Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έβρος: Δεύτερο φράκτη μήκους 65 χλμ κατασκευάζουν Στρατός-ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα


Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι 30 «στρατιωτικοί» σκύλοι που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

 

Η 28η Φεβρουαρίου 2020 είναι μία σημαντική ημέρα για την νεώτερη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τής πατρίδος μας γενικότερα. Τότε κατεγράφη για πρώτη φορά σε ημερήσια διαταγή τού Πενταγώνου ότι «ο αριθμός των μεταναστών στον Έβρο αποτελεί υβριδική ασύμμετρη απειλή». Εκτίμηση πού στους επομένους μήνες θα άλλαζε και μετά τις τρείς επόμενες κρίσεις (navtex χωρίς έξοδο Ορούτς Ρέις τον Ιούλιο, navtex με έξοδο τον Αύγουστο, navtex με έξοδο και προσέγγιση του Καστελλορίζου στα 7,5 ναυτικά μίλια τον Οκτώβριο) διετυπώθη ως «υβριδικός πόλεμος». Το Πεντάγωνο παρά τα θρυλούμενα, μελετώντας την εκτίναξη των ροών μεταναστών στις 12.000 μηνιαίως μετά την άνοδο τής ΝΔ στην εξουσία τον Ιούλιο, έλαβε τα μέτρα του και τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενσωμάτωσε στον νόμο 4650/19 την ιδέα για την σύσταση του ενιαίου φορέως επιτηρήσεως συνόρων. Ιδέα πού του εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

 

 

Η διαρκείας 28 ημερών κρίσις στα σύνορα του Έβρου κατά την διάρκεια τής όποιας απετράπη η είσοδος 140.000 παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία («πέρασαν» μόλις 2.950) σήμανε διπλό συναγερμό. Και γιατί εξετιμήθη ότι στόχος των Τούρκων ήταν η πολιτική αποσταθεροποίησή τής Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού αλλά και διότι διεπιστώθησαν μεγάλα κενά ασφαλείας. Τόσο στην μεθόριο αρχικώς όσο και στην αμυντική εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου. Στην μεθόριο στα 10 χιλιόμετρα του πρώτου φράκτου, ο οποίος ορθώθηκε το 2012, μερίμνη του Στρατηγού Φράγκου, προσετέθησαν άλλα 27 χιλιόμετρα φράκτου. Σχέδιο πού κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού έφεραν εις πέρας ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

 

Παρά ταύτα όμως -το κύμα ανεκόπη και η Τουρκία έλαβε το μήνυμα- εξετιμήθη ότι τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά πού βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια πρέπει να θωρακισθούν περαιτέρω. Με εισήγηση του υφυπουργού Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα τού Ενιαίου Φορέως Επιτηρήσεως Συνόρων, στον όποιο έδωσε «πράσινο» φως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, η οχύρωσις τού Έβρου υπό μορφήν φράκτου και άλλων μορφών αποτροπής εισόδου επεκτάθηκε. Αυτήν την στιγμή κατασκευάζονται λοιπόν φράκτης και άλλα εργαλεία αποτροπής σε μήκος 60 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων τού Έβρου. Εις τρόπον πού πρακτικά τα σύνορα και ο ποταμός είναι αδιαπέραστα. Το τελευταίο διάστημα οι ροές από τα σημεία αυτά εμειώθησαν δραστικώς. Όχι πάνω από δέκα είκοσι ημερησίως. Πρόκειται κυρίως για Πακιστανούς, Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγυπτίους. Ακόμη και ένας Ιάπων επεχείρησε να περάσει τα σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πράγματα «ζόρισαν» τόσο πολύ ώστε οι διακινητές δοκιμάζουν να περάσουν πλέον τούς παρανόμους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος από ένα νέο δρομολόγιο: τα σύνορα τής Ελληνικής Ηπείρου με γειτονικά κράτη!

 

 

 

Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι τριάντα «στρατιωτικοί» σκύλοι πού απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τούς οποίους για κάποιο λόγο δείχνουν να φοβούνται πολύ οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή παίζουν επίσης τα Πεδία Βολής πού κατεσκεύασε το ΓΕΣ υπό την Αρχηγία τού Χαράλαμπου Λαλούση στον Έβρο. Και τούτο διότι οι άνδρες μας μπορούν να απαντούν νομίμως στους απειλητικούς πυροβολισμούς των Τούρκων την νύκτα με νόμιμες βολές στο πεδίο. Αντίστοιχη οργάνωση έγινε και στα νησιά τού Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και άλλα νησιά πέριξ τής Κρήτης. Σε αυτά ετοποθετήθησαν συστήματα αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα σημεία ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να «βλέπουν» πολύ πέρα από τα 35 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος τής γείτονος και άρα να αντιλαμβάνονται εγκαίρως απόπειρες μετακινήσεως πληθυσμών. Έργο πού υποβοηθείται από 100 drone καί αντι-drone πού επρομηθεύθη-προμηθεύεται ο Στρατός.

staratalogia.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια