Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στο στόχαστρο της Τουρκικής κατασκοπείας


Εδώ και πολλούς μήνες οι Ελληνικές αρχές ασφάλειας, αστυνομία, ΕΥΠ και Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να αναπτύξει ένα δίκτυο πληροφοριών με επίκεντρο το ακριτικό Σύμπλεγμα του Καστελόριζου αλλά και συνολικά τα Δωδεκάνησα. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Δυνάμεων Εθνοφυλακής,η ενισχυμένη άμυνα των νησιών της παραμεθορίου και ειδικά των τριών μεγαλύτερων νησιών του Καστελόριζου-Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλης- φαίνεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας η οποία αναζητά στοιχεία για την οχυρωματική οργάνωση τους.

Οι πληροφορίες για την πλήρη ενεργοποίηση δικτύου παρακολούθησης σήμαναν άμεσα συναγερμό στις Ελληνικές αρχές. Ούτως ή άλλως από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης τα αντανακλαστικά των δυνάμεων επιτήρησης και των αρμόδιων για την ασφάλεια αρχών σε Έβρο και νησιά είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Από το καλοκαίρι όμως ο συναγερμός χτύπησε ‘’κόκκινο’’ ειδικά στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου το οποίο έχει στοχοποιήσει η Άγκυρα με κάθε τρόπο.

Η σύλληψη των δύο μουσουλμάνων στη Ρόδο οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία αποτελεί την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι γείτονες εντείνουν τους τελευταίους μήνες την προσπάθειά τους για συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων  για την άμυνα του Συμπλέγματος του Καστελόριζου αλλά και των υπολοίπων νησιών των Δωδεκανήσων. Ο υπάλληλος του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο μάγειρας του πλοίου που εκτελούσε δρομολόγια στο Καστελόριζο κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν και προωθούσαν οπτικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις όχι μόνο του ακριτικού Συμπλέγματος αλλά και άλλων νησιών όπως η Κως.

Βρίσκονταν στο στόχαστρο των Ελληνικών αρχών εδώ και μήνες για να διαπιστωθεί ο τρόπος που ενεργούν, τι στοιχεία επιδιώκουν να συγκεντρώσουν, πως τα διακινούν και φυσικά ποια είναι τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται στην κατασκοπευτική αποστολή την οποία είχαν αναλάβει για λογαριασμό της Άγκυρας. Τα συνεχή δρομολόγια του πλοίου της γραμμής προς το Καστελόριζο επέτρεπαν στον μουσουλμάνο μάγειρα του πλοίου να έχει συνεχώς εικόνα από τα ακριτικά νησιά και να συγκεντρώνει πληροφορίες και κυρίως οπτικό υλικό-φωτογραφίες και βίντεο- τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές τα προωθούσε στον υπάλληλο του προξενείου και αυτός με τη σειρά του στην Άγκυρα.

Δεν είναι όμως οι μόνοι οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν στο ‘’μικροσκόπιο’’ των Ελληνικών αρχών. Το μεγάλο δίχτυ ασφάλειας το οποίο έχει απλωθεί πάνω από το ακριτικό Σύμπλεγμα αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου παρακολουθεί συνεχώς κάθε ύποπτο άτομο ειδικά στο μικρό Καστελόριζο. Με πρόσχημα τον τουρισμό ή δημοσιογραφικές αποστολές η Άγκυρα μέσα στο καλοκαίρι επιχείρησε σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις να στείλει ‘’στρατολογημένα’’ άτομα στο ακριτικό νησί τα οποία φυσικά από την πρώτη στιγμή τέθηκαν υπό ασφυκτική παρακολούθηση.

Ήταν οι εβδομάδες που τα κατευθυνόμενα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης με συνεχή προπαγανδιστικά δημοσιεύματα είχαν ‘’στοχοποιήσει’’ το ακριτικό Σύμπλεγμα και τους φρουρούς του κάνοντας λόγο ακόμα και για παράνομη Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Δήθεν δημοσιογράφοι παρουσίαζαν εγκαταστάσεις της Εθνοφυλακής και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα έκαναν λόγο για συνεχή μεταφορά δυνάμεων στο νησί προβάλλοντας φωτογραφίες απλά από την αλλαγή φρουράς σε Ρω και Στρογγύλη.

Το περιστατικό με τη ρίψη μπογιάς πάνω στην Ελληνική σημαία σε βράχο της Μεγίστης αλλά και drones που πετούσαν από τις ακτές της Τουρκίας προς το ακριτικό νησί παίζοντας ακόμα και τον Τουρκικό εθνικό ύμνο ήταν επεισόδια στο ίδιο σήριαλ προπαγάνδας. 

Η σύλληψη των δύο ατόμων από τις Ελληνικές αρχές ασφάλειας ήταν ένα ακόμα μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα ότι καμία κίνησή της δεν μένει απαρατήρητη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε στενό κλοιό βρίσκονται και άλλα άτομα με την ίδια αποστολή.

 Κώστας Σαρικάς

https://newpost.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια