Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένωση ΝΑ Αττικής: Έωλη η απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση Βουλευτών για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας


Δημοσιεύουμε ανακοίνωση των Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής: Η Ένωσή μας, με την από 24/09/2020 Ανακοίνωσή της, ανέδειξε και παράλληλα κατήγγειλε την Απόφαση της Φυσικής Ηγεσίας να ενισχύσει τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ν/Α Αττικής με μόλις Έξι (6) νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες, οι οποίοι έπρεπε να κατανεμηθούν σε δέκα (10) Αστυνομικά Τμήματα και τρεις (3) Αστυνομικούς Σταθμούς.

Παράλληλα, με το υπ’ αριθμόν 90/20 από 25/09/2020 έγγραφό μας, ενημερώσαμε όλους τους Βουλευτές του Νοτίου και Ανατολικού Τομέα Αττικής όλων των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για την ανωτέρω εξέλιξη αναφορικά με την κατανομή μικρού αριθμού αστυνομικού προσωπικού στους Δήμους των περιοχών που πολιτεύονται, καταδεικνύοντάς τους την αδικία που υφίστανται στην συγκεκριμένη Διεύθυνση, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Άμεση ήταν η αντίδραση πολλών Βουλευτών οι οποίοι προέβησαν σε σχετική ερώτηση, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτήν την ανεξήγητη απόφαση της Φυσικής Ηγεσίας.

Δυστυχώς, η απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια Πολιτική Αρχή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι έωλη, καθώς τεχνηέντως και προβάλλοντας γενικεύσεις, δεν απαντάται η ουσία του ερωτήματος που δεν είναι άλλη από το γιατί ενισχύθηκε με μόνο με έξι (6) από τους διακόσιους πενήντα έξι (256) νεοεξερχόμενους Αστυνομικούς η Ν/Α Αττική.



 

Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε πως στην από 23/10/2020 απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση της Βουλευτή κας Άννας. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, διαφαίνεται η απροθυμία, ίσως θα έλεγε κανείς, της Ηγεσίας να απαντήσει ξεκάθαρα στην ουσία της ερώτησης, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ελλιπούς ενίσχυσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ν/Α Αττικής, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές της συγκεκριμένης Διεύθυνσης παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, υψηλή εμπορική κίνηση λόγω του παραλιακού τόξου και ταυτόχρονα έντονη οικιστική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, αποκωδικοποιώντας τη δοθείσα απάντηση στην κα. Βουλευτή θα μπορούσε να πει κανείς ότι γίνεται μια προσπάθεια υπεκφυγής και αοριστολογίας.

Ειδικότερα, αναγράφεται γενικά και αόριστα πως διενεργούνται Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σχέδια τα οποία εκπονούνται με βάση το χάρτη εγκληματικότητας και ανά Διεύθυνση. Επί της ουσίας, δεν αναφέρεται πουθενά ειδικά η Διεύθυνση Ν/Α Αττικής για την οποία ρωτά η κα. Βουλευτής. Ακόμα και να θέλαμε να δεχθούμε τη συγκεκριμένη απάντηση, αυτή δεν ευσταθεί, καθώς ο χάρτης εγκληματικότητας στις περιοχές της Ν/Α Αττικής είναι υψηλός και κάθε χρόνο παρουσιάζει ανοδική τάση, τόσο στην μικροεγκληματικότητα, όσο και στο οργανωμένο έγκλημα.

Επίσης, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πάλι σε πνεύμα γενίκευσης και αοριστολογίας, γίνεται αναφορά πως πραγματοποιούνται καθημερινά στοχευμένες δράσεις σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται πόσες τέτοιες δράσεις ή πόσοι αστυνομικοί διατίθενται για αυτές τις δράσεις συγκεκριμένα στη Ν/Α Αττική. Μήπως στοχευμένα και αυτό αποσιωπάται καθώς, αναλογικά με άλλες Διευθύνσεις, στη Ν/Α διατίθενται η μικρότερη δύναμη;

