Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Mητσοτάκης: Οριζόντιο lockdown από το Σάββατο - Eπανέρχεται το sms


Την επιβολή καθολικού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα από το Σάββατο έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Όπως έκανε γνωστό, επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms, ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας και η διανομή φαγητού.

 

 

Ανοιχτά θα μείνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, ενώ με τηλεδιάσκεψη θα γίνονται τα μαθήματα σε Γυμνάσια-Λύκεια.

 

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις, είπε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «γιατί τώρα;» κι απάντησε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων.

 

Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. Πενήντα 50 ΜΕΘ, τις οποίες προσθέτουμε στο "Σωτηρία", με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες» τόνισε.

 

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.

 

Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας πως «η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα». Όπως συμπλήρωσε, «παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο, ζήτησε «η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη» τόνισε.

 

«Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά» είπε ο πρωθυπουργός.


naftemporiki.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια