Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΑΤΡΑ: Tρεις αστυνομικοί στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας


Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 2019, συστήθηκαν συνολικά 73 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη χώρα, με βασικό στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας, που εκδηλώνεται κατά προσώπων(γυναίκες, άνδρες, τέκνα, σύντροφοι), τα οποία συνδέονται με δεσμούς οικογένειας.
 

Στην Πάτρα, το αντίστοιχο τμήμα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου, επί της οδού Γούναρη (πρώην Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα).
Σε αυτό υπηρετούν, ο υπαστυνόμος Α’ Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος (προϊστάμενος) και οι αστυνόμοι Πέγκυ Δογάνη και Λέττα Γιαννοπούλου που φέρουν το βαθμό του αρχιφύλακα.
 

Οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας είναι η συλλογή, επεξεργασία και τήρηση στατιστικών στοιχείων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και των θυμάτων, η ανάπτυξη συνεργασίας με συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και με άλλους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των αυξανόμενων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τέλος η παροχή συνδρομής σε πρωτοβουλίες άλλων αρχών, υπηρεσιών και φορέων που έχουν σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η πρωτοφανής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και βιώνουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες και στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, ανέδειξε κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, «έκρηξη» του φαινόμενου της ενδοοικογενειακής βίας, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες διαστάσεις του κοινωνικού προβλήματος.
 

Εύλογα λοιπόν, γεννάται το ερώτημα τι συμβαίνει σε επίπεδο Αχαΐας.
Σήμερα η «ΠτΚ», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και αφύπνισης των θυμάτων, με τη συνδρομή των στελεχών του Τμήματος Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, καταγράφει και αναλύει τα δεδομένα των περιστατικών και σκιαγραφεί το προφίλ των θυμάτων και των δραστών.
 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αποκαλυπτικά και παράλληλα ανησυχητικά, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη βία που εκδηλώνεται, εντός της οικογενειακής εστίας, στον νομό.
Μάλιστα, από την στατιστική σύγκριση της τελευταίας τετραετίας, παρατηρείται αυξητική τάση.
 

Με βάσει τα στοιχεία των Αστυνομικών Τμημάτων Πατρών, Αιγιαλείας, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας)
το 2017 κατεγράφησαν 176 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας,
το 2018 ανήλθαν στα 180,
το 2019 στα 222,
το 2020 από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, έχουν δηλωθεί 142 περιπτώσεις.
 

Σε επίπεδο νομού, η Δυτική Αχαΐα, λόγω και των ιδιαίτερων πληθυσμιακών χαρακτηριστικών που εμφανίζει, κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις υποθέσεις άσκησης βίας, σε μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 

Η αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του αρμόδιου τμήματος της τοπικής ΕΛΑΣ, οφείλεται και στο γεγονός, ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο ενημερωμένος και εύκολα θα απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Εκείνο όμως που συγκλονίζει, είναι η παραδοχή, πως θα υπάρχουν πάντα κάποιες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν θα γίνει ποτέ, καμία καταγγελία.
 

«Η Πάτρα ως τρίτη πόλη της Ελλάδας, δεν μπορεί να μην συγκαταλέγεται στις περιοχές που έχουν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Βέβαια αυτά βάσει των στατιστικών στοιχείων, είναι πολύ λιγότερα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, πλην όμως έχει σοβαρά περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και διευθέτησης. Τα αποτελέσματα, στον ένα χρόνο λειτουργίας του τμήματος είναι ενθαρρυντικά και μπορούμε να πούμε, πως το φαινόμενο ελέγχεται», δηλώνει στην «ΠτΚ» ο προϊστάμενος της Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αχαΐας, υπαστυνόμος Α’ Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος.
 



ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΤΗ – ΘΥΜΑΤΟΣ

Στην Αχαΐα, τα καταγγελθέντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αφορούν κυρίως μεσαίας και κατώτερης οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου άτομα, είτε θύτες, είτε θύματα.
 

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις δραστών, το μορφωτικό επίπεδο των οποίων, είναι τέτοιο που δεν θα περίμενε κανείς να εκδηλώσουν ακραίες συμπεριφορές, σε μέλη της οικογένειας τους. Οι θύτες στο σύνολο των περιπτώσεων, είναι Έλληνες.
Σε τοπικό επίπεδο, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που προσέρχονται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες είναι πάντα γυναίκες. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό, γεγονός που καταδεικνύει πως στην κοινωνία εξακολουθούν να υπάρχουν πατριαρχικές αντιλήψεις, που θέλουν τη γυναίκα να κατέχει δευτερεύουσα θέση και να βρίσκεται σε χαμηλότερο κοινωνικό στρώμα σε σχέση με τους άνδρες.
«Εχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες έρχονται πιο δύσκολα να τα καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά, λόγω του φόβου, λόγω της ντροπής, της ενοχής, του δισταγμού, λόγω του ενδεχόμενου στιγματισμού. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα θα βελτιώνονται συνεχώς και προς αυτό το σκοπό συμβάλει και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας», επισημαίνει στην «ΠτΚ», η αρχιφύλακας Πέγκυ Δογάνη.
 

ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΘΥΜΑΤΑ

Το πρώτο τετράμηνο του 2020, από το σύνολο των 70 περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, τα 57 αφορούσαν θύματα γυναίκες, 12 άνδρες (!) και 1 παιδί.
Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, οι γυναίκες θύματα ήταν 61, οι άνδρες που κακοποιήθηκαν 16 και 3 τα παιδιά.
 

Δυστυχώς και στην Αχαΐα, πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα περιστατικά που καταγράφονται σχετίζονται με το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον, με πράξεις βίας δηλαδή, που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αρκετές υποθέσεις που φτάνουν στην Αστυνομία, έχουν να κάνουν με κακοποιητικές συμπεριφορές, ενώ έχει προηγηθεί χρήση αλκοόλ από τον δράστη. Οι πιο συχνές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αφορούν εν διαστάσει συζύγους που συνδυάζονται με την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας και επικοινωνίας με τα παιδιά, καθώς και την παραβίαση καταβολής της διατροφής.

ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνουν τα άτομα που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι: να καλέσουν το 100 ή να απευθυνθούν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για να σχηματιστεί δικογραφία, να καλέσουν τη γραμμή 15900, όσα θύματα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά, είναι διαθέσιμο το email: sos15900@isotita.gr, ν΄απευθυνθούν στο Νοσοκομείο και να μην διστάσουν να πουν στον γιατρό, το τι τους έχει συμβεί.
Για περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και των ανήλικων παιδιών τους, να καλούν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, στο «Χαμόγελο του παιδιού».
«Ενθαρρύνουμε και προτρέπουμε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, να μην διστάσουν και να προσεγγίσουν την υπηρεσία μας. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα τους, ανά πάσα ώρα και στιγμή για να τα ακούσουμε, να τα συμβουλεύσουμε και να τα στηρίξουμε» δηλώνουν στην «ΠτΚ», με μια φωνή τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αχαΐας.
 

ΤΙ «ΕΔΕΙΞΕ» Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Η επιβολή του πρώτου εγκλεισμού την περασμένη άνοιξη, αναμενόταν να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, λόγω της αναγκαστικής συνύπαρξης θυμάτων και δραστών κάτω από την ίδια στέγη, παρά ταύτα στην Αχαΐα δεν προέκυψαν σημαντικές αριθμητικές μεταβολές.
Τα στατιστικά στοιχεία «έδειξαν», ότι τα περιστατικά κυμάνθηκαν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το πρώτο 4μηνο του 2020 οι υποθέσεις που καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές υπηρεσίες ανήλθαν στα 70 περιστατικά, όσα ήταν δηλαδή και το αντίστοιχο 4μηνο του 2019.
 
 
της
ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
papagian@pelop.gr
Από την Εντυπη Εκδοση
pelop.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια