Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κωνσταντίνος Ρίζος: Τί έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση τις Υπηρεσίες και τον συνάδελφο στα όρια του


Κείμενο τού Κωνσταντίνου Ρίζου: Καθημερινά πλέον είναι τα παράπονα των συναδέλφων που υπηρετούν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες πρώτης γραμμής της Αθήνας, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τον τρόπο εκτέλεσης της υπηρεσίας τους και την πλήρη απαξίωση τους από τους Διοικούντες.Η συνεχόμενη αποδυνάμωση των Υπηρεσιών αυτών είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που φέρνουν τον καθένα μας στα όρια της απόγνωσης, καθώς βλέπουμε τον εργασιακό και οικογενειακό προγραμματισμό συνεχώς να ανατρέπεται.

Οι δίχως ουσία διαταγές που εκδίδονται  σε καθημερινή βάση, η διάθεση του προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα και σε συνεχόμενα μέτρα , οι κακές συνθήκες υγιεινής , η αλλαγή της ημερήσιας και της Εβδομαδιαίας Υπηρεσίας όπου τηρείται, όπως επίσης και η αδιάλλακτη στάση ορισμένων Διοικητών να κόβουν τις Ημερήσιες Αναπαύσεις των συναδέλφων μας, έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση τις Υπηρεσίες και τον συνάδελφο στα όρια του.
Ειδικότερα κατά την διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε πέραν των άλλων, στα καθήκοντα του αστυνομικού της πρώτης γραμμής έρχεται να προστεθεί ο έλεγχος και η διαπίστωση παραβάσεων όσων έχουν θεσμοθετηθεί για τον περιορισμό των μετακινήσεων και της λειτουργίας των καταστημάτων.
Ο ρόλος μας ως συνδικαλιστές όμως και κυρίως ο ρόλος μας στην Ε.ΑΣ.Υ.Α. που καθημερινά μαχόμαστε για την επίλυση και την καταδίκη όλων των αδικιών κατά των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αθήνα, είναι όχι μόνο να διαπιστώνουμε τα προβλήματα αλλά και να προτείνουμε λύσεις.
Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, η οποία έχει αναγκάσει το Αρχηγείο να υπερσυσσωρεύσει κόσμο στα γραφεία του και στα επιτελεία.Στον παρόν άρθρο θα ήθελα να θίξω μια άλλη προβληματική κατάσταση, αυτή της διάθεσης αστυνομικών στα καθήκοντα του οδηγού.
Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, οι αστυνομικοί που θα πρέπει να διατίθενται στα καθήκοντα του οδηγού είναι συγκεκριμένοι και από όσο γνωρίζω λίγοι είναι οι αξιωματικοί που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οδηγό σε αποκλειστικότητα. Παρά όμως τα όσα ισχύουν και κατά παράβαση όσων έχουν κατά καιρούς διαταχθεί και επισημανθεί από το Αρχηγείο προς της Υπηρεσίες, ο αριθμός των αστυνομικών που δεν θα πρέπει να διατίθενται σαν οδηγοί συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι δεν δικαιούνται οδηγό, συνεχίζει να είναι αρκετά μεγάλος,  συνδιαμορφώνοντας έτσι, μαζί με την προαναφερόμενη συσσώρευση αστυνομικών στα γραφεία, την έκτακτη και δίχως πνοή κατάσταση εξαΰλωσης και αποδυνάμωσης των Υπηρεσιών της πρώτης γραμμής στα όρια της Αττικής.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια επανεκτίμηση της διάθεσης των συναδέλφων αυτών οι οποίοι ουδεμία ευθύνη έχουν στην επιλογή τους για εκτέλεση τέτοιας υπηρεσίας, καθώς αυτοί απλά κάνουν την δουλειά τους. Με γνώμονα λοιπόν την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών που έχουν αποδυναμωθεί πλήρως, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών για εκτέλεση καθηκόντων που  προβλέπονται και όχι αυτά που κάποιοι επιθυμούν να τους διαθέτουν προς ατομικό όφελος.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω πως η χρησιμοποίηση αστυνομικών ως οδηγοί είναι συνυφασμένη με αυτή των υπηρεσιακών οχημάτων και δημιουργεί προβλήματα και στα οχήματα, με την άσκοπη κατανάλωση καυσίμων, την φθορά των αυτοκινήτων που συνήθως είναι καλύτερα από τα περιπολικά που εκτελούν καθημερινή υπηρεσία και οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση του στόλου των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως γίνεται ένας βουλευτής ο οποίος εκλέχθηκε από την Ελληνική κοινωνία, για να ασκήσει τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα να δικαιούται στην φύλαξη του δυό (2) αστυνομικούς και (1) αυτοκίνητο ενώ κάποιος που απλά κάνει την δουλειά του να χρησιμοποιεί τον ίδιο αριθμό αστυνομικών και όχημα με τον Βουλευτή;
Υ.Γ.: Σκοπός του άρθρου είναι η παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στις Υπηρεσίες της Αθήνας και η εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού ΔΕΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ εμπάθεια προς κάποιους ή απαξίωση του έργου των οδηγών στους οποίους αναφέρομαι.

 

Του Ρίζου Κων/νου, Ειδικού Γραμματέα Τύπου & Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.

 

 

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

 

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια