Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το τίμημα της πολυφωνίας


Ο κορωνοϊός μπορεί να πήγε ένα βήμα πίσω μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, ενός ποδοσφαιριστή που επηρέασε όσο λίγοι το ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Ο Μαραντόνα μπορούμε να πούμε σε δόση υπερβολής ότι δημιούργησε ένα δικό του κίνημα, μία δική του θεώρηση της ζωής. Το Μουντιάλ του 1986 ήταν αυτό που φανέρωσε και τον εαυτό του μέσα σε τέσσερα λεπτά. 

Κλείνω την μικρή ποδοσφαιρική παρένθεση γιατί ο ιός ακόμη μας περιβάλει από παντού. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να μετράει κρούσματα και θανάτους από την πανδημία και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει κάτω από τα δύο χιλιάδες, οι θάνατοι κυμαίνονται κοντά στους εκατό σε καθημερινό απολογισμό και οι εντατικές είναι γεμάτες.

Αλλά στην χώρα μας συζητάμε για το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, πως θα γεμίσουμε και πως θα φάμε την γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Το λοκντάουν πήρε μία εβδομάδα παράταση επίσημα, αλλά μάλλον θα χρειαστεί και άλλες. Δεν γίνεται να είναι γεμάτες οι εντατικές, τα νοσοκομεία να στενάζουν και να συζητάμε για τα Χριστούγεννα.

Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στην πολυλογία των στελεχών της κυβέρνησης και να μιλάνε μόνο οι ειδικοί, να μην ανακοινώνονται ημερομηνίες που δεν θα τηρηθούν. Γενικά, η καλολαδομένη κυβερνητική μηχανή του Μαρτίου κάπου το έχει χάσει μέσα στην πολυφωνία και τις επιθυμίες διάφορων.

Ο Δεκέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας από όλες τις πλευρές, η αγορά μπορεί να ανοίξει, αλλά όχι όπως πριν. Η εστία είναι η μεγάλη σπαζοκεφαλιά της κυβέρνησης, εξάλλου είναι μία από τις αιτίες που τα κρούσματα αυξήθηκαν. 

Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα η εορτή του Αγίου Δημητρίου και η 28η μετέτρεψαν τις περιοχές γύρω από την Θεσσαλονίκη σε «κόκκινες» με ασφυκτική πίεση. 

Το άνοιγμα πρέπει να αργήσει, άλλωστε η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι θα παραταθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και τα μέτρα θα πάνε μέχρι και τον Μάρτιο στην Γερμανία. Καθαρά λόγια χωρίς χρονοδιαγράμματα και ανεύθυνες υποσχέσεις.

Ενώ εμείς εδώ από τον καθένα ακούμε και κάτι διαφορετικό. Ένα λοκντάουν στην πολυφωνία θα ήταν αναγκαίο αυτές τις ημέρες.

 

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης  - μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

https://www.xronos.gr

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια