Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί η ΕΑΚΠ Δυτικής Ελλάδας καταγγέλει το προεδρείο του Σωματείου Πυροσβεστών


Παραθέτουμε ανακοίνωση τής ΕΑΚΠ Δυτικής Ελλάδας: Η Ένωση Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την υπ’ αριθ. 31/16-11-2020 ανακοίνωσή της, καλεί τα μέλη της να ζητήσουν από τις υπηρεσίες τους τα οφειλόμενα ρεπό προκειμένου να προβούν σε αγωγή  για την διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των πυροσβεστών, υποδεικνύει ως μόνη λύση την εξέταση των ζητημάτων αυτών στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έχει ανάγει ως μέγιστο καθήκον της, την δικαστική οδό για την επίλυση των προβλημάτων μας, όταν όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως μέσα από αυτή την διαδικασία, τις περισσότερες φορές, δεν επέρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική των διάφορων κυβερνήσεων που βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας μας κι ως εκ τούτου, δύσκολα η δικαστική εξουσία θα αναιρέσει πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μέσω συγκεκριμένων νόμων που έχουν ψηφιστεί στην Βουλή!

Για το θέμα της αποζημίωσης της υπερωριακής μας απασχόλησης πρέπει να θυμίσουμε, ότι ένας από τους βασικότερους λόγους που η δασοπυρόσβεση πέρασε στις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, ήταν ακριβώς ότι οι πυροσβέστες δεν δικαιούνταν υπερωριακή αποζημίωση και κατά συνέπεια μπορούσαν να τους εκμεταλλεύονται με ατελείωτες ώρες εργασίας χωρίς κόστος.

Επίσης στον πρόσφατο νόμο για την αναδιοργάνωση, για τον οποίο δεν έβγαλαν άχνα τα μέλη του Δ.Σ. και κυρίως του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας όταν είχε έρθει για διαβούλευση στις επιτροπές της Βουλής ως νομοσχέδιο, αλλά και την ημέρα που ψηφίζονταν στην Βουλή, μέσα από τις διατάξεις του προβλέπεται η εφαρμογή προληπτικής επιφυλακής με βάση τον δείκτη επικινδυνότητας,  κάτι που το νιώσαμε πολύ έντονα το φετινό καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα ήταν η καταπόνηση και η εξουθένωση του πυροσβεστικού προσωπικού και χιλιάδες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ποιό είναι λοιπόν αυτό το δικαστήριο που θα προσπεράσει έτσι εύκολα όλα τα παραπάνω; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του προεδρείου;

« Ρωτήστε το προεδρείο της Ένωσης και της Ομοσπονδίας ποιο εργασιακό μας πρόβλημά  έλυσαν  τόσα χρόνια με δικηγόρους & δικαστικές προσφυγές; Απολύτως κανένα! »

 

Συναδέλφισσες  – Συνάδελφοι  

Το προεδρείο της Ένωσης προχωρά σε τέτοιου είδους ενέργειες επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια μας μπροστά στην απραξία που επέδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και για αυτό το σημαντικό ζήτημα, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και ως μέλος του τριτοβάθμιου οργάνου της Ομοσπονδίας.

Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πυροσβέστες για τη νωχελική στάση που κράτησε κατά την αντιπυρική περίοδο, διάστημα κατά το οποίο οι υπηρεσίες της περιφέρειάς μας βρίσκονταν σχεδόν επί μονίμου βάσης σε κατάσταση μερικής ή γενικής επιφυλακής. Το προεδρείο του τρίτου σε αριθμό μελών σωματείου της χώρας μας με 700 περίπου μέλη, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ενέργεια ώστε να βάλει φρένο σ’ αυτό το κρεσέντο των ατελείωτων επιφυλακών. Δεν μπήκε ποτέ στη λογική της συσπείρωσης των μελών του για αγωνιστική διεκδίκηση λύσης και αυτού του προβλήματος αλλά και όλων των δίκαιων αιτημάτων των πυροσβεστών.

 Η συγκεκριμένη συνειδητή στάση του προεδρείου της Ένωσής μας, όπως και όλων των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει κύριο και βασικό στόχο την αποδυνάμωση και την υποβάθμιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ως του μοναδικού μέσου διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας και διαφύλαξης των κεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων μας!!!

«  Στην ένωση μας γίναμε μάρτυρες από την εφαρμογή του Νόμου 4662/2020 ότι: Με « νόμιμο » πλέον τρόπο ξεσπιτώθηκαν δεκάδες συνάδελφοι μας. Να                            « περιοδεύουμε » σε διάφορες περιοχές της χώρας ακόμη και για εκτέλεση περιπολικών. Να καταγράφουμε στο κοντέρ της απλήρωτης υπερεργασίας χιλιάδες εργατοώρες με επιφυλακές ακόμη και για προληπτικούς λόγους !  Ποια ήταν όμως η αντίδραση της ένωσης και της Ομοσπονδίας και τι έκαναν για να μας προστατεύσουν Απολύτως τίποτε ! »

Συναδέλφισσες  – συνάδελφοι

Το προεδρείο της Ένωσής μας, όπως και προεδρεία άλλων Ενώσεων, εδώ και χρόνια επιμένει να προωθεί στις δικαστικές αίθουσες την επίλυση εργασιακών, οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε λόγω των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών. Εμείς όμως συνάδελφοι δεν ψηφίζουμε στις εκλογές του σωματείου για να εκλέξουμε « κράχτες » δικηγορικών γραφείων. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε συνδικαλιστές που θα μας οργανώνουν και θα μας συσπειρώνουν γύρω από ένα μαχητικό και αγωνιστικό σωματείο για να διεκδικήσουμε επιτέλους λύσεις στα προβλήματά μας τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν και δυσκολεύουν!!!    

Ήδη  γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ώρου και την αντικατάσταση της πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης, σε ώρες επιπρόσθετων ρεπό και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Δηλαδή θέλουν να εφαρμόσουν και εκεί ότι ισχύει και για εμάς τους πυροσβέστες εδώ και δεκαετίες.

 Για να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλατύ δυναμικό κίνημα απ’ όλους τους εργαζόμενους, που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα που απορέσουν από την εργατική νομοθεσία για την υπερωριακή αποζημίωση, τόσο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όσο και για εμάς τους πυροσβέστες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την διεκδίκηση της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση και της εξάλειψης της υπερεργασίας που επιβάλλεται στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

« Ο αντεργατικός νόμος που ανέτρεψε την ζωή μας και που στήριξαν και χειροκρότησαν όλοι τους εκτός της Ε.Α.Κ.Π., δεν θα αλλάξει στις δικαστικές αίθουσες με τα υπομνήματα και με τις κλισέ συναντήσεις, αλλά  θα ανατραπεί μέσα από τους μαζικούς ενωτικούς αγώνες όλων των εργαζομένων του πυροσβεστικού σώματος, εποχικών, πενταετών και μονίμων »

Χαρακτηριστική και προς ενίσχυση της παραπάνω θέσης είναι η απάντηση της φυσικής μας ηγεσίας στο Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς, στην τελευταία συνάντηση που είχαν, στις προτάσεις που έκανε το Δ.Σ. για τροποποιήσεις διατάξεων του νόμου 4662/2020, ότι « Ο νόμος 4662/2020 ψηφίστηκε και δεν αλλάζει, ο νόμος είναι νόμος και θα παρανομούσαμε σε αντίθετη περίπτωση » !!! ( βλέπε eakp.gr )

Παράλληλα αποτελεί και απάντηση στο προεδρείο της Ένωσης, αλλά και στους διάφορους παπαγάλους, που από την στιγμή που άρχισε η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου και ένιωσαν στο πετσί τους οι πυροσβέστες τις καταστροφικές αλλαγές που επιφέρει στην ζωή τους, άρχισε να χαϊδεύει αυτιά λέγοντας ότι θα διεκδικήσει αλλαγές σε επίμαχα άρθρα και διάφορα άλλα παραμύθια, για να κρύψει τις σοβαρότατες ευθύνες του για την συνειδητή στάση που επέδειξε, αφού καμία ουσιαστική αντίδραση δεν πρόβαλε, βάζοντας έτσι πλάτη στην ψήφιση του!!!   

Η μόνη ρεαλιστική θέση που πρέπει να υιοθετήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας για να διεκδικήσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με το χρόνο εργασίας μας, είναι αυτή της Ε.Α.Κ.Π. που διαχρονικά και αταλάντευτα προτείνει:

Τη διασφάλιση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας μας σύμφωνα με τα ισχύοντα της εργατικής νομοθεσίας.

Αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση, τις εξαιρέσιμες ημέρες, τις Κυριακές και τα νυχτερινά, σύμφωνα με όσα ισχύουν και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Την ένταξη του επαγγέλματος μας στα Β.Α.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται ( βλέπε προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. στο  eakp.gr )

Μειωμένο ωράριο κατά τη διάρκεια των συμβάντων.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια