Φωτεινή Πιπιλή: Βαθιά ικανοποίηση για τη συμβολή μου στην καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί


Ανακοίνωση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή: Με βαθιά ικανοποίηση σας ενημερώνω για τη συμβολή μου στην ψήφιση καταδικαστικού διαγγέλματος εναντίον της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, από την αρμόδια Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Ένα σύντομο ιστορικό:

Μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο Πρόεδρο της μετατροπής του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, και με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣτΕ, είχα από τον Ιούλιο του 2020 στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Olivier Becht, ζητώντας να συζητηθεί στην Επιτροπή η αποκρουστική για τις αξίες της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου απόφαση.

Σε 2 συνεδριάσεις, μετά από έντονες συζήτηση, η στάση της Τουρκίας καταδικάστηκε με 25 ψήφους, έναντι 2 αρνητικών και 2 παρών!

 

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις 14/10 όπου Τούρκοι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι "είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει εν λειτουργία τζαμί" και ότι "δε σέβεται και δε συντηρεί τα  οθωμανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά της".

 

Προς απάντηση αυτών των ψευδών κατηγοριών, έστειλα, την προηγούμενη της δεύτερης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 επιστολή σε όλα τα μέλη της Επιτροπής που κατέρριπτε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Σε συνεργασία με τα Υπ.Εξ., ΥΠΠΟ και Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασα αδιάσειστα στοιχεία: περισσότερα από 250 τζαμιά λειτουργούν εδώ και χρόνια στη Θράκη, δέκα νόμιμα στην Αθήνα, ενώ στις 3/11 άνοιξε το μεγάλο τζαμί στο Βοτανικό. Από ένα τζαμί λειτουργεί σε Ρόδο, Κω και Θήβα.

 

Η επιστολή αυτή συνοδευόταν από μια σύντομη παρουσίαση, με φωτογραφίες από το πλούσιο προσωπικό μου αρχείο με οθωμανικά κτίρια που έχουν αναστηλωθεί από το ελληνικό κράτος και λειτουργούν σήμερα ως μουσεία ή χώροι πολιτισμού. Ως δημοσιογράφος έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και έχω καταγράψει και φωτογραφίσει την πλειονότητα των Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Θεώρησα αυτή την καλύτερη ευκαιρία για να υποστηρίξω τα στοιχεία που παρουσίασα στην Επιτροπή- μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις δε λένε; 

 .

Η Επιτροπή Πολιτισμού ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κ. Ν. Τορναρίτης και καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

 

Δείτε εκπληκτικά Οθωμανικά μνημεία που έχει αναδείξει το ελληνικό κράτος!

 


--

 

Φωτεινή Πιπιλή

Βουλευτής Α΄ Αθηνών Ν.Δ.

 

για τον Πολιτισμό της Καθημερινότητας