Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μήνυση για βασανισμό κρατούμενου σε τμήμα της Βόρειας Ελλάδας - Μία περίεργη υπόθεση


Η υπόθεση χρονολογείται στον Απρίλιο του 2019. Είχε προηγηθεί ληστεία σε μοναστήρι από δράστη που απείλησε μια μοναχή με μαχαίρι και στη συνέχεια ακολούθησε η διαφυγή του με αυτοκίνητο, έχοντας αποσπάσει χρήματα και τάματα.

Η μοναχή περιέγραψε χαρακτηριστικά δράστη και λεπτομέρειες από αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ν' αντιληφθεί και από τη μεθοδολογία τα στοιχεία ταυτότητας του δράστη, να διαβιβαστούν και ο ύποπτος να συλληφθεί με επεισοδιακό τρόπο στην Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr στη δικογραφία περιλήφθηκαν τα αδικήματα της αντίστασης και της απείθειας, καθώς φέρεται πως επιτέθηκε στους 5 αστυνομικούς που τον κάλεσαν να παραδοθεί για ν' αποφύγει τη σύλληψη. Όπως διαπιστώθηκε, το ποινικό του μητρώο καταλαμβάνει έκταση τρεισήμισι σελίδων με κατηγηρίες και καταδίκες για τέλεση παρόμοιων αδικημάτων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στα κρατητήρια του τμήματος, στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου διαπράχτηκε η ληστεία στο μοναστήρι κι εκεί σύμφωνα με όσα ανέφερε αργότερα στη μηνυτήρια αναφορά του, βασανίστηκε άγρια από συγκεκριμένο αστυνομικό, ο οποίος όπως διατείνεται τον έγδυσε και τον βασάνισε. Το περίεργο είναι πως ο αστυνομικός που κατονόμασε, είναι εκείνος που την ημέρα της ληστείας ήταν εκτός υπηρεσίας κι έδωσε τα στοιχεία της ταυτότητας ύποπτου και οχήματος που τελικά αξιοποιήθηκαν για την σύλληψη του.
 
Η εκδοχή του αστυνομικού είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με όσα έχει περιγράψει σε πρόσφατο υπόμνημα που κατέθεσε για λογαριασμό του ο ποινικολόγος Αντώνης Ξυλουργίδης, την ημέρα που καταγγέλλεται πως βασάνισε τον κρατούμενο, είχαν μπει τρεις αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου στο κρατητήριο, καθώς ο συλληφθείς φέρεται πως είχε ταπώσει τις σωλήνες και βούλωσε με μία κουβέρτα την τουαλέτα των κρατητηρίων. Μάλιστα, παρότι του είχαν βάλει χειροπέδες, εκείνος εμφανίζεται να επιτίθεται σε βάρος τους με χτυπήματα με χέρια, πόδια και κεφάλι, ενόσω προσπαθούσαν να τον μεταφέρουν σε άλλα κρατητήρια του ίδιου τμήματος. Σημειώνεται επίσης, πως ο συλληφθείς και στο παρελθόν, σε άλλη περίοδο κράτησης, είχε αποπειραθεί να βάλει φωτιά σε κρατητήρια.
 
Μετά τη μεταφορά του σε φυλακές ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο για εξέταση και γνωμάτευση, πλην όμως ενώ πέρασε από την ψυχιατρική για τη συνταγογράφηση και παροχή χαπιών, αρνήθηκε να γίνει εξέταση από ορθοπεδικό, με το αιτιολογικό πως είχε πολύ κόσμο σε αναμονή.

Κατά την επιστροφή του στις φυλακές, ο γιατρός του καταστήματος διαπίστωσε και κατέγραψε μώλωπες κι εκδορές, τις οποίες ο συλληφθείς απέδωσε στο βασανισμό. Ακολούθησε η μηνυτήρια αναφορά και ο εισαγγελέας που την παρέλαβε διέταξε προκαταρκτική που ανατέθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις.
 
 
του Γιώργου Καραϊβάζ
 
  
 
 








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια