Η ΕΛ.ΑΣ. περνά στη ψηφιακή εποχή λόγω Covid-19 - Yπηρεσιακά e-mail για τους αστυνομικούς


Υπηρεσιακά e-mails αποκτούν για πρώτη φορά οι αστυνομικοί, σε μία προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο συγχρωτισμός, εν μέσω lockdown.

Πρόκειται για μία κίνηση που θα γινόταν ούτως ή άλλως, η οποία ωστόσο επισπεύστηκε λόγω της πανδημίας. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο, ούτως ώστε οι γραφειοκρατικού χαρακτήρα υπηρεσιακές ενέργειες να εναρμονιστούν  με τη ψηφιακή εποχή.

Όπως προβλέπει διαταγή το αρχηγείου της Αστυνομίας, που δημοσιεύει η HuffPost Greece, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2020, η Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο καθένας από τους περίπου 50.000 αστυνομικούς όλης της χώρας να έχει το δικό του υπηρεσιακό e-mail.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καθολική χρήση των e-mail από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με άλλες Αρχές ή φυσικά πρόσωπα. Στόχος είναι, όπως περιγράφεται στη διαταγή, «η μείωση της γραφειοκρατίας που θα επιφέρει εμφανή αποτελέσματα στη μείωση του δημόσιου κόστους, στην εξοικονόμηση πόρων και στην επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των διοικητικών διαδικασιών».

Hellenic Police

Ο Τάκης Κυριακάκος, συνδικαλιστής ο οποίος υπηρετεί στην Άμεση Δράση, εξηγεί στη HuffPost Greece πως θα βοηθήσει η επικείμενη αλλαγή στην πράξη τους αστυνομικούς και τους πολίτες:

«Αρχικά να πω ότι πρόκειται για ένα σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρώτο βήμα είναι να πάρει ο κάθε αστυνομικός προσωπικό υπηρεσιακό e-mail. Αυτό θα εξυπηρετήσει αρχικά αφάνταστα τους αστυνομικούς, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα μειώσει το συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, στην Άμεση Δράση συντάσσουμε ύστερα από κάθε βάρδια χειρόγραφο δελτίο, το οποίο παραδίδουμε αυτοπροσώπως στην υπηρεσία μας. Αυτό πλέον θα μπορεί να γίνει με ένα απλό e-mail».

«Επίσης, με το e-mail θα έχουμε ηλεκτρονικό αρχείο όλων των ενεργειών μας, στο οποίο θα μπορούμε να ανατρέξουμε εάν χρειαστεί (ή εάν ζητηθεί κάτι επισήμως από κάποιον πολίτη). Ένα άλλο παράδειγμα. Απασχολούνται πολλοί δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να μας κοινοποιούν τις κλήσεις για να παραστούμε ως μάρτυρες σε δίκες. Αυτό επίσης θα μπορεί να γίνει μέσω e-mail. Τρίτο παράδειγμα. Εκδίδει μία διαταγή του αρχηγείο. Θα μπορεί να ενημερωθεί το προσωπικό άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (θα εξαιρούνται βέβαια οι διαταγές απόρρητης φύσης). Τέταρτο παράδειγμα».

«Η υπηρεσία θέλει να σε ενημερώσει για μία απόσπαση ή μία μετάθεσή. Θα μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά. Πέμπτο παράδειγμα. Θέλεις να δηλώσεις άδεια. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολλοί οι λόγοι για τους οποίους έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία. Μειώνεται η γραφειοκρατία, το κόστος, ενώ εξοικονομείται προσωπικό. Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, όπως και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική αποστολή δικογραφιών».

Την ίδια ώρα, ύστερα από αρκετό καιρό αναβαθμίζονται οι υπολογιστές των οχημάτων (pc car) και τοποθετούνται στα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. καινούργια τάμπλετ με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Οι δυνατότητες αφορούν στον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων, στην ταυτοποίηση στοιχείων κατά τη διάρκεια των ελέγχων, στην εξακρίβωση ατόμων που απασχολούν τις Αρχές με εντάλματα και άλλες περιπτώσεις. Η αρχή έγινε με την εγκατάσταση 50 καινούργιων τάμπλετ σε ισάριθμα περιπολικά.1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους.