Στέλιος Δημητράκης: Ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων ή δημιουργία μίας νέας κατηγορίας αστυνομικών;


Με την ψήφιση του Ν. 2226/94, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εισαγωγής ιδιωτών στις Σχολές όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και χωρίζεται σε τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Τα δύο πρώτα διαιρούνται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα το καθένα και το τρίτο εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο εκπαίδευσης.

Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα (Άρθ. 38 Ν. 4249/2014).

 Με το άρθρο 36 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων φοίτησης στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας», προωθείται διάταξη με την οποία η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων θα διαρκεί πλέον έξι εξάμηνα ενώ δημιουργεί σαφή διαχωρισμό των νέων από τους παλιούς αστυφύλακες διότι ζητείται η παρακολούθηση ακαδημαϊκών σεμιναρίων των προηγούμενων αποφοίτων της Σχολής προκειμένου εξομοιωθούν με τους νέους.

Εφόσον η αύξηση του χρόνου σπουδών του Έλληνα Αστυνομικού γίνεται για λόγους εκπαίδευσης προφανώς και  επικροτείται από όλους.

Δημιουργείται όμως μία κατάφορη αδικία για δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, απόφοιτους της σχολής αστυφυλάκων, διότι 24 χρόνια μετά από την πρώτη σειρά πανελληνίων και χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα σχετικά με το τρόπο εισαγωγής στη σχολή, κατατάσσει αυτούς σε αστυνομικούς δεύτερης κατηγορίας, το οποίο πιθανότατα θα μεταφραστεί στο μέλλον σε λιγότερα προνόμια και πιθανόν λιγότερες αποδοχές.

Το σημαντικό στην παραπάνω διαδικασία και πρέπει άμεσα να ζητηθεί από την Ομοσπονδία είναι η αναγνώριση του πτυχίου του αστυφύλακα ως ισότιμου με εκείνα που χορηγούν τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα και πρέπει να υπάρξει σαφή αναφορά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.-

Ρέθυμνο 02-12-2020

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ Ρεθύμνου

https://www.astynomika-zitimata.com

 
6 σχόλια :

Dimos είπε...

Επιτέλους!!!
Ας μην ασχολούμαστε μόνο με τα προνόμια των προ του 93' αστυνομικών και ας γίνει κάτι για τους νέους συναδέλφους.
Μακάρι να προχωρήσει και μπράβο στο υπουργείο για τη διόρθωση της αδικίας!

Ανώνυμος είπε...

Οποιος βαριεται να διαβασει η δεν επιθυμει να εκπαιδευτει για να μορφωνεται,πρωτιστα ο ιδιος και μετεπειτα για να προσφερει στην κοινωνια,να μην εχει απαιτησεις..

Ανώνυμος είπε...

Η αναβαθμιση της σχολης αστυφυλακων ειναι επιτυχια.ταυτοχρονα κανεις δεν υποβαθμιζεται αφου σε ολους δινεται η δυνατοτητα παρακολουθησεις σεμιναριων και αναβαθμισης του πτυχιου του. Προς τι αυτη η γκρινια;
Να καυτηριαζουμε τα κακως κειμενα αλλα να επικροτουμε και τα καλα!

Ανώνυμος είπε...

Σωστός!

nekt7 είπε...

Ο συνάδελφος αφού υπηρετεί στο Ρέθυμνο, ας πάει μια βόλτα από τη σχολή εκεί και να μας πει τι εκπαίδευση είναι αυτή που θέλει να εξομοιωθεί με πτυχίο πανεπιστημίου.. Προφανώς δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί της σχολής, αλλά το πρόγραμμα σπουδών. Η πυροσβεστική έκανε και τη σχολή πυροσβεστών 4ετους φοίτησης, κι ας έχει πολύ λιγότερο εύρος αντικειμένου από την αστυνομία. Ανειδίκευτοι εργάτες είναι όλοι οι κατώτεροι αστυνομικοί, και όσοι εξ αυτών γνωρίζουν λίγα ή πολλά πράγματα παραπάνω το οφείλουν στην προσωπική τους προσπάθεια και σε καμία σχολή. Μη θέλουμε λοιπόν πανεπιστημιακή εξομοίωση τη στιγμή που η εκπαίδευση είναι αυτή που είναι.. ή καλύτερα που δεν είναι..

Ανώνυμος είπε...

Ανεξηγητο..οταν γινεται κατι ασχημο,βγαινουν ολοι και κραζουν και νκαυτηριαζουν τα κακως κειμενα.και πολυ καλα κανουν απο την μια...και τωρα παλι,μπροστα σ αυτον τον πραγματικο "αθλο"βγαινουν και βρισκουν κι εδω κακως κειμενα..δυστυχως επτωχευσαμεν κυριοι!!τα λογια ειναι περιττα..