Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα δακρυγόνα συμβάλλουν στη διάδοση του κορονοϊού


Επιστολή για την επικινδυνότητα των δακρυγόνων η χρήση των οποίων συμβάλλει στη διάδοση του ιού κόβιντ, απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), ως επιστημονικός φορέας του οποίου τα μέλη –αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι κι άλλων ειδικοτήτων γιατροί και λειτουργοί υγείας– πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας Covid 19.

Κρούoντας τον κώδωνα του κινδύνου για πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο το αγαθό της δημόσιας υγείας, με αφορμή τις επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας για έλεγχο ταραχών κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων, που εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Δεδομένου ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σιέλου ή βλέννας, η χρήση δακρυγόνων με τον βήχα, τα δάκρυα, την παραγωγή σιέλου και την εκροή βλέννας που προκαλεί, πολλαπλασιάζει τη μετάδοσή του ιού. Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα δακρυγόνα, ερεθίζουν τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται στη μόλυνση.

»Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ερεθισμό και βλάβες στους πνεύμονες μετά από έκθεση σε υψηλές ποσότητες δακρυγόνων, υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία ενώ έχουν αναφερθεί και αποβολές εμβρύων. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα δακρυγόνα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα.

»Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει προειδοποιήσει για τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση στη χώρα μας. Ο φορέας, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του Κράτους, έχει τονίσει ότι η επικινδυνότητα της ουσίας CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) που περιέχεται στα δακρυγόνα ανάγκασε τον ΟΗΕ, λόγω της χρήσης της στον πόλεμο του Βιετνάμ, να καταλήξει στην απαγόρευσή της μέσω του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και της Σύμβασης του Παρισιού, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα.

»Παράλληλα η Ένωση έχει τονίσει ότι “οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες "ευαίσθητες" ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.»

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στους κανόνες που διέπουν τη χρήση αυτών των ουσιών στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το κατά πόσο είναι επιτρεπόμενες ή μη αλλά και στις ενδεχόμενες σωματικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν ως απόρροια πράξεων αστυνομικών υπαλλήλων, ζητώντας τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, ενώ εφιστούν την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων κατά τις επιχειρήσεις διατήρησης της δημόσιας τάξης, όπως και κατά τη μεταφορά αλλά και την κράτηση των προσώπων που συλλαμβάνονται.

Καλούν τέλος τον υπουργό υπό το βάρος και του αγώνα κατά της πανδημίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη της χρήσης συγκεκριμένων χημικών και τον περιορισμό της χρήσης των δακρυγόνων, όπως έπραξαν υπό την απειλή της πανδημίας αξιωματούχοι σε πόλεις των ΗΠΑ.

 

https://www.efsyn.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Κωστας είπε…
Οι μολοτωφ συμβάλλουν??