Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κείμενο του Πολύκαρπου Γεωργιάδη για την κατάσταση στις φυλακές


Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Τους τελευταίους μήνες η νεοφιλελεύθερη/ακροδεξιά κυβέρνηση μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ έχει ξεκινήσει έναν καταιγισμό επικοινωνιακής προπαγάνδας για τις φυλακές, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου και τη μεθοδική κατάργηση δικαιωμάτων, τα οποία έχουν κατακτηθεί με το ίδιο το αίμα των κρατουμένων. Δεν είναι δικαιώματα που χαρίστηκαν από μια φιλεύσπλαχνη εξουσία, είναι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, εξεγέρσεις, βασανιστήρια, απεργίες πείνας, στερήσεις. Σε αυτήν την επικοινωνιακή εκστρατεία οι φυλακές παρουσιάζονται περίπου σαν τόπος διακοπών και αναψυχής, με κελιά πολυτελείας και σκανδαλώδεις ανέσεις. Ακριβώς όπως παρουσίαζε η χούντα τους τόπους εξορίας. Ο γκεμπελισμός τους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να παρουσιάσουν ως είδη πολυτελείας ακόμα και τους βραστήρες νερού, τα μικρά ηχεία, τα usb με μουσική και ταινίες κλπ. Θα έπρεπε, όμως, αντί οι δημοσιογραφίσκοι να καλούν τους διάφορους Αραβαντινούς και τα μπατσοραμποειδή, που δίνουν μια ψεύτικη εικόνα των φυλακών, να κάνουν τον κόπο να μπουν οι ίδιοι μέσα στις πτέρυγες για να δουν ιδίοις όμμασι τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης. Φυσικά, η εικόνα που δείχνουν τα ΜΜΕ είναι στρεβλή και παραπλανητική. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Χιλιάδες άνθρωποι αποθηκεύονται, κυριολεκτικά, σε άθλια κτίρια, κάτω από απάνθρωπες και ντροπιαστικές συνθήκες κράτησης. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούριο για τις ελληνικές φυλακές. Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, όμως, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική. Όχι απλώς οι συνθήκες κράτησης παραμένουν άθλιες, αλλά επιπλέον δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων, οι οποίοι συνεχίζουν να στοιβάζονται σαν μελλοθάνατοι σε κελιά και θαλάμους-φέρετρα. Οι φυλακές κάθε μέρα γεμίζουν ακόμα περισσότερο και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση -μέσω των πάντα πρόθυμων ΜΜΕ- διαφημίζει τη “θεαματική πτώση της ποινικής παραβατικότητας”.

Πως εξηγείται άραγε αυτό το παράδοξο: η παραβατικότητα να μειώνεται και οι φυλακές να γεμίζουν; Και αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, όταν την ίδια ώρα ακόμα και απολυταρχικά καθεστώτα έχουν προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των φυλακών τους, αποφυλακίζοντας χιλιάδες κρατούμενους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κοροϊδεύει κατάμουτρα τους κρατούμενους θυροκολλώντας οδηγίες για τον COVID-19 με τις οποίες τούς συμβουλεύει να μην συνωστίζονται! Στις ελληνικές φυλακές αντί να παρθούν στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δείχνει προτίμηση σε απαγορεύσεις και επιβολή κατασταλτικών μέτρων που κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη ζωή των κρατουμένων. Όλες οι άδειες έχουν κοπεί, τα ελεύθερα επισκεπτήρια έχουν καταργηθεί, ενώ τα κλειστά επισκεπτήρια έχουν μειωθεί αντί να αυξηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συγγενών και φίλων στους χώρους αναμονής. Το παράδειγμα των φυλακών της Κέρκυρας είναι απόλυτα ενδεικτικό. Αντί να παρθούν υγειονομικά μέτρα οι αρχές προτίμησαν να κλειδώσουν ως μελλοθάνατους τους κρατούμενους περιμένοντας τον ΕΟΔΥ για μια βδομάδα μπας και ξυπνήσει από το λήθαργό του και να κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Είναι φανερό πως η πολιτική αυτή είναι δολοφονική και κάποιοι έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τον ρόλο του δήμιου. Απέναντι σε αυτές τις εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες υπάρχει η αναγκαιότητα μέσα και έξω από τα κολαστήρια, να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που θα απαιτήσει την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, την επίσκεψη γιατρών στις φυλακές που θα εξετάσουν οι ίδιοι (και όχι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) τα μέτρα υγειονομικής προστασίας των κρατουμένων, τη διενέργεια μαζικών τεστ, τη δωρεάν χορήγηση αντισηπτικών και μασκών, την άμεση απόσυρση των κατασταλτικών μέτρων και την αντικατάστασή τους με πραγματικά υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Υ.Γ. 1. Λίγο πριν τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου, ανακοινώθηκαν νέα κατασταλτικά μέτρα από το υπουργείο κάνοντας σαφή την απανθρωπιά και την πώρωση του επικεφαλής του, Μ. Χρυσοχοΐδη. Έτσι απαγορεύονται εντελώς, μέχρι νεωτέρας, όλα τα επισκεπτήρια εντείνοντας την κοινωνική και οικογενειακή απομόνωση των κρατουμένων, όλες οι μεταγωγές σε νοσοκομεία για λόγους υγείας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των κρατουμένων και, τέλος, όλες οι δια ζώσης εκπαιδευτικές και θεραπευτικές δραστηριότητες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλουν νεκρούς. Αλλά όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Υ.Γ. 2. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στον σύντροφο Κώστα Σακκά που ξεκίνησε απεργία πείνας στις 9/11 διεκδικώντας τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό για λόγους σπουδών.

Πολύκαρπος Γεωργιάδης

Φυλακές Λάρισας

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Νίκος είπε…
Αυτά έχει η ζωή όταν θέλεις να το παίξεις επαναστάτης και να καταστρέψεις το κακό σύστημα. Δεν έχει παραδειγματιστεί από την ζωή άλλων μεγάλων επαναστατών που κάνανε αυτό το οποίο πιστεύανε και πέρασαν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες χωρίς να κλαψουρίζουν σαν γυναικούλες για τις άθλιες συνθήκες κράτησης.