Το αποκορύφωμα στην απάντηση του Υπουργείου είναι η επίκληση στον θεσμό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) οι οποίες συμβάλουν στην πάταξη της εγκληματικότητας, όπως λένε. Καλές οι εκφράσεις και οι απαντήσεις εντυπωσιασμού. Όμως πρέπει να κοιτάμε την ουσία. Στην πραγματικότητα αυτές οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία δύναμη τριών (3) Αστυνομικών [ένας (1) από το Τμήμα Τάξης, ένας (1) από την Τροχαία και ένας (1) από την Ασφάλεια], οι οποίοι περιπολούν μέχρι δύο (2) φορές την εβδομάδα, κυρίως στα Μεσόγεια, πρωί (07:00-15:00) και απόγευμα (15:00-23:00), ποτέ βράδυ, έχοντας συγκεκριμένους τομείς αρμοδιότητας και συμβάλλοντας επικουρικά στις ανάγκες των Υπηρεσιών (π.χ. να μεταβούν στα σπίτια πολιτών προκειμένου να επικυρώσουν γνήσια υπογραφής, κάτι που μπορεί να κάνει και ένας Δημοτικός Αστυνομικός).

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο επικαλείται στην απάντησή του στατιστικά στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ν/Α Αττικής αναφορικά με τις κλοπές/διαρρήξεις, τις ληστείες και τις κλοπές τροχοφόρων που έχουν πραγματοποιηθεί το οκτάμηνο του 2020 και μάλιστα πως τα στοιχεία δείχνουν μία πτωτική τάση σε σχέση με τα αντίστοιχα του έτους 2019. Δεν πρέπει όμως να λησμονεί κανείς, ακόμα και αν αληθεύουν οι αριθμοί αυτοί, οτι οφείλονται στο γεγονός πως οι συνάδελφοί μας εργάζονται με το φιλότιμο, στερούμενοι σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων, υγειονομικού υλικού, έχοντας στην πλάτη τους απίστευτες εργατοώρες και πάρα πολλές οφειλόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις. Ημερήσιες αναπαύσεις τις οποίες έχουν φτάσει στο σημείο να τις λαμβάνουν, μόνο, κάνοντας χρήση του αυτοδίκαιου δικαιώματος, κατόπιν Αναφοράς-Γνωστοποίηση στην Υπηρεσία τους. Επίσης κάτι πολύ επικίνδυνα συγκεκαλυμένο και παραπλανητικό σε αυτό το σημείο της σχετικής απάντησης, είναι το γεγονός πως επικαλείται το τελευταίο οκτάμηνο του 2020, ένα οκτάμηνο στο οποίο τους τέσσερις μήνες οι πολίτες λόγω των κεντρικά επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19, ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά και μετά οι ίδιοι οι πολίτες ατομικά λόγω του φόβου τους μην αρρωστήσουν, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους. Αυτό συνεπάγεται πως δεν κυκλοφορούσαν, δεν είχαν συναλλαγές και στα σπίτια υπήρχε πάντα κάποιος. Παράγοντες σαφώς ανασταλτικοί στην αύξηση των κρουσμάτων έκνομων ενεργειών που προαναφέρθηκαν.

Συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι το Αρχηγείο καταβάλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των «περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών» με ανθρώπινο δυναμικό, πάντα με κανόνες «ορθολογικής κατανομής» της συνολικής δύναμης. Δυστυχώς, το Αρχηγείο αυτοαναιρείται καθώς, επί της ουσίας, δεν προβαίνει σε ορθολογική κατανομή αστυνομικού προσωπικού ικανού να στελεχώσει τις Υπηρεσίες της Ν/Α Αττικής. Με τον πληθυσμό που διαβιεί και τη γεωγραφική έκταση που καταλαμβάνει η Διεύθυνση Ν/Α Αττικής, είναι αδύνατον να γίνεται επίκληση σε «ορθολογική κατανομή», όταν από τους διακόσιους πενήντα έξι (256) νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες που τοποθετήθηκαν στη Γ.Α.Δ.Α., στη Διεύθυνση Ν/Α κατανέμονται μόνο έξι (6).. Θα ξεχάσουμε και τις βασικές αρχές στατιστικής όπως φαίνεται.

Εκτός των άλλων παρατηρούμε το Υπουργείο να απαντά στην κα Βουλευτή πως πέραν των τοποθετήσεων – μεταθέσεων που έγιναν το 2020 εντός της Γ.Α.Δ.Α., προκηρύχθηκε ικανός αριθμός θέσεων κατά τις τακτικές μεταθέσεις ο οποίος και κατανεμήθηκε για κάλυψη αναγκών. Παρόλα αυτά, δεν γίνεται αναφορά στη Ν/Α Αττική για την οποία ενδιαφέρεται η κα. Βουλευτής και αντί συγκεκριμένης απάντησης, γι’ άλλη μια φορά δέχεται γενικότητες. Πουθενά δεν αναφέρεται πόσοι αστυνομικοί ήρθαν στη Ν/Α Αττική και πόσοι έφυγαν με τις μετακινήσεις. Πουθενά δεν αναφέρεται ο αριθμός των αστυνομικών της Ν/Α που καθημερινά καλείται με Διαταγές να ενισχύει άλλες Διευθύνσεις όπως τη Διεύθυνση Μεταγωγών και Δικαστηρίων, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, την Υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ή να φυλάσσει στόχους, να εκτελεί μέτρα στα γήπεδα, μέχρι και τα επίσημα παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό να ενισχύει η Διεύθυνση Αστυνομίας Ν/Α Αττικής.

Κλείνοντας, στην απάντησή του το Υπουργείο προς την κα. Βουλευτή ισχυρίζεται πως παρέχεται από την νομοθεσία στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, η δυνατότητα να μετακινήσει αστυνομικό προσωπικό οποιαδήποτε στιγμή. Εύλογα αναρωτόμαστε, γιατί το λένε αυτό; Και αφού το λένε, γιατί δεν προβαίνουν στην μετακίνηση προσωπικού στη Ν/Α Αττική; Όπως τόσα χρόνια μετακινούν συναδέλφους μας από τη Ν/Α Αττική για άλλες Διευθύνσεις (διαθέσεις, αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις, ενίσχυση Μεταγωγών και Δικαστηρίων, Αλλοδαπών, μέτρα στα γήπεδα, Δ.Α.Ε.Α., ΔΙ.ΑΣ. κ.τ.λ.), έτσι να μετακινήσουν και στη Ν/Α Αττική αλλιώς δεν έχει νόημα να το επικαλούνται. Εκτός αν η παραπάνω δυνατότητα ισχύει μόνο για να υπάρχουν εκροές από τη Διεύθυνση Ν/Α Αττικής προς τις άλλες Διευθύνσεις και όχι για το αντίστροφο.

Εν κατακλείδι, γίνεται απολύτως σαφές πως η απάντηση του Υπουργείου προς την κα. Βουλευτή, κινείται στα πλαίσια της αοριστίας και γενικολογίας, όπου η απουσία ουσιαστικών επιχειρημάτων είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Επί της ουσίας, δεν απαντάται το βασικό ερώτημα και αυτό φυσικά γιατί δεν είναι σε θέση η Φυσική Ηγεσία να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο, έπειτα από την αδικαιολόγητη απόφαση με την οποία καταδικάζονται σε υποστελέχωση, άρα και σε υπολειτουργία οι Υπηρεσίες της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Φαίνεται πως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το εναπομείναν προσωπικό των Υπηρεσιών της Ν/Α Αττικής, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις καθημερινές ανελαστικές υποχρεώσεις. Δεν υπήρξε σε κανένα σημείο η αναφορά, αλλά ούτε και η διάθεση να αναφερθεί ή έστω να δικαιολογηθεί το πως έφτασε η Ν/Α να έχει Οργανική Δύναμη Επτακόσιους Δέκα Επτά (717) αστυνομικούς και η Παρούσα Δύναμη να είναι μόλις Τετρακόσιοι Πενήντα Τέσσερις (454).

Το Προεδρείο της Ένωσής μας και οποιοσδήποτε άλλος διαβάζει την απάντηση του Υπουργείου, μένει με την απορία ποια είναι η πραγματική εικόνα της Ν/Α Αττικής, γιατί μόνο έξι (6) αστυνομικοί και κυρίως πλανάται το ερώτημα αν με την κατανομή αυτών των έξι (6) αστυνομικών σε σύνολο Δεκατριών (13) Υπηρεσιών, ενισχύονται ουσιαστικά και όχι τύποις η ασφάλεια του πολίτη.

Κυρίως όμως παραμένει το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν ενίσχυσαν την Διεύθυνση Ν/Α με προσωπικό τουλάχιστον ανάλογο σε αριθμό με τις άλλες Διευθύνσεις;

Η Ένωσή μας θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα της, διότι, προφανώς για μικροσυνδικαλιστικούς λόγους τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πολίτη στην μεγάλη αυτή περιφέρεια.











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια