Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κώστας Κτενάς: Καμία σχέση η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Ομπάμα με τη σημερινή απαγόρευση


Δημοσιεύουμε ανάρτηση τού Κώστα Κτενά: Διαβάζω -ως αντεπιχείρημα- ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε απαγόρευση διαδηλώσεων και πορειών, με πιο ενδεικτική εκείνη του 2016 στην επίσκεψη Ομπάμα.

Το αντεπιχείρημα αυτό είναι ενδεικτικό για το πόσο άθλια γίνεται ο πολιτικός διάλογος σήμερα στην χώρα. Γιατί είναι ψευδέστατο.

Εξηγώ: Οποιος διαβάσει την τότε απαγόρευση πορειών-συγκεντρώσεων (δείτε το Link) βλέπει το εξής: Οτι ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η διεξαγωγή συγκεντρώσεων και πορείων σε Ομόνοια και Προπύλαια! Το εξηγούν σαφέστατα τα τότε δημοσιεύματα.

Αν διαβάσει επίσης το τι απαγορεύεται βλέπει τα εξής: Πως έχει γίνει απαγόρευση συγκεντρώσεων κοντά στις διαδρομές που έκανε τότε ο Ομπάμα στην Αθήνα: από το αεροδρόμιο, στο κέντρο, έως τον Αστέρα στη Βουλιαγμένη όπου έμεινε. Στην πραγματικότητα αυτό που ικανοποιήθηκε τότε (και έχει ξαναγίνει) ήταν η βασική απαίτηση των ΗΠΑ να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στην περίμετρο της προεδρικής πομπής του Ομπάμα. Και αν δεν το εξασφαλίσεις αυτό, δεν γίνεται η επίσκεψη.

Η απαγόρευση λοιπόν του 2016, πάλι αν κάνεις τον κόπο να την διαβάσεις, είναι συγκεκριμένη σε δρόμους, σε ωράρια, δεν είναι σε όλη την Αθήνα, προφανώς δεν είναι σε όλη την Ελλάδα, και αφήνει χώρο -κεντρικό- για διεξαγωγή όποιας συγκέντρωσης και πορείας.

Πως μπορεί λοιπόν να συγκρίνεται με την τρέχουσα, οριζόντια, απαγόρευση σε ΟΛΗ τη χώρα, που επιβλήθηκε ανοήτως χθες;

Γιατί το αντιπαράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικό της κάκιστης πολιτικής και δημοσιογραφικής διαχείρισης σήμερα; Πρώτον για είναι φανερό πως ανακαλύφθηκε στο πόδι και διαχύθηκε επικοινωνιακά από τα "αστέρια" της σημερινής κυβέρνησης και αναπαράχθηκε πειθήνια από τα φιλικά της μέσα, χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να διαβάσει την τότε ανακοίνωση και να την ερμηνεύσει. Αντίστοιχα, οι ολιγόμυαλοι του ΣΥΡΙΖΑ (που περισσεύουν) όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αντικρούσουν το όλο επιχείρημα αλλά σαν φοβισμένα κουτάβια άλλαξαν την κουβέντα.

Τελικά τι έχουμε; Μια πολιτική σκηνή η οποία λειτουργεί μέσω Google. Οπου ο καθένας κάνει μια αναζήτηση, βρίσκει ένα κείμενο που επιφανειακά τον συμφέρει, δεν το διαβάζει, δεν το αναλύει, το κάνει βούκινο, αυτό γίνεται θέμα, ευχαριστιέται το κομματικό του κοινό και τα τρολ του, ο αντίπαλος το κοιτά σαν χαμένος, τα δικά του τρολ ψάχνουν να βρουν κάτι άλλο να αντιπαρατεθούν (και το ρίχνουν σε μεγαλοστομίες τύπου "χούντα έχουμε") και ούτω καθεξής. Στο τέλος όλοι είναι ικανοποιημένοι πως "τους αποστομώσαμε" και δίνουν ραντεβού για την επόμενη σκιαμαχία.

Επαναδιατυπώνω το προφανές: Πορεία για το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να γίνει. Οπως γινόταν. Μαζική και πυκνή. Μια συμβολική όμως πορεία ελάχιστων -λίγων δεκάδων- ατόμων, μπορεί με καλή θέληση και συνενόηση να γίνει, να τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, να τιμηθεί η επέτειος και να μην ανοίξει μύτη ούτε να κινδυνεύσει κανείς. Και αυτό έπρεπε να είναι μια πρόταση από την κυβέρνηση με δημόσια επιδίωξη να επιδιωχθεί συμφωνία όλων των κομμάτων.

Αντίθετα, σπασμωδικά, πρόχειρα, χωρίς επιχειρήματα, με μεγάλη ευκολία και ελαφρότητα, εμφανίζεται να αναστέλλεται η εφαρμογή άρθρου του Συντάγματος σε όλη την επικράτεια, ένα μέτρο δηλαδή νομικά και πολιτικά πολύ ακραίο. Χωρίς εναλλακτική και χωρίς σαφή αιτιολόγηση (δηλαδή τι νόημα έχει να απαγορεύσεις σε ένα χωριό στην Πίνδο τη "συγκέντρωση" 4 ατόμων αυτές τις ημέρες;).

Αυτό είναι το καταδικαστέο. Οπως και καταδικαστέο θα είναι να εμφανιστεί οποιοδήποτε κόμμα ή κοινωνική συσπείρωση να θέλει να κάνει μαζική πορεία και χαβαλέ στο κέντρο.

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια