Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δ. Βερβεσός: «Δεν κρύφτηκα ποτέ. Αναγνωρίζω το λάθος που έγινε!


Μετά τις φωτογραφίες, το βίντεο από τα γενέθλια του Δημήτρη Βερβεσού που δείχνει τους παρισταμένους να διασκεδάζουν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σεισμός, σεισμός Δημήτρης Βερβεσός και… Συνωστισμός!», βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα για τον πρόεδρο του ΔΣΑ.




Το γεγονός ότι μαζεύτηκαν εν μέσω lockdown κοντά 20 άτομα σε ένα γραφείο, με μόνο τον ίδιο να φορά μάσκα, την ώρα μάλιστα που η χώρα θρηνεί δεκάδες νεκρούς από τον κορονοϊό , σχολιάστηκε επικριτικά ακόμη και από φιλικά σε αυτόν άτομα.

Αναγνώρισε το λάθος του

Αλλά και ο ίδιος, τόσο με γραπτή ανακοίνωση όσο και μέσω ανάρτησής του στο Facebook αν και προσπαθεί να μετριάσει τις αλγεινές εντυπώσεις κάνοντας λόγο για συγγενείς και παιδιά του γραφείου του που ήρθαν να του πουν χρόνια πολλά στο Σύλλογο σε ένα χώρο που έχει τρία μηχανήματα τα οποία κάνουν αποστείρωση του αέρα, παραδέχεται πως έκανε λάθος: «Δεν κρύφτηκα ποτέ. Αναγνωρίζω το λάθος που έγινε!»

 



  Στην ανακοίνωση του αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  «Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προέταξα ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και το πρόταγμα αυτό χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα όλες τις δράσεις και τις αποφάσεις μου. Και θα τις χαρακτηρίζει και στο μέλλον. Όλοι το γνωρίζουν αυτό.

  Την 20.11.2020, ημέρα των γενεθλίων μου, ευρισκόμενος στο γραφείο μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για ενεργείς τηλεδιασκέψεις για την προώθηση ζητημάτων του κλάδου (ακρόαση φορέων στη Βουλή, συνεδρίαση ΛΕΔΕ), κατά τις απογευματινές ώρες, με επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία και για περιορισμένο χρόνο, συγγενικά μου πρόσωπα και στενοί συνεργάτες, με τους οποίους διατηρώ καθημερινή και εκ του σύνεγγυς συνεργασία, για να μου ευχηθούν.

  Αναλαμβάνω την ευθύνη στο μέτρο που δεν επέμεινα στη συγκεκριμένη στιγμή κάποιοι εκ των παρευρισκομένων να φορούν μάσκα, παρότι εγώ φορούσα και παρότι ευρισκόμασταν σε χώρο υγειονομικά προστατευμένο, λόγω της εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών αποστείρωσης του αέρα (UV stailizer) για την προστασία από τον κορωνοϊό.

  Κατά τα λοιπά, αφήνω στην κρίση όλων τη διάσταση που έχει λάβει μία ανθρώπινη και οικογενειακή στιγμή μου.» 

«Να ζητήσει συγγνώμη»

Ιδιαίτερα επικριτική για το γεγονός και τον τρόπο εορτασμού των γενεθλίων του προέδρου υπήρξε με ανακοίνωση της η παράταξη των δικηγόρων, “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή” στην οποία γίνεται λόγος για προσχηματική εκ μέρους του Δημήτρη Βερβεσού επίκληση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σχολιάζοντας δε την απάντηση του προέδρου του Συλλόγου σημειώνουν ότι “Δυστυχώς, το ίδιο το γεγονός της διοργάνωσης εορτασμού στον χώρο του ΔΣΑ (και όχι στον επαγγελματικό του ή άλλον ιδιωτικό χώρο) και η απάντηση του Προέδρου, εκθέτουν όχι μόνον τον ίδιον, αλλά και τον Σύλλογο και το δικηγορικό σώμα”. Ακόμα στην ανακοίνωση η οποία φέρει τον τίτλο “Ο πρόεδρος εκθέτει τον εαυτό του και το δικηγορικό σώμα”, κάνουν ακόμα λόγο για “καταφανή παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων”, για “αστόχαστη διοργάνωση” η οποία “έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολύμηνη τακτική του Προέδρου του ΔΣΑ να αρνείται κάθε συλλογική, έστω και συμβολική, κινητοποίηση για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας, με το επιχείρημα της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων”.

  “Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε κανέναν λόγο να γιορτάζουμε” σημειώνουν και προσθέτουν στο δια ταύτα, “Ο Πρόεδρος οφείλει στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και συνολικά στο δικηγορικό σώμα μια συγγνώμη. Αφού τη δώσει, πρέπει επιτέλους τα θεσμικά όργανα του Συλλόγου να συζητήσουν μια σοβαρή στρατηγική υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ζωής και της εργασίας των μελών μας”. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ανακοίνωση για την εορταστική συνάθροιση στον ΔΣΑ εν μέσω COVID: “Ο Πρόεδρος εκθέτει τον εαυτό του και το δικηγορικό σώμα”

Ανακοίνωση της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” (21/11/2020)

  Όπως προκύπτει από φωτογραφίες που ανήρτησαν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσού, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα εορτασμός των γενεθλίων του Προέδρου στο γραφείο του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (πάνω από 15 άτομα) δεν φορούσαν μάσκες αν και ευρίσκονταν σε κλειστό και μικρό εσωτερικό χώρο. Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ επιβεβαίωσε το γεγονός, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος καθώς στον χώρο υπάρχουν “τρία μηχανήματα τα οποία κάνουν αποστείρωση του αέρα” και τα άτομα που συμμετείχαν ήταν μέλη της οικογενείας του και συνεργάτες του γραφείου του με τους οποίους είναι “σε καθημερινή επικοινωνία”.

Δυστυχώς, το ίδιο το γεγονός της διοργάνωσης εορτασμού στον χώρο του ΔΣΑ (και όχι στον επαγγελματικό του ή άλλον ιδιωτικό χώρο) και η απάντηση του Προέδρου, εκθέτουν όχι μόνον τον ίδιον, αλλά και τον Σύλλογο και το δικηγορικό σώμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών λειτουργεί από το πρώτο λοκντάουν μέχρι σήμερα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο και τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Τα πρωτόκολλα αυτά ισχύουν για όλους (συνεπώς και για τον Πρόεδρο του ΔΣΑ) και καταφανώς παραβιάστηκαν, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα.

Περαιτέρω, η αστόχαστη διοργάνωση και δικαιολόγηση του εορτασμού στα γραφεία του Συλλόγου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολύμηνη τακτική του Προέδρου του ΔΣΑ να αρνείται κάθε συλλογική, έστω και συμβολική, κινητοποίηση για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας, με το επιχείρημα της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Μάλιστα ακόμα και στο ζήτημα της προσωρινής αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος και απαγόρευσης των συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο επί τετραήμερο με αστυνομική διαταγή, ο Πρόεδρος διά της Ολομέλειας επέμεινε αποκλειστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας, αδιαφορώντας για την προφανή αντισυνταγματικότητα της απόφασης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της εορταστικής συνάθροισης στα γραφεία του ΔΣΑ αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επίκληση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ήταν και είναι προσχηματική.

Ταυτόχρονα, με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου έμειναν ανοικτά τα δικαστήρια της χώρας, πολλές δικαστικές αίθουσες και γραμματείες συνεχίζουν να δουλεύουν σχεδόν κανονικά, με εκατοντάδες δικηγόρους, υπαλλήλους, δικαστές, αστυνομικούς, πολίτες να συναθροίζονται χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας εν μέσω καθολικού λοκντάουν, με χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, με δεκάδες θανάτους κάθε μέρα, με τους διασωληνωμένους συμπολίτες μας να γεμίζουν τις ΜΕΘ, με το Σύστημα Υγείας να βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Αντίστοιχα, για μία ακόμη φορά είμαστε θύματα μιας απαξιωτικής οικονομικής αντιμετώπισής μας από την κυβέρνηση, αφού βρισκόμαστε να παρακαλάμε για ένα επίδομα 400 ευρώ μετά από δύο λοκντάουν και οκτώ μήνες εξαιρετικά περιορισμένης επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Οι ενέργειες του Προέδρου – τόσο ο εορτασμός όσο και η δικαιολόγησή του – εξέθεσαν το δικηγορικό σώμα σε μια περίοδο που η άσκηση μάχιμης δικηγορίας βρίσκεται ουσιαστικά υπό διωγμό. Έδωσαν βέλη στη φαρέτρα μιας κυβέρνησης που ούτε για την υγεία μας ενδιαφέρεται ούτε για την οικονομική μας επιβίωση.

Δεν είναι δυνατόν η δουλειά, οι αξίες και οι κόποι χιλιάδων συναδέλφων να γελοιοποιούνται εξαιτίας προκλητικών συμπεριφορών, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι άνεργοι, σε αναστολή, χωρίς απασχόληση, ή στην χειρότερη περίπτωση, νοσούν, με τις ΜΕΘ να είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες.

Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε κανέναν λόγο να γιορτάζουμε.

Ο Πρόεδρος οφείλει στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και συνολικά στο δικηγορικό σώμα μια συγγνώμη. Αφού τη δώσει, πρέπει επιτέλους τα θεσμικά όργανα του Συλλόγου να συζητήσουν μια σοβαρή στρατηγική υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ζωής και της εργασίας των μελών μας.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια