Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ερώτηση ΚΚΕ για την Κράτηση διαφοράς προαγωγής υπέρ ΜΤΣ


Παραθέτουμε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ: Με έγγραφά τους ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ), αλλά και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), αναδεικνύουν το ζήτημα των κρατήσεων που πραγματοποιούνται λόγω προαγωγής (μισθολογικής ή βαθμολογικής) και τη διαφορετική αντιμετώπιση της κράτησης αυτής από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το ν.4472/2017 για το νέο μισθολόγιο, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Φ.950/59/32019/Σ.6451/17-4-2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθόρισε το ύψος, το ποσοστό και τη βάση υπολογισμού των κρατήσεων και εισφορών υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπως άλλωστε έγινε και για τα λοιπά δύο Μετοχικά Ταμεία, δηλαδή το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ).

Με τον ως άνω νόμο μειώθηκε ονομαστικά το ποσό που παρακρατείται, λόγω προαγωγής σε επόμενο βαθμό, ενώ η αλλαγή του μισθολογίου, η κατάργηση της μισθολογικής προαγωγής και η θέσπιση των μισθολογικών κλιμακίων, επέφερε αλλαγή και στην καταβολή της διαφοράς προαγωγής, αφού πλέον οι κρατήσεις διαφοράς προαγωγής πραγματοποιούνται με κάθε μεταβολή του μισθολογικού κλιμακίου, δηλαδή  ανά ένα (1) ή δύο (2) χρόνια, έναντι της προηγούμενης όμοιας, στο παλαιό ειδικό μισθολόγιο, λόγω της διαδοχικής μισθολογικής ωρίμανσης και αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου, αφού το χρονοεπίδομα, με το νέο ειδικό μισθολόγιο, ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό.

Με τα ως άνω έγγραφά τους, οι ανωτέρω συνδικαλιστικές ενώσεις στρατιωτικών επισημαίνουν ακόμη ότι, κατά το παρελθόν, οι κρατήσεις που γίνονται υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ), στα στελέχη του Στρατού Ξηράς πραγματοποιούνταν εφάπαξ, ενώ στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας γίνονται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις, παρά τη ρητή πρόβλεψη για την κράτηση αυτή στην προαναφερόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 2: «1. Η μηνιαία κράτηση της παρ. 2 του άρθρου 14 του Π.Δ της 10 Μαΐου/20 Ιουλ. 1926 υπέρ του Μ.Τ.Σ. επί των αποδοχών των μετόχων του Ταμείου διενεργείται σε κάθε μισθολογική εξέλιξη των μετόχων από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο, για τρεις (3) συνεχείς μήνες, ανερχόμενη στο ήμισυ της διαφοράς του βασικού μισθού των δύο κλιμακίων».

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε το ΜΤΣ να εφαρμόσει την υπ΄ αριθμ. Φ.950/59/32019/Σ.6451/17-4-2018 κοινή υπουργική απόφαση και να παρακρατεί τη διαφορά προαγωγής/αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου των εν ενεργεία στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς σε τρεις (3) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και όχι εφάπαξ, όπως συμβαίνει σήμερα;

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια