σ’ αυτό τι θα συμβεί με την τυχόν αποστολή ομάδων εκτός έδρας (νησιά) και αν θα είναι εφικτή η αποστολή τους, τι θα γίνει με την μηνιαία εκτός έδρας αποζημίωση αλλά και με τα οχήματα/υλικά/εκπαίδευση. Ελπίζω να μην μετατραπούν από Ειδικές Ομάδες, σε οχήματα Τάξης που θα επεμβαίνουν σε διαταράξεις σε καταυλισμούς, θα φυλάνε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τις νέες φυλακές όταν ανοίξουν, λεωφορεία και λαϊκές αγορές κατά τα κελεύσματα τοπικών αρχόντων. Γιατί βλέπουν το «τυράκι» (δωρεές) αλλά δε βλέπουν την «φάκα» (υποβάθμιση ρόλου). Όπως και να έχει ως Ε.Α.Σ.Υ.Α. θα επανέλθουμε σε συντρέχουσα περίπτωση.

    Κλείνοντας,  θέλω να υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου στις Ο.Π.Κ.Ε. ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών είναι Ένωση των μελών που υπηρετούν στα γεωγραφικά όρια των Υπηρεσιών της Αθήνας και δεν εκπροσωπεί ούτε τη Διοίκηση της Αστυνομίας ούτε τους αστυνομικούς που δεν αποτελούν εγγεγραμμένα μέλη της. Εκπροσωπούμε αποκλειστικά τα μέλη μας και διεκδικούμε για αυτά και κάθε αστυνομικός που εγγράφεται στην Ε.Α.Σ.Υ.Α. βοηθάει να «ακουστεί» η φωνή μας πιο δυνατά.

     Συνάδελφοι μην το αμελείτε και μην το αφήνετε για την στιγμή που θα παραβιαστούν κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματά σας, όταν θα υπάρξει εκδικητική συμπεριφορά ανωτέρου εναντίον σας ή όταν χρειαστείτε νομική κάλυψη για περιστατικό που έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας σας.

 


Του Μυλωνά Δημήτριου Αντιπροσώπου Ε.Α.Σ.Υ.Α.

 










Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά ρε παιδια εκεί στην οπκε αποφασιστε είστε ευχαριστημένοι ή οχι; Γιατί εγω θυμάμαι κάτι άρθρα για σταθερά φυλαξη στόχων κλπ. Αυτό με το τμημα δυτικής έχει σχέση με το ότι θα ψηφίζουν αυτοί αλλου πλέον ή έτσι το έγραψες;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συνάδελφε συνδικαλιστή, έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά την λειτουργία των ΟΠΚΕ. Πραγματικά οι συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτόν και αξίζουν συγχαρητηρίων. Η μία επιτυχία μετά την άλλη. Μακάρι η διοίκηση να ενισχύε και τα τμήματα ασφαλείας τα οποία υπολειτουργούν. Παρά την ενίσχυση το περσινό καλοκαίρι με πρωτοβουλία του υπουργού, μέσα σε ένα χρόνο φτάσαμε στην πλήρη διάλυση. Δεν νομίζω να φταίει ο υπουργός για τις μετακινήσεις από τα τμήματα της Αττικής σε υπηρεσιες της διεύθυνσης.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Έλα ρε φίλε εκλογές έρχονται τι ψάχνεις