Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ζέινος Σόλων: Η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στα Αστυνομικά Τμήματα της Δυτικής Αττικής ισοδυναμεί με κίνδυνο ζωής


Υγειονομικές βόμβες εν καιρώ πανδημίας έχουν καταστεί Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική, όπου υπηρετούμε, τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα δεν έχουν καθημερινή παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά μόνον κάποιες φορές την εβδομάδα, και μάλιστα πολύ λίγες ώρες (συνήθως μία με δύο). Το αποτέλεσμα: ρυπαρά και μέσα στη δυσοσμία γραφεία, τουαλέτες, κρατητήρια και γενικά όλοι οι χώροι. Το τέλειο περιβάλλον για μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Το πρόβλημα πηγάζει από το καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια, όπου προβλέπεται η συνεργασία του Υπουργείου με ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού. Το ποσό που εγκρίνεται να δαπανηθεί από το Αρχηγείο για την καθαριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα Αστυνομικά Τμήματα να είναι από ελάχιστες ως μηδαμινές. Οι ιδιωτικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν συνεργεία με περιορισμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό, που σε ελάχιστες ώρες πρέπει να καθαρίσει πολλές Υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα τα βιώνουν όλοι οι αστυνομικοί στα Αστυνομικά Τμήματα που δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.  

Η τραγική κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας των αστυνομικών τμημάτων είναι γνωστή στις Διευθύνσεις Αστυνομίας. Όμως η υγεία του αστυνομικού προσωπικού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής υποτάσσονται στη λογική της μείωσης του κόστους, ενώ είναι γνωστό ότι στον τομέα της καταστολής διατίθενται τεράστια κονδύλια.  

Τι γίνεται αντιληπτό, λοιπόν; Ότι εν μέσω της πανδημίας του θανατηφόρου ιού της εποχής μας, οι αστυνομικοί εργάζονται μέσα σε Αστυνομικά Τμήματα που δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και βάζουν σε σε κίνδυνο ζωής τους αστυνομικούς, τις οικογένειές τους, αλλά κι όλους τους πολίτες που για διάφορους λόγους θα βρεθούν στα Αστυνομικά Τμήματα. Οι αστυνομικές Υπηρεσίες μπορούν να καθίστανται ρυπαρές κάθε στιγμή, αφού η εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική είναι στα ύψη, κι άρα οι διελεύσεις σε αυτές είναι πολλές λόγω των συχνών προσαγωγών, συλλήψεων, μεταγωγών, καθώς επίσης και των περιπτώσεων ατόμων με αποκλίνουσες κοινωνικές συμπεριφορές που τίθενται σε προστατευτική φύλαξη ή παραπέμπονται σε ιατροκοινωνικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπηρεσίες καθαριότητας καθημερινά, και όχι μόνο συμβολικά για μια ή δύο ώρες τη… βδομάδα.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το κράτος «αντιμετωπίζει» τον ιό, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μέριμνα για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για ΚΑΘΕ Αστυνομικό Τμήμα. Ακόμα κι εν μέσω της πανδημίας, οι αστυνομικοί που βάζουν πλάτη με κίνδυνο ζωής για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αντιμετωπίζονται με όρους κόστους! Δεν απολαμβάνουμε το αυτονόητο – την καθαριότητα στις Υπηρεσίες που εργαζόμαστε- επειδή θεωρείται κόστος για το κράτος! Αναλώσιμοι γι’ άλλη μια φορά οι αστυνομικοί. Το μόνο που ακούμε εδώ και μήνες είναι η «ατομική ευθύνη», ενώ για κρατική ευθύνη τίποτα, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που οι παραλείψεις είναι εγκληματικές. Αφού ο ιός κολλάει, λοιπόν, μόνο… μέσα, γιατί στους εσωτερικούς χώρους των Υπηρεσιών μας δεν υπάρχει μόνιμα προσωπικό καθαριότητας;

Βλέπουμε, βέβαια, και την πλειονότητα από τους… ημέτερους συνδικαλιστές να ευαγγελίζονται και να τονίζουν το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», αλλά για τα δικά μας ζωτικά προβλήματα κανένας λόγος. Καμιά κουβέντα σχετικά με την παντελή απουσία μέτρων υγιεινής και προστασίας για το αστυνομικό προσωπικό εν καιρώ πανδημίας. Ο μάχιμος αστυνομικός γι’ άλλη μια φορά πρέπει να σταθεί μόνος του στα πόδια του. Καμιά εμπιστοσύνη για επιδίωξη λύσεων από τους γνωστούς «αρχιερείς» του συνδικαλιστικού μας χώρου.

Απαιτούμε άμεσα την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα. Ήδη μετράμε εκατοντάδες αστυνομικούς ως κρούσματα κορωνοϊού. Δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε τους συναδέλφους μας να γίνονται θύματα εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από την Ηγεσία. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα με συγκεκριμένη τιμή, και τις βασικές κι αναγκαίες υπηρεσίες υγιεινής προς εμάς σαν προνόμιο.

 


ΖΕΪΝΟΣ Σόλων

Αστυνομικός Α.Τ. Ασπροπύργου

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ από Δυτική Αττική

Μέλος της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών

http://www.protast.gr


 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για τις μεταγωγες 5 ατομα στο οχημα δεν πειραζει γιατι ειναι υπηρεσιακο