Δεν αφήνουν διαζευγμένους γονείς να δουν τα παιδιά τους με πρόσχημα «μην κολλήσουν κορονοϊό»


Δεκάδες καταγγελίες, ακόμα και στο δικαστικό σύστημα της χώρας , στοιβάζονται από διαζευγμένους γονείς ότι με το πρόσχημα της πανδημίας , βρίσκονται αντιμέτωποι με άρνηση από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού να τους επιτρέψει να δουν τα παιδιά τους παρά το γεγονός ότι αυτό επιβάλλουν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ρυθμίζουν την επικοινωνία γονέων.

Στα δικαστήρια της χώρας και τους εισαγγελείς ανηλίκων ή τα αστυνομικά τμήματα φτάνουν σειρά καταγγελιών για περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που στερήθηκαν τα παιδιά τους, στην περίοδο τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης καραντίνας, καθώς ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια παρεμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος της επικοινωνίας, με το πρόσχημα των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και του φόβου να μην προσβληθεί το παιδί τους από κορονοϊό.

Περιστατικά

Ενδεικτικά περιστατικά, που έχουν συμβεί πρόσφατα, αναφέρονται σε περιπτώσεις που κυρίως μπαμπάδες, όταν μεταβαίνουν στην οικία των παιδιών τους (κυρίως μικρής ηλικίας) για να επικοινωνήσουν με αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, παρόλο που βρίσκονται εντός της οικίας τα παιδιά τους, οι μητέρες που έχουν την επιμέλεια τους δεν ανοίγουν καν την πόρτα, ούτε σηκώνουν το τηλέφωνο για να εξηγήσουν τον λόγο που το πράττουν .

Η αστυνομία

Σύμφωνα με τις καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις όταν προσέρχεται η αστυνομία οι μητέρες επικαλούνται ότι λόγω της φύσης της δουλειάς του πατέρα και του τρόπου ζωής του, δεν θέλουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο να κολλήσουν τα παιδιά τους και κατ’ επέκταση και αυτές κορονοϊό και για αυτό δεν επιτρέπουν την επικοινωνία.

8 μήνες καμία επικοινωνία!

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση πατέρα, που ζήτησε να μπεί στο σπίτι για να ασκήσει έστω εκεί το δικαίωμα της επικοινωνίας του με την δίχρονη κόρη του και να μην πάρει το παιδί στην οικία του, καθώς τον κατηγορούσε η μητέρα οτι δεν τηρεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Αυτομάτως η μητέρα αρνήθηκε να του επιτρέψει να εισέλθει στο σπίτι, για να μην τους κολλήσει κορωνοιό. Μάλιστα ο συγκεκριμένος πατέρας δεν έχει καμία επικοινωνία με το παιδί του ούτε καν τηλεφωνική για οκτώ μήνες και η μητέρα δεν δίνει κανένα σημάδι ζωής.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη σχολιάζοντας αυτές της περιπτώσεις αναφέρει:

«Ο γονέας, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο βασικός σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου, η αποτροπή της μεταξύ τους αποξένωσης η απάμβλυνση των συνεπειών της ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης, η ικανοποίηση των αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, στοργής και ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η δυνατότητα του γονέα άμεσης γνώσης της ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας του τέκνου, της πνευματικής ανάπτυξης και γενικά της παρακολούθησης της όλης πορείας του τέκνου.

Η διατήρηση προσωπικών δεσμών τέκνου και των ανιόντων, που ασκούν σημαντική επίδραση στην εν γένει ανάπτυξη του τέκνου, είναι ο δικαιολογητικός λόγος της θέσπισης δικαιώματος επικοινωνίας και των ανιόντων με το τέκνο, εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, από τους οποίους επιβάλλεται διαφορετική ρύθμιση.

Ο γονέας στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια, οφείλει να προάγει το φυσικό αίσθημα αγάπης μεταξύ τέκνου και του γονέως ασκούντος την επικοινωνία, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγει οιανδήποτε πράξη, που να οδηγεί στην αμοιβαία αποξένωση του τέκνου και του έτερου γονέα, καθώς η συμπεριφορά αυτή ασκεί βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του και ειδικότερα στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους δύο γονείς ότι δεν θα πρέπει να διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας και η ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τέκνου και θα πρέπει να δίδονται τα εχέγγυα της ομαλής ψυχοσωματικής του αναπτύξεως του, φροντίζοντας ώστε το παιδί να έχει ηρεμία και να μην στερείται κανέναν από τους δύο γονείς.»

 

https://www.dikastiko.gr
1 σχόλια :

xristos είπε...

Κ. Δικηγόρε αυτά είναι ισχύουσα νομοθεσία, όμως ποιος θα την εφαρμοση; το πρόβλημα είναι σοβαρό και επείγον.