Στις φυλακές Δομοκού ο Δημ. Κουφοντίνας- Τέλος το “αγροτικό” και για άλλους 6 βαρυποινίτες


Στις φυλακές Δομοκού μετάγεται ο καταδικασμένος ως επιχειρησιακός αρχηγός της 17Ν, Δημ. Κουφοντίνας με ειδική επιχείρηση που ξεκίνησε το μεσημέρι. Η μεταγωγή αφορά ακόμα 6 βαρυποινίτες που με βάση τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή δεν έχουν πλέον δικαίωμα – όπως και όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία- να παραμένουν στις αγροτικές φυλακές.

Η μεταγωγή έγινε με άκρα μυστικότητα και βασίζεται στις διατάξεις που εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν από τη Βουλή η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου

Αυτές προβλέπουν πως ο πολυϊσοβίτης της 17Ν δεν θα έχει δικαίωμα παραμονής εκεί και να χάσει τα προνόμια που παρέχονται στις καθεστώς κράτησης των αγροτικών φυλακών.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ρήτρα ρητής απαγόρευσης μεταγωγής και παραμονής καταδίκων για υποθέσεις τρομοκρατίας στις Αγροτικές φυλακές. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «…απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας».

Τι λέει

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται τα κριτήρια για να μεταχθεί κάποιος ή να παραμείνει σε αγροτικές φυλακές.

Η διάταξη αναφέρει:

Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄181), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και

α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/10 της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους ή

γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους ή

δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δώδεκα (12) έτη.

Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας , όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα.

Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

 

https://www.dikastiko.gr