Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λογοτεχνικές μεταφορές και η πραγματικότητα του εγκλεισμού


Ακολουθεί ανάρτηση από την σελίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος στο fb, από όπου αντλούνται και οι φωτογραφίες:

⚖️📜📖 Λογοτεχνικές μεταφορές και η πραγματικότητα του εγκλεισμού: μία διασκευή της νουβέλας Θάλαμος αρ. 6 του Tσέχοφ από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Κ. Κορυδαλλού.

✍️Ουίλιαμ Αλοσκόφης, Δρ Κοινωνιολόγος & Γιολάντα Κωνσταντινίδου, Κοινωνιολόγος.

Περίληψη
Η φυλακή εμφανίζεται στη λογοτεχνία ως: (α) στόχος μεταφορών που αποσαφηνίζουν την εμπειρία της φυλάκισης με αναφορά σε κάποιο άλλο γνωστό στοιχείο («Η φυλακή είναι Χ», λ.χ. μήτρα προσωπικής αναγέννησης, στίβος δοκιμασίας χαρακτήρων, αργός θάνατος, κ.ά.), (β) μετωνυμία για ένα κράτος, μια κοινωνία ή έναν πολιτισμό, και (γ) πηγή μεταφορών που απεικονίζουν κάθε κατάσταση ανελευθερίας και απομόνωσης ως ψυχική ή κοινωνική «φυλακή» («Το Χ είναι φυλακή», λ.χ. η ζωή, η μοναξιά).

Η διασκευή της νουβέλας Θάλαμος αρ.6 του Άντον Τσέχοφ στο πλαίσιο δράσης του Εθνικού Θεάτρου στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες κρατουμένους να επεξεργαστούν παραδείγματα λογοτεχνικών μεταφορικών σχημάτων για τον εγκλεισμό.

Η παράσταση του έργου ανέδειξε την κριτική που ασκεί έμμεσα ο Τσέχοφ στην απολογητική χρήση μεταφορών του τύπου «Η ζωή είναι μια φυλακή» από φορείς εξουσίας για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία τους να βελτιώσουν την κατάσταση στις φυλακές. (σσ. 763 -776)

Λέξεις – κλειδιά
λογοτεχνικές μεταφορές, φυλακή, κρατούμενοι, Τσέχοφ, Θάλαμος αρ.6, θέατρο

👉Περισσότερα σε ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ ΑΛΕΞΙΦΩΤΟΝ; ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
📚ISBN: 978-960-08-0852-0
Σελίδες: 1250
https://isideris.gr/?product=egklimatologia
#Λογοτεχνία #Τιμητικός_Τόμος_Καθηγητή_Πανούση


aggelikikardara.wordpress.com









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια