Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στέλιος Δημητράκης: Στην κατώτερη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει το πτυχίο του Αστυφύλακα


Δημοσιεύουμε κείμενο τού Στέλιου Δημητράκη: Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων με την τροποποίηση του σχετικού νόμου και την αύξηση των εξαμήνων φοίτησης από πέντε σε έξι. Είναι αρκετό όμως αυτό;

  Σύμφωνα με το μητρώο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), οι απόφοιτοι της Σχολής αστυφυλάκων κατέχουν δίπλωμα Ανώτερης Σχολής κατηγορίας 5. Η φοίτηση σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την απόκτηση πτυχίου αυτής της κατηγορίας, έχει ελάχιστη διάρκεια δυο ακαδημαϊκά έτη και μέγιστη τρία, δηλαδή  έξι εξάμηνα.

  Για την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων βασική προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση της κατηγορίας της από πέντε σε έξι, ώστε το πτυχίο του Αστυφύλακα να αναγνωριστεί ως δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό, επιβάλλεται η φοίτηση στη Σχολή να διαρκεί οκτώ εξάμηνα.

   Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που αναβαθμίστηκε η Πυροσβεστική Ακαδημία λίγους μήνες πριν.

  Την 07/02/2020 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4662 με τον οποίο νομοθετήθηκε η αναβάθμιση  της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 39  του παραπάνω νόμου, η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων πανελλαδικών εξετάσεων, η φοίτηση στη σχολή διαρκεί τέσσερα έτη και πραγματοποιείται σε δύο  κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών. Ο πρώτος κύκλος διαρκεί πέντε εξάμηνα και ο δεύτερος τρία.  Με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου σπουδών οι πυροσβέστες λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο των αντίστοιχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), ενώ στη παράγραφο 15 του ανωτέρω άρθρου αναφέρεται ρητώς ότι οι Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών είναι ισότιμες με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.

   Δυστυχώς στη περίπτωση της Σχολής Αστυφυλάκων δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Ουσιαστικά έγινε η προσθήκη ενός μόνο εξαμήνου στην φοίτηση, χωρίς αυτό να είναι ικανό να αλλάξει την κατηγορία του πτυχίου του Αστυφύλακα, το οποίο εν τέλει συνεχίζει να μην αναγνωρίζεται από κανένα Τ.Ε.Ι. της Χώρας ως ισότιμο.

  Αφού λοιπόν το νομοσχέδιο δεν αναβάθμιζε το πτυχίο του Αστυφύλακα, μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας και για όσο διάστημα αυτή βρισκόταν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. θα έπρεπε να ζητήσει την αλλαγή ή την απόσυρση της, ώστε στο τελικό σχέδιο η σχολή Αστυφυλάκων να συγκαταλέγονταν στις σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως συνέβη στη Σχολή Πυροσβεστών. Τότε πραγματικά θα είχαμε την ανωτατοποίηση της Σχολής.

  Αναφορικά με την διαμόρφωση της τρέχουσας κατάστασης συμπεραίνεται ότι  η Σχολή Αστυφυλάκων παραμένει στάσιμη στην κατώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσής.-

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

 









Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ κύρις ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ και λοιποι αστυφύλακες.
Για να αναβαθμιστεί η Σχολή δεν αρκει το χρονικό "τένυωμα" απλώς. Θα πρεπει ενα ποσοστό διδασκόμενων μαθημάτων να γίνεται με ακαδημαικά πρότυπα. Δηλαδή για παραδειγμα Συνταγματικό δίκαιο πρεπει να κάνει ενα μέλος ΔΕΠ ή ένα άτομο με διδακτορικό και με δημοσιευμένο ερευνητικό εργο. Αν το κάνει ένας επαγγελματίθας (δικηγόρος) δεν διαφέρει σε κάτι από ΙΕΚ. Ειναι επαγγελματική εκπαίδευση και ΟΧΙ ακηδημαική μόρφωση. Επίσης, πρεπει ο χρόνος των εξαμήνων να ειναι απαραιτητα ακαδημαικός και όχι σκοπίες στα αεροδρόμια.
Είναι πολλα άλλα κριτηρια. Δείτε τι συμφωνα της Μπολόνια. Με μια χρονική επικύκυνση της εκπαίδευσης (γιατί περι εκπαίδευσης πρκειται και όχι σπουδων που περιλάμβάνει και άλλα πράγματα)δεν αλλαζει κατί ουσιαστικό. Η Σχολή χρειάζεται ΔΟΜΙΚΕΣ αλλαγες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ σωστά αγαπητέ Το ίδιο λοιπον ισχύει και για την αξιωματικών που δεν είναι ανεξάρτητο αυτοδιοικουμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα που δεν έχει δικούς του μόνιμους καθηγητές που δεν αποδίδει ects κτλ κτλ γι αυτό και η ποαξια μιλάει για ουσιαστική ανώτατοποίηση....Αλλα το πρόβλημα δεν είναι εκεί αντί να κοιτάμε πως τους χωροφυλακες κάθε βαθμίδας αξιωματικους και μη να τους εντάξουμε και να λέμε πως έβγαλαν πανεπιστήμιο... Θα έπρεπε κανονικά να φτιάξουμε μια ενιαία αστυνομική Ακαδημία να δίνει σε όλους σωστή εκπαίδευση και έπειτα όσοι θα ήθελαν να σπουδάσουν να είχαν κίνητρο να το κάνουν σε κανονικό πανεπιστήμιο, και 100 χρόνια να γίνουν αυτες οι σχολές πανεπιστήμια δεν θα γίνουν ποτέ
Ο χρήστης ........... είπε…
Καταρχας για ολα οσα μιλαει και ο αρθρογραφος και ο σχολιαστης!!σας εχει ενημερωσει καποιος επισημα οτι θα γινει η δεν θα γινει ακαδημαικη η σχολη;η απλα μιλαμε για να χαμε να λεγαμε...γτ αν σας εχουν ενημερωσει για τα οσα γραφετε δημοσια,θα επρεπε να τα εχετε αναφερει το λιγοτερο και με πηγες και με ονοματεπωνυμα.συμπερασμα..καλο ειναι να αναμενουμε πριν γραψουμε κατι..Υ.Σ.και στην ΣΑΕΑ δεν κανουν ακαδημαικοι,αλλα ατομα τα οποια εχουν μεταπτυχιακο εστω το λιγοτερο αλλα Αει λογιζεται η σχολη..εννοειται πρεπει να αλλαξει το καθεστως και θα αλλαξει..3 ετη ακαδημαικα κυριοι θα γινουν.εσωκλειστα με ακαδημαικες μοναδες και προγραμμα..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι δασκαλοι μεχρι το 1996 η σχολη τους ητσν 2 χρονια..μετεπειτα εγινε τεσσερα...εν μια νυκτι αυτοι οι οποιοι αποφοιτοι διετους φοιτησης χωρις καν να προβλεπεται να κανουν επιπροσθετα ακαδημαικα σεμιναρια εξοιμοιωθηκαν με αυτους της τεταρτοετης φοιτησης..και ναι..3 χρονια θεκει για να θεωτησε ΑΕΙ..ΟΧΙ 4.τωρα οσον αφορα το ποιον της εκπαιδευσης..οσοι εχουν τελειωσει και ενα αλλο ΑΕΙ,μπορουν να κρινουν..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν μπορουν να γινουν πσνεπιστημια με την στενη τους εννοια και λογω νοοτροπιας και λογω της φυσεως της ιδιας της σχολης..που ενα μεγαλο κομματι της ειναι επιχειρισιακο..αρα.θα μπορουσαμε να μιλησουμε και για αλλου ειδους εισαγωγη στις εν λογω σχολες.απλα ειναι πολυ αδικο για τους ιδιους τους φοιτητες των σχολων της αστυνομιας να μπαινουν με 18,5 χιλιαδες στην Αξιωματικων και σχεδον 17 στην Αστυφυλακων*(θα επρεπε εδω και χρονια να αλλαξει αυτη η ονομασια ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ..γτ ειναι σχολη και οχι βαθμος,ενας βαθμος δεν θα ονοματιζει ολοκληρη σχολη..)και να μην θεωρουνται ισαξιοι με αλλα πανεπιστημια