Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κωνσταντίνος Χύτας: Συζήτηση με έναν νέο συνάδελφο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής


Πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε στο Τμήμα που υπηρετώ στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ένας Αστυφύλακας με σχετικά λίγα χρόνια υπηρεσίας. Πιάσαμε την κουβέντα επί παντός επιστητού και τον ρώτησα για τις εντυπώσεις του κατά τις πρώτες μέρες στην Ασφάλεια και στην Υπηρεσία. Η απάντηση που έλαβα ήταν εξής: «Τι να σας πω, δεν έχω δουλέψει και καθόλου στην Υπηρεσία, βρίσκομαι συνεχώς έξω στα μέτρα, από δω και από κει. Ελπίζω να είναι παροδικό γιατί έχω έρθει για να προσφέρω στην Ασφάλεια».

Η ανωτέρω απάντηση δυστυχώς είναι αυτή που ακούω κάθε χρονιά από συναδέλφους που μετατίθενται στην Ασφάλεια με όνειρα και με όρεξη προσφοράς.  Στη συνέχεια κάνω εικόνα στο μυαλό μου τον ίδιο συνάδελφο, όταν μετά την πάροδο ετών θα έχει πλέον αποκτήσει υπηρεσιακή «ανοσία», σπάνια θα απασχολείται με το αντικείμενο της υπηρεσίας του και θα διατίθεται σε άσκοπα και ατελείωτα μέτρα ασφαλείας τα οποία ουδείς κατανοεί τη χρησιμότητά τους, πέραν της γνωστής τακτικής της απόδοσης ευθυνών, σε περίπτωση που λάβει χώρα κάτι απευκταίο !!!

Ερώτηση: Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί αυτός ο αστυνομικός αισθάνεται σαν «παράσιτο» και ότι δεν προσφέρει στην Υπηρεσία του; Σκέφτηκε ποτέ κανείς γιατί το «σύστημα» τον οδηγεί προς την κατεύθυνση του «βολέματος», μετατρέποντάς τον (άθελά του) σε αστυνομικό που έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την πραγματική αστυνόμευση;

Απάντηση: Κυρίως γιατί η ενίοτε Ηγεσία είτε είχε εμμονές, είτε ιδεοληψίες, αδυνατώντας να καταστεί πρότυπο και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και πίστη.

Επιπρόσθετα, πολύ συχνά ακούγεται η φράση από υψηλόβαθμους Αξιωματικούς: «Η Ασφάλεια είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο» ! Πως γίνεται λοιπόν η Ασφάλεια σύμφωνα με τα λεγόμενά τους να είναι γεμάτη κόσμο, αλλά την ίδια ώρα να μην μπορεί στο ελάχιστο να ανταπεξέλθει ούτε στις απλές καθημερινές υποχρεώσεις της, με τις ημερήσιες αναπαύσεις να χορηγούνται με απίστευτη δυσκολία ;;;

Η απάντηση είναι απλή. Το πρόβλημα της έλλειψης δύναμης σχετίζεται κυρίως με το «πως» και το «που» απασχολούνται οι αστυνομικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενο από την βιομηχανία έκδοσης διαταγών την τελευταία στιγμή (ακόμα και αργά το βράδυ) το οποίο καλά κρατεί στην Ασφάλεια, με τους υπογράφοντες αυτών να αδιαφορούν για την δυνατότητα ή μη εφαρμογής τους, την ίδια ώρα που αρκετές υπηρεσιακές υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τα δικόγραφα και τις εισαγγελικές υπομνήσεις να πιέζουν ασφυκτικά !!

Οι συνάδελφοι της Ασφάλειας, οι οποίοι μάλιστα πρόσφατα διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία ένστολοι, εκτεθειμένοι σε κοινή θέα και στις κάμερες, (έπρεπε να γίνει παρέμβαση της Ένωσης Αθηνών προς τη Γ.Α.Δ.Α. για να προβλέπεται στο μέλλον ρητά η πολιτική περιβολή!), έχουν γονατίσει εξαιτίας τακτικών και επιλογών που έχουν μετατρέψει την Διεύθυνση Ασφαλείας σε μια ΥΜΕ.Τ. με πολιτικά!

Δεν μπορώ φυσικά να μην αναφερθώ και στην πρόσφατη ενίσχυση που ζητήθηκε από άλλη Διεύθυνση, εξαιτίας της επίσκεψης ξένου επισήμου στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι συνάδελφοι έπρεπε προκειμένου να εκτελέσουν υπηρεσία, να φοράνε ευπρεπή περιβολή (κουστούμι και γραβάτα!!!), ρουχισμό τον οποίο φυσικά και δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην ντουλάπα τους !

Η Διοίκηση της Αστυνομίας και ο τρόπος με τον οποίο θα αστυνομεύονται οι γειτονιές, επαφίεται αποκλειστικά στην εκάστοτε Ηγεσία. Ο θεσμικός μας όμως ρόλος επ’ ουδενί δεν μας αφήνει το περιθώριο να μην μεταφέρουμε την αγωνία και την θέση των χιλιάδων μελών μας και φυσικά οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι τα κύτταρα της Αστυνομίας που είναι τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας, καθώς και οι περισσότερες μάχιμες Υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» !!! Ένας ασταμάτητος κατήφορος με «μουτζούρη» τον φορολογούμενο πολίτη…

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών της οποίας έχω την τιμή να κατέχω το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα, δεν είμαστε και δεν θα αποτελέσουμε ποτέ το μαξιλαράκι ανάμεσα στον αστυνομικό και στην Ηγεσία! Ούτε θα μετακυλίονται εντέχνως από κάποιους ινστρούκτορες, στις πλάτες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς. Αν οι ιθύνοντες θεωρούν ότι οι Υπηρεσίες της Ασφάλειας λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, ας πάρουν τη γενναία απόφαση να τις κλείσουν, η παρούσα όμως κατάσταση  δεν μπορεί επ’ ουδενί να συνεχιστεί.

Κλείνοντας λοιπόν «νέε» μου συνάδελφε, καλό είναι να αντιληφθείς όσο ακόμα είναι νωρίς, ότι η Ασφάλεια είναι ακόμα μια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας το προσωπικό της απασχολείται κυρίως σε καθήκοντα αλλότρια της αποστολής της. Βάλε καλά στο μυαλό σου ότι δεν θα διατεθείς (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) σε υπόθεση της Υπηρεσίας σου, αλλά θα εκτελείς μεταγωγές, ενισχύσεις άλλων Υπηρεσιών και ατελείωτα μέτρα! Πάρτο λοιπόν απόφαση γιατί αυτή είναι η διαχρονική επιλογή της Ηγεσίας, επιλογή βεβαίως που αποβαίνει εις βάρος της εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και της αντιμετώπισης της μικρής αλλά και της βαριάς εγκληματικότητας.

 

Του Γενικού Γραμματέα Ε.ΑΣ.Υ.Α., Χύτα Κωνσταντίνου

 

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

 

 









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Ήταν Συνδικαλιστής ο νέος Αστυφύλακας κύριε ΧΥΤΑ Ααα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο με προσλήψεις θα δούμε διαφορά. Όλοι οι συνάδελφοι, νέοι η παλιοι, σε όλες τις υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια. Για Αθήνα μιλάμε πάντα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νεος αστυφυλακας και μεταθεση σε κεντρικη υπηρεσια ??????Καποιος πρεπει να παει στα μετρα πιστευω .Οχι μονο τα περιφερειακα Τ.Α..ας ξεκινησουν δινοντας το καλο παραδειγμα και οι συνδικαλιστες αντι να καθονται στην ζεστασια τον γραφειων!!!!!