Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένωση Ηλείας: Η συνδικαλιστική ελευθερία είναι απαραβίαστη και ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας


Διαβάστε την ανακοίνωση

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΕΣΘΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, υπενθυμίζει ότι η συνδικαλιστική ελευθερία συνιστά θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Συντάγματος
«Άρθρο 12

 1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, τηρώντας τους νόμους, που ποτέ όμως δεν μπορούν να εξαρτήσουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού από προηγούμενη άδεια»

Ως εκ τούτου, η συνδικαλιστική ελευθερία είναι απαραβίαστη και ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας. Εμείς οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Ηλείας που έχουμε δώσει αγώνες και συνεχίζουμε να δίνουμε για την ακώλυτη πρόσβαση των αστυνομικών υπαλλήλων στον συνδικαλισμό και την προστασία των δικαιωμάτων των Ηλείων αστυνομικών, δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε από κανέναν ότι απαγορεύουμε σε οποιονδήποτε αστυνομικό της Ηλείας να συνδικαλιστεί. 
Ειδικά, δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε, από όσους παραιτήθηκαν ομαδικά οικειοθελώς, προτάσσοντας τους «προσωπικούς λόγους» τους αντί της συμμετοχής και της συλλογικής δραστηριότητας. Οι «προσωπικοί λόγοι» δεν μπορούν να προτάσσονται της συλλογικής συμμετοχής στο δημοκρατικό πολίτευμα, στον συνδικαλισμό και στην αστυνομική συνδικαλιστική λειτουργία. Από την φύση της η δημοκρατία απαιτεί δύο ηθικές στάσεις, πρώτον την συμμετοχή ακόμη και όταν το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών δεν είναι αρεστό, και δεύτερον τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και τον συνεχή αγώνα εντός του πλαισίου των.  Αλλιώς ο θεσμός του αστυνομικού συνδικαλισμού υπονομεύεται τόσο στο ιδεολογικό πεδίο μέσα από την διαλυτική πρακτική της αποχής όσο και πρακτικά λόγω της αποστέρησης εσόδων προς το σωματείο. 

Παρόλα αυτά, η δημοκρατία απαιτεί τον σεβασμό και αυτής της στάσης που τυχόν κάποιοι μπορεί να επιλέξουν και το Δ.Σ. της ένωσης μας  έχει σεβαστεί την επιλογή αυτή μέχρι σήμερα και δεν έχει σχολιάσει δημοσίως, τις παρενέργειες και επενέργειες αυτής της στάσης αποχής στην δυσχέρανση του συνδικαλιστικού έργου και της συνδικαλιστικής λειτουργίας των αστυνομικών στην Ηλεία. 
Υπενθυμίζεται  ότι μετά την δημοκρατική ανάδειξη και οριστικοποίηση του νέου προεδρείου της ένωσης μας το καλοκαίρι του 2018 και αμέσως μετά τις εκλογές, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μαζικής παραίτησης μελών, επικαλούμενοι «προσωπικούς λόγους».  

Η ένωση σεβάστηκε αυτήν την επιλογή και αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπήρξαν σοβαροί προσωπικοί λόγοι στους παραιτηθέντες. Από την άλλη πλευρά, μπορεί η στάση αυτή για κάποιους να υποκρύπτει καταχρηστικότητα, καθώς α) ανάμεσα σε αυτούς που παραιτήθηκαν ήταν και υποψήφιοι των εκλογών οι οποίοι τη μια ημέρα ζήτησαν την ψήφο των συναδέλφων για να τους εκπροσωπήσουν και την άλλη παραιτήθηκαν και δεν εκπροσωπούσαν ούτε τον εαυτό τους β) όσο χρονικό διάστημα αυτά τα μέλη ήταν παραιτηθέντα δεν πλήρωναν εισφορές - λογικό πως να πληρώνεις εισφορές για κάτι στο οποίο δεν υπάρχεις, δε συμμετέχεις, γ) μετά από δυο χρόνια και με τις επόμενες εκλογές να πλησιάζουν, ίσως κάποιοι εξ αυτών να μην είχαν πράγματι σοβαρούς προσωπικούς λόγους αλλά απλώς να θυμήθηκαν συγκυριακά τις εκλογές και ότι έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη της Ένωσης μας, ενώ ίσως επαναλάβουν την καταχρηστική πρακτική των παραιτήσεων, απλά επιδιώκοντας όχι να συμμετέχουν αλλά μόνο να καθορίζουν τα εκλογικά αποτέλεσματα αυτής της Ένωσης. 

Αυτής της Ένωσης στην οποία ίσως κάποιοι που επί δύο χρόνια γύρισαν τη πλάτη, επέτρεψαν με την στάση τους να γίνουν δυσμενή σχόλια σε βάρος της από τις έτερες αστυνομικές ενώσεις λόγω του μαζικού κύματος παραιτήσεων, και η οποία ζημιώθηκε οικονομικά από την μη συμμετοχή τους. Άπαντες έχουν το δικαίωμα  να επανεγγραφούν  και την ηθική δημοκρατική υποχρέωση - να συμμετέχουν. Παράλληλα όμως, όλο αυτόν τον καιρό  από την εκλογική διαδικασία του 2018 έως σήμερα, αλλά και από ιδρύσεως της Ένωσης μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ κανονικά εισφορές και δεν παραιτούνται αμέσως μετά τις Εκλογές, ούτε στην τελική ευθεία για τις επόμενες εκλογές ζητούν να επανεγγραφούν με μόνο γνώμονα να ξαναψηφίσουν. Τα μέλη της Ένωσης δεν πρέπει να φέρονται αντίθετα προς τους σκοπούς του σωματείου, να μην σέβονται την δημοκρατική εκλογή και το αποτέλεσμα, να προτάσσουν «προσωπικούς λόγους» αντί της συμμετοχής. Για αυτό στο Δ.Σ με αποφάσεις του υπάρχει η εισήγηση να κρίνει η Γενική Συνέλευση αν αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάχρηση δικαιώματος που οδηγεί σε συμπεριφορά αντίθετη με το Καταστατικό, και να επιβάλει σε όσους καταχρηστικά παραιτήθηκαν ή θα παραιτούνται στο μέλλον, την υποχρέωση να καταβάλουν τις εισφορές που απέφυγαν καταχρηστικά να καταβάλουν προκειμένου να θεωρούνται οικονομικά τακτοποιημένοι και να έχουν το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, θυμίζοντας σε όσους τυχόν καταχρηστικά επικαλέστηκαν «προσωπικούς λόγους» την φράση του Μακρυγιάννη,

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΩ»

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

1) Το Δ.Σ. ενθαρρύνει την συμμετοχή όλων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και με σεβασμό στην τήρηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που ορίζονται στο Καταστατικό. Το Δ.Σ. καλεί όσους μετάνιωσαν για τις παραιτήσεις τους να ζητήσουν να επανεγγραφούν, όπως έχουν δικαίωμα. Το Δ.Σ. αναγνωρίζει ότι μπορεί πράγματι να υπήρχαν τυχόν «προσωπικοί λόγοι» σε όσους παραιτήθηκαν και δεν προδικάζει ουδέν αναφορικά με την καταχρηστικότητα της συμπεριφοράς ή όχι, η οποία θα εξεταστεί αυτοτελώς από το Δ.Σ. για καθένα, ο οποίος θα κληθεί τυχόν στα πλαίσια πειθαρχικής διαδικασίας να καταθέσει τις απόψεις του προκειμένου να κριθεί ή όχι αν παρέβη το Καταστατικό παραιτούμενος καταχρηστικώς ή όχι, και το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την επιβολή ή όχι πειθαρχικής ποινής.

2) Το Δ.Σ. αποφασίζει να συγκληθεί Γενική Συνέλευση στις 09-01-2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.00 μεσημβρινή, δηλαδή αμέσως μετά το προγραμματισμένο για τις 07-01-2020 πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας (lock-down), σεβόμενο πάντα την δημόσια υγεία και τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (SARS-Covid 19) και με την προϋπόθεση ότι θα επιτρέπεται κατά την συγκεκριμένη ημερομηνία η συγκέντρωση πλήθους άνω των τεσσάρων (4) ατόμων, όπου θα εξεταστεί α) η επιβολή σε όσους καταχρηστικά παραιτούνται λίγο μετά τις εκλογές ή παραιτήθηκαν λίγο μετά τις εκλογές, και επανεγγράφονται πριν τις επόμενες εκλογές, της υποχρέωσης να καταβάλουν τις εισφορές που απέφυγαν καταχρηστικά να καταβάλουν, και ότι θα άλλως θα θεωρούνται μη οικονομικώς τακτοποιημένα τα μέλη αυτά για να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και β) η τροποποίηση του Καταστατικού με την πρόβλεψη ή όχι τέλους εγγραφής και τι ύψους. 

Το Δ.Σ. καλεί τους πάντες να προσέλθουν στην Γενική Συνέλευση και να συμμετέχουν στο σωματείο.

  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΖΩΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                   ΤΣΟΥΜΠΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια