Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Τα δικαιώματα μας κατακτώνται με αγώνα και όχι με τα δικαστήρια


Ανακοίνωση τής ΕΑΚΠ: Το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) με ανακοίνωσή του στις 8-12-2020 μας κοινοποίησε ενημερωτικό σημείωμα από γνωστά δικηγορικά γραφεία, για να «διεκδικήσουμε»  δικαστικά  την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για τα ρεπό που μας οφείλει η υπηρεσία λόγω της πρόσθετης εργασίας μας πέραν του κανονικού ωραρίου και δεν μπορεί να μας τα χορηγήσει λόγω των υπηρεσιακών αναγκών. Σε ανάλογες «διεκδικήσεις» καλούν τους συναδέλφους το τελευταίο διάστημα και αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία στον χώρο μας.

Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο χρόνο μας με την απλήρωτη - δωρεάν υπερεργασία μας, κυρίως με τις επιφυλακές κατά την διάρκεια συμβάντων και τις επιφυλακές για κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών (στάδια επικινδυνότητας, ενίσχυση υπηρεσιών ανά την επικράτεια κ.α.). Τα εκατοντάδες ρεπό που οφείλονται στους περισσότερους πυροσβέστες, δεν χορηγούνται στην πλειοψηφία τους, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εργαστεί χιλιάδες ώρες δωρεάν, για να προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας και τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Και με αυτόν τον τρόπο καλούμαστε να «καλύψουμε» τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Τα οφειλόμενα ρεπό και η απλήρωτη υπερεργασία μας διογκώνονται συνεχώς, με ευθύνη και των συμβιβασμένων συνδικαλιστών του προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και των προεδρείων και των πλειοψηφιών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Είναι αυτοί που «έβαλαν πλάτη» για να χαθούν εργασιακά δικαιώματα που κερδήθηκαν με σκληρούς διαχρονικούς αγώνες από το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα (αμετάθετο των πυροσβεστών από τον τόπο συμφερόντων τους, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο εκτός υπηρεσίας και στις ασφαλείς συνθήκες εργασίας). Παρείχαν απλόχερα στήριξη και στην σημερινή κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του νόμου 4662/2020, με τον οποίο μας επιβλήθηκαν και οι συνεχείς «προληπτικές» επιφυλακές με κριτήριο τους δείκτες και τα στάδια επικινδυνότητας ακόμα και χωρίς να υπάρχουν συμβάντα σε εξέλιξη, προκειμένου να «μπαλώνονται» και με αυτόν τον τρόπο τα κενά και οι ελλείψεις της υπηρεσία μας. Η συμβιβαστική στάση τους και η κάθετη αντίθεσή τους για αγωνιστικές διεκδικήσεις των πυροσβεστών, είναι η βασικότερη αιτία για την επιδείνωση των συνθηκών στην εργασία μας, τις μειώσεις στο εισόδημά μας, την συνεχή υποβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας.

Οι δήθεν «συνδικαλιστές» της ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων, δεν θέλουν να αγωνιζόμαστε για να καλυτερέψουμε την οικονομική μας κατάσταση, τις συνθήκες εργασίας μας, την ζωή μας. Επιχειρούν συνεχώς να μας παραπλανούν και να μας αποπροσανατολίζουν, καλλιεργώντας προσδοκίες για «δήθεν δικαίωση» με δικαστικές προσφυγές, που θα εκδικαστούν αρκετά χρόνια μετά από την κατάθεσή τους. Για τους λόγους αυτούς αποκρύπτουν από όλους τους πυροσβέστες, ότι:

Στο διάστημα των τελευταίων 18 ετών κατατέθηκαν με προτροπή των εκάστοτε προεδρείων της Ομοσπονδίας, δικαστικές προσφυγές από χιλιάδες συναδέλφους (5.000 - 6.000 μπορεί και περισσότεροι), για την «διεκδίκηση» των επιδομάτων, ειδικής απασχόλησης, κινδύνου, παραμεθορίων περιοχών, των 176 ευρώ και για τα νυχτερινά. Θετική έκβαση είχαν γύρω στις 500 προσφυγές, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών υποθέσεων, που αφορούσαν μόνο το επίδομα ειδικής απασχόλησης και τα νυχτερινά. Οι υπόλοιπες προσφυγές είχαν αρνητική έκβαση και η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών που προσέφυγε σε αγωγές δεν κέρδισε απολύτως τίποτε, ενώ παράλληλα διέθεσε αρκετά χρήματα προς τα δικηγορικά γραφεία όλα αυτά τα χρόνια.

Ανάλογη εξέλιξη είχαν και οι προσφυγές των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιό μας. Οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους και τα χρηματικά ποσά που μας επιστράφηκαν ως αναδρομικά, αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις μεγάλες περικοπές που μας επέβαλλαν οι κυβερνήσεις την περίοδο 2010 - 2012. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ποσά που λάβαμε ως αναδρομικά, με τις νέες μειώσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του νέου μισθολογίου (προσωπική διαφορά, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α.), μας τα παίρνουν πίσω «με τόκο ».

Ειδικά για το θέμα της δικαστικής «διεκδίκησης» για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για τα ρεπό που μας οφείλει η υπηρεσία λόγω της υπερεργασίας μας, έχει εκδοθεί από το 2018 απόφαση δικαστηρίου για απόστρατο συνάδελφο, η οποία απορρίπτει την πληρωμή των ρεπό που του όφειλε η υπηρεσία μέχρι τη συνταξιοδότησή του και δεν μπόρεσε να τα χορηγήσει. Και με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιήθηκε για ακόμα μια φορά η απλήρωτη εργασία μας, καθώς και η άρνηση για την χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό από την πλευρά της υπηρεσίας.

Οι «συνδικαλιστές» του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και των πλειοψηφιών των πρωτοβάθμιων σωματείων της, αποδέχονται το ισχύον σύστημα της απλήρωτης υπερεργασίας μας. Ακόμα και η διαδικασία της δικαστικής οδού που μας προτείνουν, στοχεύει αποκλειστικά στην καταβολή κάποιας χρηματικής αποζημίωσης, μόνο για τα οφειλόμενα ρεπό που δεν μας χορηγεί η υπηρεσία. Δεν έχουν καμία διάθεση να οργανώσουν τον αγώνα για να διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί και για εμάς τους πυροσβέστες, ότι ισχύει και εφαρμόζεται για την υπερεργασία σε όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των 5ετών και των εποχικών πυροσβεστών, δηλαδή η χορήγηση χρηματικής αποζημίωσης για κάθε ώρα εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, με ανάλογες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία και για εργασία κατά την διάρκεια Κυριακών και Αργιών. Επιπλέον, να πληρωθούν άμεσα όλα τα ρεπό που μας οφείλει η υπηρεσία, με εφάπαξ αποζημίωση και να καταργηθούν οι επιφυλακές που εφαρμόζονται για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι πάγιες και όχι οι έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας μας. 

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να μας δικαιώσει, όπως δεν μας δικαίωσε ποτέ, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η λύση στα προβλήματα και η απάντηση στην οικονομική εξαθλίωση που μας επιβάλλουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, θα έρθει αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο κατακτήθηκαν δικαιώματα για τους πυροσβέστες και για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, για να γίνει αυτό, είναι να ξεμπερδεύουμε άμεσα με τους κυβερνητικούς και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Να ανασυντάξουμε και να δυναμώσουμε με την συμμετοχή μας τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια