Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστέριος Μαντζιώκας: Κάποιοι φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα την σοβαρότητα της κατάστασης


Την ώρα που το δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού χτυπάει ανελέητα και την Ελλάδα, ο ρόλος της αστυνομίας, ως αποτέλεσμα του κρατικού σχεδιασμού, αποκτά έναν κομβικό ρόλο. Ποιος είναι ο ρόλος αυτός και πώς ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στη νέα πραγματικότητα; Ποιος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ποια η ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα που έχει επιβάλλει η πολιτεία;

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζιώκας μιλάει στη LarissaPress και απαντάει σε όλα, την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον ρόλο της αστυνομίας και στην υγειονομική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας…

Κύριε Διευθυντά ο ρόλος της αστυνομίας, πλέον, με την εξάπλωση του ιού της πανδημίας, αν δεν κάνω λάθος, γίνεται λίγο πιο σύνθετος…

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τον κατ’ εξοχήν θεματοφύλακα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και είναι επιφορτισμένη με την προστασία και τη διαφύλαξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε πλέον με τον κύριο όγκο των ελέγχων.

Παράλληλα η Αστυνομία, διαχειρίζοντας μια πρωτόγνωρη κρίση με άγνωστη διάρκεια και απροσδιόριστες επιπτώσεις, το έπραξε, το πράττει και θα συνεχίζει να το πράττει, ως είναι υποχρεωμένη,  στο να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης του προβλήματος του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας στο απόλυτο Διαταγές του Αρχηγείου του Σώματος και οδηγίες του αρμόδιου Φορέα της Πολιτείας.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι η πρόσθεση της αντιμετώπισης του νέου ιού στις αναρίθμητες αρμοδιότητες που υπάγονται στην αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το αστυνομικό έργο είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και πολύπλοκο σε σχέση με το έργο άλλων δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς να θέλω να μειώσω το έργο των άλλων Υπηρεσιών του Κράτους.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας, στο πλαίσιο που μόλις μου θέσατε; Ακούγονται πολλά από τα στόματα πολλών…

Είναι γεγονός ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού είναι μία νέα και επίπονη αρμοδιότητα της αστυνομίας, η οποία φέρει καθημερινά χιλιάδες αστυνομικούς μπροστά στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Πέραν του κινδύνου σε μία τέτοια περίπτωση να μεταδώσουν ενδεχομένως τον ιό και σε άλλους συναδέλφους τους καθώς και στα μέλη της οικογένειάς τoυς, παράλληλα δημιουργείται και ένα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού το οποίο, σε αντίθεση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία δεν μπορεί να καλυφθεί δεδομένης της ιδιάζουσας φύσης των αστυνομικών καθηκόντων.

 

Η Ελληνική Αστυνομία, όπως εξάλλου και όλες οι Αστυνομίες ανά την υφήλιο, προσαρμόστηκε, από πλευράς προφυλάξεων, βάσει των γενικότερων οδηγιών που εκδίδονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου αντιμετωπίσει αυτή την έκτακτη ανάγκη καταπολέμησης του ιού, παρόλο που δεν είχε τον χρόνο να αντιδράσει συστηματικά και μεθοδολογικά με προγράμματα αστυνομικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του νέου φαινομένου, εν αντιθέσει με την αστυνομική εκπαίδευση που πάντα προηγείται για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης.

Εδώ θέλω να επισημάνω  ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Υπηρεσιών μας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Σώματός μας, ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης προσδοκώντας την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίηση του κρατικού σχεδιασμού.

Με συνειδητή ενεργητική εμπλοκή και αφοσίωση οι αστυνομικοί στο λειτούργημα που η ίδια η πολιτεία τους έχει αναθέσει, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις σημερινές αυξημένες απαιτήσεις.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας, ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για το προσεχές διάστημα;

Με δράσεις της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλίας αυστηρά θα υλοποιήσει τις αποφάσεις της Πολιτείας. Για το λόγο αυτό πρώτα απ’ όλα η Υπηρεσία μας θα συνεχίσει να τηρεί με επιμέλεια, συνέπεια και συνέχεια τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των χώρων εργασίας και επαφής με το κοινό. Με προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων συνεχίζει να εφαρμόζει τα μέτρα με τρόπο βοηθητικό για το κοινό και με πνεύμα κατανόησης στους συμπολίτες που πάσχουν.

Ωστόσο, δεν θα δικαιολογηθεί  καμιά παρέκκλιση από την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των ειδικών δεν τηρούν τα αυτονόητα, δηλ. τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Το είχα τονίσει στο παρελθόν το τονίζω και σήμερα, «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των δικών του ανθρώπων και τις ζωές των άλλων. Είναι η ώρα της ατομικής και της κοινωνικής ευθύνης…»

Είναι η ώρα δηλαδή να γίνει τι, συγκεκριμένα;

Έτσι με βάση τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που δημιούργησε  ο πολύ υψηλός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας, προκειμένου αποφευχθούν στον μέγιστο βαθμό οι επαφές όλων μας με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού μας κύκλου, οι οδηγίες της πολιτείας για τις μετακινήσεις μας που περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, δηλ. για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικίδιων πρέπει να τηρηθούν από όλους μας, πρέπει να εφαρμοσθούν και θα εφαρμοσθούν.

 

Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε όλα τα παραπάνω;  

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλίας, με γνώμονα και προτεραιότητα αυτή τη χρονική στιγμή την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού, χάρη της ασφάλειας των πολιτών και όχι της  γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης υποθέσεων, έχουν προβεί στην εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση των περιοχών τους, εντάσσοντας στα επιχειρησιακά σχέδια και τις δράσεις  όλη την υπάρχουσα δύναμη κάθε Δ/νσης Αστυνομίας.

Με εμφανή αλλά και μη εμφανή αστυνόμευση και περιπολίες στις πόλεις και στην ύπαιθρο προσδοκούμε στην μείωση της μετάδοσης του ιού με την εφαρμογή των μέτρων που πήρε η Πολιτεία και στη διαφύλαξη του αισθήματος ασφάλειας στους δρόμους με περιορισμένη κίνηση, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειας περιουσιών, κυρίως σε εμπορικούς δρόμους, συνεπεία της αναστολής λειτουργίας τους και της αναστάτωσης στη καθημερινότητα των πολιτών που μοιραία προκαλούν τα επιβεβλημένα αυτά περιοριστικά μέτρα.

Οι πολίτες ανταποκρίνονται;  

Η πλειονότητα προσπαθεί να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις προσφεύγοντας στις απολύτως απαραίτητες, όπως μετάβαση στην εργασία, σε καταστήματα τροφίμων, αλλά και για άθληση που τους επιβάλλουν οι λόγοι υγείας. Πάντα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων και την χρήση της μάσκας.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι, μικρός βέβαια αριθμός που δεν θέλει να συμμορφωθεί με τα μέτρα. Η συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο των Υπηρεσιών μας, και της επιβολής προστίμων που πλέον ανέρχονται στο ποσό των 300€.

 

Συνέντευξη στον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

https://www.larissapress.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ειναι ντροπη για τον Γενικο Περιφερειακο Αστυνομικο Δντη Θεσσαλιας να δινει συνεντευξη και οδηγιες προστασιας απο τον covid19, οταν στην περιοχή της Θεσσαλιας εχουμε τεραστιο αριθμο κρουσματων. Λαρισα ,Καρδιτσα, Τρικαλα ιδιως,τα νοσοκομεια δεν χωρανε αλλους. Να βγει απο το γραφειο του ο Ταξιαρχος να δει τι συμβαινει στην πραγματικοτητα......Και οχι να λεει παραμυθια στις συνεντευξεις.