Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΜΕΝΣ: Ξεκάθαρη η θέση μας για εξαγορά της τριετίας


Δημοσιεύουμε έγγραφο της ΠΟΜΕΝΣ: Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, μελετώντας όλα τα θέματα που άπτονται και σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων των εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού, παρακολουθεί και το κοινοβουλευτικό έργο παρεμβαίνοντας με προτάσεις της για την ανάδειξη – ενημέρωση  όλων των εμπλεκομένων φορέων.

2.    Σε πρόσφατη επερώτηση του ΚΚΕ τη οποία κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Νικόλαος Παπαναστάσης και κ. Αθανάσιος Παφίλης την 23/11/2020 με θέμα «Αναγνώριση κατά τρία έτη συντάξιμου χρόνου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι υπάρχει λανθασμένη προσέγγιση του υπόψη θέματος, που οφείλεται σε μη ορθή ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

3.    Η άποψη της ΠΟΜΕΝΣ είναι ότι ΟΡΘΏΣ αναφέρονται ως ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΆ τα τρία (3) χρόνια, τα οποία αφορούν το Στρατιωτικό προσωπικό που κατατάχθηκε από την 1/10/1990 έως και 31/12/1995 και όχι αόριστα «….έως 31/12/1995» όπως αναφέρεται στην επερώτηση.

4.    Ο συγκεκριμένος χρόνος αναγνωρίζεται με την καταβολή της νόμιμης εισφοράς που προβλέπει ο νόμος, η οποία από το έτος 2020 ανέρχεται στο 20%.  Το ενδιαφερόμενο στέλεχος καταβάλλει και την εισφορά του εργαζομένου αλλά και του εργοδότη, αλλά δεν δύναται να αναγνωριστεί με εξεύρεση χρόνου εντός του εργασιακού βίου των στελεχών, για αυτό και ονομάζεται πλασματικός χρόνος.  

5.    Επίσης δίνεται για την συμπλήρωση των 40 ετών υπηρεσίας, ώστε να αποκτηθεί το δικαίωμα της καταβολής κατώτερης πλήρης σύνταξης αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στο ποσό των συντάξιμων αποδοχών του στρατιωτικού προσωπικού.

6.    Η διαφορά με τους υπόλοιπους συντάξιμους χρόνους οι οποίοι προβλέπονται και αναγνωρίζονται από το προσωπικό των ΕΔ-ΣΑ και όπου στην εν επίμαχη επερώτηση, λανθασμένα δίνεται η άποψη ότι υπάρχει εξομοίωση, είναι ότι:

Τα τρία (3) χρόνια για τους καταταγέντες από 1/10/1990 έως 31/12/95 «δίνονται» για την συμπλήρωση των 40ετών υπηρεσίας και στα οποία η καταβολή γίνεται με βάση των αποδοχών κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης, που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και όχι όπως αναφέρεται ότι η καταβολή γίνεται επί των συντάξιμων αποδοχών.

Τα πέντε (5) χρόνια εκστρατείας που αναγνωρίζονται στο διπλάσιο με εισφορές οι οποίες ανέρχονται στο 6.67%, σύμφωνα με το Π.Δ. 169/2007, και τα οποία πληρώνονται, κατόπιν επιλογής του ενδιαφερόμενου. Τα χρόνια πριν το 2002 αναγνωρίζονται για αναπλήρωση των 40 ετών υπηρεσίας με ελάχιστη ανταποδοτικότητα, ενώ οι χρόνοι που αναγνωρίζονται μετά το 2002 και ιδίως μετά από το 2011, «επικουρούν» για την αναπλήρωση των 40 ετών υπηρεσίας αλλά και την ανταποδοτικότητα για καλύτερες συντάξιμες αποδοχές, που είναι μεγαλύτερες όταν αφορούν χρόνους που είναι κοντά στην αποστρατεία.

           Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, με την επερώτηση δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση, ότι όλοι οι χρόνοι που αναγνωρίζονται για το στρατιωτικό προσωπικό εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία καταβολής εισφοράς, ενώ υπάρχουν σαφέστατες ιδιαιτερότητες.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,          

7.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ με επιστολές της https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1162-3-3865-10,   

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/957-eksagora-trietias-i-protasi-tis-pomens, έχει ήδη προτείνει την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 6,67 από το 20% που βρίσκεται σήμερα, πρόταση με την οποία συμφωνεί και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να επιτευχθεί πραγματικά και ουσιαστικά η ομαλή μετάβαση από τους παλαιούς ασφαλιστικούς νόμους, οι οποίοι επηρέασαν άμεσα το Στρατιωτικό προσωπικό από το 1/10/1990 έως και 31/12/1995.             

8.    Καλούμε τους Τομείς Άμυνας των κομμάτων, να υπάρχει επικοινωνία με την ΠΟΜΕΝΣ, για ορθή ενημέρωση και πληροφόρηση επί θεμάτων που απασχολούν το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό, ώστε να αποφεύγετε η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, οι οποίες προκαλούν αναπόφευκτα αναστάτωση στο προσωπικό και απαντήσεις που δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση επίλυσης τους.

9.    Εισηγητής θέματος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΦΚΑ Ιωάννης Σπαράγγης, τηλ. 6906040436.

 

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο     

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Επγός (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια