Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι δύσπιστοι - του Κωνσταντίνου Τζέκη


Άρθρο του Κωνσταντίνου Τζέκη: Έπρεπε, να βάλει, ο Θωμάς, μαθητής του Ιησού, τα χέρια του επί των τύπων των ήλων ( στις πληγές των καρφιών) για να πιστέψει ο άπιστος  Θωμάς ότι ο συνομιλητής του ήταν ο   Χριστός.

Όμως η δυσπιστία δεν ήταν εφεύρημα της τότε εποχής για πρώτη φορά. Οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι μας κληροδότησαν το απόφθεγμα "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Ήταν η κραυγή δυσπιστίας του Λαοκόωντα, του ιερέα του Απόλλωνα της Τροίας, όταν οι Τρώες συσκέφθηκαν, αν θα έπρεπε, να δεχθούν το δώρο των Ελλήνων, τον Δούρειο ίππο.

Από τότε, η ιστορία είναι γεμάτη από πάμπολλα παραδείγματα δυσπιστίας, που πολλές φορές η έλλειψή της επέφερε τραγικά αποτελέσματα. Από την άλλη, η κυριαρχία της δυσπιστίας, στέρησε λαούς, επιχειρήσεις κλπ από πάμπολλες ευκαιρίες ανάπτυξης, προόδου ή κερδών.

Σε προσωπικό επίπεδο η ακραία δυσπιστία μπορεί, να επιφέρει καταστροφές αλλά και η αναβλητικότητα μπορεί, να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη κάποιου κεφαλαιώδους αποτελέσματος.

Ο Άγγλος φιλόσοφος Βάκων, υποστήριζε ότι, η δυσπιστία είναι η κόρη της αμάθειας. Συμφωνούμε, ότι θα πρέπει να ξεψαχνίζουμε και να ψαχνόμαστε σε κάποια νέα πρόταση, ανακάλυψη ή υπόσχεση. Μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι το θέμα το κατέχουμε και μπορούμε να αποφασίσουμε.

Όμως η επιστήμη και η πρόοδος των επιτευγμάτων της αναπτύσσεται τόσο ταχέως, που είναι αδύνατο, κάποιος να θεωρηθεί αυθεντία σε κάποια γνώση.

Έτσι, αυτή ακριβώς η αδυναμία, προκάλεσε την ανάγκη διάσπασης των επιστημών σε επιμέρους ειδικότητες, αφού ο επιστήμονας μιας επιστήμης δεν είναι δυνατό να γνωρίζει όλο το φάσμα της επιστήμης του εκτός και αν ειδικευθεί  σε ένα τμήμα αυτής. Έτσι, η Ιατρική, αποτελείται από εκατοντάδες ειδικότητες, που τάση έχουν να μεγαλώσουν περαιτέρω, η μηχανική, η αστροφυσική, η γεωλογία, η οικονομία,  ή σεισμολογία κλπ. Ουσιαστικά  κάθε επιστήμη  υποδιαιρείται σε ειδικότητες για να είναι δυνατή η παρακολούθηση της γνώσης και η δημιουργία των ειδικών επί των θεμάτων που μας απασχολούν.

Ουσιαστικά όχι μόνο ο λαός αλλά και οι επιστήμονες προστρέχουν στους ειδικούς για πολύπλοκα θέματα ή προβλήματα, που ανακύπτουν. Φυσικό είναι, να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και ο λαός σε όποιον προσφεύγει για να πάρει τις απαντήσεις, που τον αφορούν. Επόμενο είναι, να υπάρχει η εμπιστοσύνη στις απόψεις των ειδικών, αφού κατά κανόνα θα είναι η πλέον ενδεδειγμένη άποψη, που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Τώρα με την ανακοίνωση της δημιουργίας του εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού, άρχισαν τα όργανα. Αρκετοί οι δύσπιστοι που αρνούνται το εμβόλιο δημιουργώντας θεωρίες συνομωσίας. Θα μας αλλάξει το DNA  λένε, ποιό είναι αυτό, σίγουρα κανείς μη ειδικός δεν γνωρίζει, αλλά πιστεύει ότι το εμβόλιο θα του το αλλάξει, λες και αλλάζει τα φώτα του σπιτιού του. Άλλοι θα μας εμφυτεύσουν μια κάμερα  για να μας παρακολουθούν.   Αδιαφορούν στο ερώτημα αν οι γιατροί θα συνηγορούσαν σ' αυτή την σοβαρή παρεκτροπή της δημοκρατίας. Άλλωστε δεν είναι ο λαός και αρμοδιότερος των  επτασφράγιστων μυστικών,  για να τον παρακολουθούν.

Μάλλον και ας με συγχωρέσουν οι αρνητές και δύσπιστοι είναι οι ίδιοι, που δεν πίστευαν στον ιό μέχρις ότου κάποιος δικός τους ή και οι ίδιοι  βαριανάσαιναν στις εντατικές.

Μπορεί να έχουν ένα δίκιο τελικά οι δύσπιστοι. Η δυσπιστία έχει διαβολική συγγένεια με την απόγνωση. Με τόσα που περάσαμε θα πρέπει να τους κατανοήσουμε τελικά, αλλά προς Θεού όχι και να τους ακολουθήσουμε.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια