Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Tρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη


Στον απόηχο της τρομοκρατικής ενέργειας στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σήμερα το πρωίσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες.  Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Χθες το βράδυ ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο Schwedenplatz στο κέντρο της Βιέννης. Όπως έκαναν γνωστό οι τοπικές αρχές, σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης. 

Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για την επίθεση διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, ενώ ένας σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα το πρωί τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε χθες το βράδυ ο Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προτρέποντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. «Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, επιβεβαίωσε.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.


Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν — χωρίς χρέωση — σε ξενοδοχείο του κέντρου.

«Αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση». 

Σύμφωνα με τον Κουρτς, ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.




Ένοπλοι «χτύπησαν» στην καρδιά της Βιέννης


Μιλώντας επίσης στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια