Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπάρχουν αστυνομικοί που κάνουν λευκή απεργία στους ελέγχους για τον covid;


Οφείλουμε εκ προοιμίου να καταθέσουμε τη διαφωνία μας για την επιβολή χρηματικού προστίμου για την παράβαση των περιοριστικών μέτρων. Δεν είναι πανάκεια η επιβολή ακόμη ενός προστίμου και δη υγειονομικού.

Κι αν του Έλληνος ο τράχηλος μόνο τον οικονομικό ζυγό τρέμει, η διοίκηση οφείλει να βρει άλλους τρόπους και μεθόδους ώστε να υπάρξει υγιής κοινωνική συνέτιση. Ειδικά όταν εξέρχεσαι από υπερδεκαετή οικονομική κρίση- φτωχοποίηση, η διοικητική τιμωρία δια του προστίμου, φανερώνει αντικοινωνικότητα και επιλογή εναλλακτικών τρόπων πλήρωσης των χάσκοντων ως πίθο των Δαναΐδων δημόσιων ταμείων. Ούτε φυσικά αναθέτεις στην αστυνομία την τήρηση τους, ενισχύοντας την κοινωνική αντίδραση σε βαθμό απέχθειας προς τη στολή. Τους εναλλακτικούς τρόπους, δεν θα τους υποδείξουμε εμείς. Δεν είναι δική μας δουλειά.

Πάμε τώρα στο ζητούμενο. Οι διαπιστώσεις δεν αποτελούν αντικείμενο επιμέρους έρευνας των συντακτών του bloko.gr. Ούτε αποτελούν κριτική επίκρισης των αστυνομικών στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη της κατά πρόσωπο αντιπαλότητας με τον πολίτη. Μεταφέρουμε απλώς τα δεδομένα όπως αυτά κατέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατος αξιωματικός του αρχηγείου, στον οποίο προ ημερών ανατέθηκε ο "περίπολος" για την ... αποδοτικότητα των αστυνομικών που είχαν διατεθεί σε μπλόκα ελέγχου σε πέντε βασικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά.
 
Όπως ανέφερε, μόνο σε ένα σημείο γινόταν εντατικοί έλεγχοι, σε ένα άλλο τμηματικοί και στα υπόλοιπα τρία από τυπικοί έως μηδενικοί. Σε μια περίπτωση δε, οι αστυνομικοί ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.
 
Στην παρούσα φάση, το ζητούμενο δεν είναι εάν οι αστυνομικοί που συνειδητά απείχαν των ελέγχων συμμερίζονται ή όχι τη δική μας άποψη. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πως εισπράττει ανταποδοτικά τη δική της αμέλεια- μέχρι τώρα αδιαφορία- για την εξαίρεση των αστυνομικών (τους μόνους από όλους όσοι δίνουν καθημερινά τη μάχη της πανδημίας) από μία έστω και στοιχειώδη οικονομική ενίσχυση.
 
Και όταν κάνεις ως φαρισαίος αντικοινωνικά φοροεισπρακτική πολιτική, δεν μπορείς να έχεις τον τελώνη σε καθεστώς μόνιμης δυσαρέσκειας. Κι αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός σου, τότε διαπράττεις πολλαπλάσια του αυτοσκοπού λάθη, καθώς και στερείσαι της φαντασίας- σπουδής να βρεις αποδοτικότερα- ουσιαστικά κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα και δυσαρεστείς τον φοροεισπράκτορα και στρέφεις την κοινωνία εναντίον του.
 
 
 
του Γιώργου Καραϊβάζ
 
 
 
του Γιώργου Καραϊβάζ   

 




Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θεωρώ μεγάλο "φάουλ" του άρθρου σας τον συσχετισμό οικονομικής ενίσχυσης με εκτέλεση υπηρεσίας.
Η λογική που έχει περάσει σε πολλούς κλάδους ότι πληρώνομαι γιατί υπάρχω και εργάζομαι όταν (ξανα)πληρώνομαι μέσω επιδομάτων, έχει φέρει πολλά στραβά στην κοινωνία.
Το αν όφειλε η κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά ένα σώμα που τα τελευταία χρόνια έχει επιφορτιστεί με...... τα πάντα (εθνική άμυνα στα σύνορα, πολιτική άμυνα, υγειονομικά θέματα, διοικητικά όπως διαβατήρια - άδειες - ταυτότητες κλπ, δικαστικά, μέχρι και θέματα δημοτικής αστυνομίας) είναι άλλο θέμα.
Θα συμφωνήσω με το ότι το πρόβλημα του ιού δεν αντιμετωπίζεται με προστίματα, θα συμφωνήσω ότι πολλοί συμφωνούν με εσάς και στο μέτρο που μπορούν επιλέγουν τις συστάσεις αντί του προστίμου, θα συμφωνήσω με την κόπωση που υπάρχει (ανάκληση αδειών, ειδικές άδειες όχι σε όλους, διαφορετική διαχείριση προσωπικού γραφείων και μαχίμων και πολλά άλλα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συσχέτιζα την εκτέλεση υπηρεσίας βάση των διαταγών με οικονομική ενίσχυση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι στις θέσεις μας για τέτοια θέματα. Χρειάζεται και το πρόστιμο εκεί που οι συμπεριφορές είναι κατάφωρα αντικοινωνικές (κορονοϊοπάρτυ). Το ζήτημα είναι ότι πολλοί από αυτούς που λειτουργούν αντικοινωνικά διαθέτουν τα 300άρια για τιπς. Το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της αστυνομίας δεν βγαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις αλλά όταν επιβάλλουν πρόστιμα "για ψύλλου πήδημα" σε μεροκαματιάρηδες και σε περιπτώσεις που βγάζουν το ιδεολογικό τους μίσος χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά παράβαση (διαμαρτυρόμενους για εγκληματική αδράνεια κυβέρνησης).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πραγματικά όταν διπλασιάστηκε η τιμή του προστίμου πίστεψέ κάποιος ότι οι αστυνομικοί θα βεβαιώνουν πρόστιμα άνετα; Σε τέτοια εποχή που ο πολίτης στερείται βασικών παροχών από το κράτος οι αστυνομικοί επιβάλλονται από την πολιτεία να έρθουν απέναντι στον πολίτη,αυτό για άλλη μια φορά θα το πληρώσει η αστυνομία ως θεσμός, φυσικά με ευθύνη των κυβερνώντων, οι αστυνομικοί αέρα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλα κανουν και δεν γραφουν, δωστε επιδομα τερμα η κοροιδια