Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μετά-Χριστουγεννιάτικος μποναμάς 400 ευρώ - Ανοίγει η πλατφόρμα για δικηγόρους και άλλους επιστήμονες



Περίπου 100.000 από τους συνολικά 125.985 επιστήμονες (δικηγόρους κλπ)  ελεύθερους επαγγελματίες, θα λάβουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επίδομα των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ . Αυτή φέρεται να είναι η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, μετά την διαδικτυακή συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιστημόνων την προπαραμονή των Χριστουγέννων, με το ποσό που θα διατεθεί να φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

  

Το ποσό αυτό αφορά τους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, οδοντίατρους και κτηνίατρους. Οι λογιστές και οι οικονομολόγοι θα εισπράξουν το 400άρι από “άλλο” κουμπαρά. 

Πρόκειται για τους εξής ΚΑΔ: 

  

 

Η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου 2021 . Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

-να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματά τους για το διάστημα Απρίλιος- Δεκέμβριος 2020 , δηλαδή τον τζίρο τους για το διάστημα της πανδημίας. 

-Η ακρίβεια των δηλώσεων θα ελεγχθεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του Μαϊου και σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης θα πληρώσουν το διπλάσιο του επιδόματος. 

-Το ποσό (50 εκατομμύρια) αναμένεται να διανεμηθεί – κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου – σε περίπου 100.000 επιστήμονες, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι αυτός είναι ο αριθμός που θα το αιτηθεί. 

-Αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε θα μπει “κόφτης” εισοδηματικών κριτηρίων ξεκινώντας  από τους ασθενέστερους (με βάση την υπεύθυνη δήλωση Ε3 που προαναφέραμε) και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού.   

-Περνάει, όπως φαίνεται η πρόταση των επιστημόνων για καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα. 

  

 

 

Τι ζήτησαν 

Η  Κοινή Πρόταση των φορέων προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που καταγράφει το dikastiko.gr, προτείνει: 

  1. Την καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη προσωρινή ή οριστική, δεν τελούν υπό καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχου και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση
  2. Την αποδέσμευση κονδυλίου 50.000.000 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ και του απαιτουμένου κονδυλίου από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή του άνω χορηγήματος.
  3. Η καταβολή του χορηγήματος γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ. Το επίδομα, όπως ορίζει και η σχετική διάταξη, είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές έναντι οιουδήποτε τρίτου.
  4. Σε περίπτωση που τα προς διάθεση κεφάλαια δεν επαρκούν, το επίδομα να χορηγηθεί στους οικονομικά ασθενέστερους ασφαλισμένους, κατά αύξουσα σειρά και μέχρι εξαντλήσεως των άνω κονδυλίων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια που ανάγονται στη χρήση τρέχοντος έτους (2020).
  5. Η καταβολή του χορηγήματος θα γίνεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον ασφαλισμένο, η οποία θα υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των δηλωθέντων εσόδων Ιανουαρίου έως και Νοεμβρίου 2020.
  6. Σε κάθε ασφαλισμένο που νόσησε ή θα νοσήσει από Covid-19 να καταβληθεί χορήγημα 800 ευρώ και σε κάθε οικογένεια θανόντα από Covid-19 χορήγημα 2.000 ευρώ, με την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών.

 

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος

Γεώργιος Στασινός

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Δημήτρης Βερβεσός

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Κωνσταντίνος Κόλλιας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Αθανάσιος Δεβλιώτης

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Γεώργιος Ρούσκας

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος

Δημοσθένης Τσιριγώτης

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Αθηνά Τραχήλη

Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Σπυρίδων Μάμαλης”












Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο δώσε παντού.Και όταν ξαναμπούμε πάλι στα μνημόνια την εύκολη λύση πάλι.Κόψε από τους δημοσίους υπαλλήλους!!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Μας ξανακοιταξατε στα ματια.... .