Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η δίκη για το θάνατο του Ζακ


Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη των κατηγορούμενων για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, που είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ΚΥΑ κατά της πανδημίας του κορονοϊού για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί η διακοπή του δικαστηρίου στις 21/10/2020, όπου η έδρα αφού κλήρωσε ενόρκους διέκοψε, λόγω προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ένας εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη (αναφέρθηκε ότι έχει συμπτώματα κορονοιού).

   

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Η υπόθεση θανάτου του Ζακ απασχόλησε επί μακρόν την επικαιρότητα και ίσως να είχε άλλη νομική κατάληξη αν δεν είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία ήταν καταγεγραμμένα καρέ-καρέ όσα εκτυλίχθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος όπου ο ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας λιντσαρίστηκε άγρια και στην συνέχεια επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως επικίνδυνος ληστής…

Άλλη διάσταση στην υπόθεση εκτός από τη διαρροή των βίντεοληπτικού υλικού, που αποκάλυψε η “Εφημερίδα των Συντακτών” και το “News247” έδωσε και η ιατροδικαστική έκθεση σύμφωνα με την οποία το θύμα κατέληξε εξαιτίας των πολλαπλών τραυμάτων που είχε δεχθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ζακ το μοιραίο για τη ζωή του μεσημέρι εγκλωβίστηκε μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, χωρίς να είσαι σαφές, πώς και γιατί βρέθηκε εκεί. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα πέρασε μέσα από τη τζαμαρία ενώ παράλληλα, δέχτηκε άγρια χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και από έναν μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή, και έσπευσε να συνδράμει τον γείτονα κοσμηματοπώλη. 

 

Τα ενοχοποιητικά βίντεο

Στο πρώτο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ο Ζακ Κωστόπουλος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία, ενώ περαστικοί παρακολουθούν το τραγικό περιστατικό αμέτοχοι.

Σε ένα δεύτερο αποκαλυπτικό βίντεο φαίνεται ο άνδρας αφού έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Στη συνέχεια αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και στη συνέχεια ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό.

Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί, όπως φαίνεται στο βίντεο με ένταση, επιβεβαιώνοντας το σενάριο ότι ο άτυχος Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ώστε να προστατευτεί και όχι για να κλέψει.

Παράλληλα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, έξω από το οποίο έχασε τη ζωή του την 21η Σεπτεμβρίου, αναιρώντας την κατάθεση του δεύτερου που τον ξυλοκόπησε, ο οποίος σημείωσε ότι τον είδε να μπαίνει κρατώντας το μαχαίρι. 

 

“Καθαρές” οι τοξικολογικές

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές.

Ειδικότερα, οι εκθέσεις των τοξικολογικών εξετάσεων, που είδαν πριν το πόρισμα των ιατροδικαστών το φως της δημοσιότητας εμφάνιζαν τα αρνητικά αποτελέσματα και για τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαίνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες), ενώ ανέφεραν ότι θετική ήταν η εξέταση μόνο στην κατηγορία των οργανικών φαρμάκων, όπου ανιχνεύτηκε ουσία που εμπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά. Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στον οργανισμό του 33χρονου, αυτή ήταν ελάχιστη, σε βαθμό που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για την οδική κυκλοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου προκάλεσε αποτροπιασμό και θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ η δίκη διεξάγεται ακριβώς δύο χρόνια και ένα μήνα μετά την διάπραξη του. Του προσδιορισμού της δίκης προηγήθηκε επιστολή διαμαρτυρίας των γονιών του Κωστόπουλου για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

 

https://www.dikastiko.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια