Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων και των φορέων τους, ενάντια στην υποβάθμιση της πυροπροστασίας στην περιοχή του Δήμου Λοκρών


Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών

Μέσω της διαταγής που εκδόθηκε στις 23/10/2020, η υπ. αριθ. 66729. Φ. 531.35 και αφορά την μεταστέγαση του Π.Κ. Αταλάντης έως τις 5/11/2020 στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού κεντρικού οδικού άξονα, από την στιγμή που δεν έχει δημιουργηθεί νέα πυροσβεστική υπηρεσία όπως είναι και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μια ολόκληρη περιοχή όπως η Λοκρίδα και η πόλη της Αταλάντη θα έχει μειωμένη πυροπροστασία.

Από το 2000 η Ε.Α.Κ.Π. αναδείκνυε συνεχώς την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση του Π.Κ. σε Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Δήμο Αταλάντης, με απώτερο σκοπό την αρτιότερη οργάνωση του σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.

Έτσι και τώρα συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων και των φορέων τους, της περιοχής του Δήμου Λοκρών, για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της πυρασφάλειας της Περιοχής .

Η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία τουλάχιστον σε Β΄ Τάξης, πέραν των αναγκαίων μέτρων που επιβάλλεται να παρθούν από τη Δασική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο, πρόληψης, ενημέρωσης, τεχνικών παρεμβάσεων κρίνετε άκρως απαραίτητη.               

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης έχει τομέα ευθύνης για την αντιμετώπιση αστικών και δασικών πυρκαγιών, αλλά και την παροχή βοήθειας σε διασώσεις, όχι μόνο τα όρια του Δήμου, αλλά και της Νότιο Ανατολικής Λοκρίδας, ευθύνη συνολικής έκτασης πάνω από 620 km2. Μέσα στα όρια ευθύνης του, υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, πολυπληθείς αστικοί και τουριστικοί οικισμοί, πάνω από 20.000 μόνιμοι κάτοικοι, μεγάλος αριθμός εποχικών επισκεπτών, μεγάλο οδικό εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, καθώς και σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, στις οποίες χρησιμοποιούνται εύφλεκτα και χημικά υλικά όπως η ΛΑΡΚΟ και η Βιομηχανία Συγκολλητικών - Αυτοκόλλητων Ταινιών. Η ύπαρξη δε του γνωστού ρήγματος Αταλάντης, συνυπολογιζομένων όλων των παραπάνω παραμέτρων, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών πυρασφάλειας, δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στην περιοχή. Νωπές είναι ακόμη οι τεράστιες καταστροφές που έχουν προκύψει από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει διαχρονικά στον ορεινό όγκο του Δήμου Λοκρών.

Αντί όμως της αναγκαίας και επιβεβλημένης αναβάθμισης του και της μεταστέγασης του με δαπάνη του κράτους, σε νέες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, εντός των ορίων του αστικού ιστού της Αταλάντης, που θα πληρούν τα κριτήρια στέγασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Με επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η σημερινή, όχι μόνο διατηρήθηκε η δομή του ως Πυροσβεστικό Κλιμάκιο αλλά ξεκίνησε πλέον και η μεταφορά του στον ανισόπεδο Κόμβο Αταλάντης.

Η αναδιάρθρωση και μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου προβλέπεται από το άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ. αριθ. 18383 οικ. Φ.109.1 31/03/2017 για την εξυπηρέτηση κατά βάση των επενδυτικών επιδιώξεων των παραχωρησιούχων εταιριών εκμετάλλευσης του πρώην Εθνικού Οδικού Άξονα και εφεξής μετονομαζόμενου σε Κεντρικής Ελλάδας και Νέας Οδού.

Η Ε.Α.Κ.Π. είχε εκφράσει εξ αρχής την αντίθεση της στις σχετικές συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι πλέον για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, υποβαθμίζεται γενικότερα ο κεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός πυροπροστασίας, από την στιγμή που μετακινείτε μεγάλος αριθμός πυροσβεστών από τις κεντρικές δομές, για την στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων που δημιουργούνται σε περιφερειακά αεροδρόμια και οδικούς άξονες χωρίς την αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού.

Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Λοκρών από την μετεγκατάσταση του πυροσβεστικού κλιμακίου χωρίς την απαραίτητη δημιουργία νέας πυροσβεστικής υπηρεσίας οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι τεράστιοι,  τόσο για τον αστικό ιστό και τους κατοίκους όσο και γενικότερα για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.  Βασικός λόγος είναι ότι, σε περίπτωση συμβάντος εκτός των ορίων του αυτοκινητοδρόμου, η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση λόγω αντικειμενικών εμποδίων από την δέσμευση μέρους του προσωπικού και μέσων για τις ανάγκες του οδικού άξονα και της απόστασης που μεσολαβεί καθίσταται υπό αμφισβήτηση.

Εκ των πραγμάτων με την μη αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε συνδυασμό με την μεταφορά της έδρας του στις εγκαταστάσεις της εκμεταλλεύτριας εταιρίας και την διατήρηση της μειωμένης σύνθεσης προσωπικού και μέσων, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η εξασφάλιση  του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρίας και τίποτε περισσότερο.

Ενστερνιζόμενοι την αγωνία των κατοίκων για την εξέλιξη αυτή, συμπαραστεκόμαστε στον δίκιο αγώνα τους για την δημιουργία πυροσβεστική υπηρεσίας στον Δήμο Αταλάντης.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η γνωστή προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των ξεπερασμένων απο το χρόνο...
Ό,τι και να κάνετε δεν ξεφεύγετε απο τον παλαιολιθισμό σας...