Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απεργία πείνας από τον Κώστα Σακκά για τη μεθοδευμένη μεταγωγή


Aπόλυτα μεθοδευμένη αποδεικνύεται η αιφνίδια μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Κώστα Σακκά στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών το περασμένο Σάββατο, την πρώτη μέρα εφαρμογής του δεύτερου λοκντάουν στη χώρα.

Την απόφαση για τη μεταγωγή του Κ. Σακκά έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών με τη σύμφωνη γνώμη της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπως φαίνεται από τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση με την οποία η Σοφία Νικολάου επιχείρησε να παρουσιάσει ως αναμενόμενη τη μεταφορά του κρατούμενου στις Σέρρες και ως αναιτιολόγητη την απεργία πείνας που ο ίδιος ξεκίνησε διεκδικώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

ADVERTISING

Οπως μας ενημέρωσε η γενική γραμματέας, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά: «Ο κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, Κώστας Σακκάς, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετήχθη εκτάκτως τον Μάιο του 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ που φοιτούσε. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η ΚΕΜ αποφάσισε την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας, όπου και ανήκει, καθώς εξέλιπε ο λόγος παραμονής του στον Κορυδαλλό αφού είχε τελειώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ. Ο Κώστας Σακκάς έλαβε διδακτική στήριξη από εθελοντές καθηγητές, με ενέργειες της υπηρεσίας, και κατάφερε να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα. Δεν εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Αθήνα, όπως σκοπίμως αναφέρεται. Οπως όλοι οι φοιτητές, έτσι και ο κ. Σακκάς μπορεί να ξεκινήσει τις νέες σπουδές του με εξ αποστάσεως μαθήματα από το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Επομένως, ουδέποτε εμποδίστηκε το εκπαιδευτικό έργο του κρατουμένου, αντιθέτως του δόθηκε κάθε βοήθεια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ και για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο. Ετσι, η μεταγωγή του κρατουμένου ούτε ανεξήγητη ούτε εκδικητική είναι. Είναι τέλος αστήρικτες οι κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγο (sic) της πανδημίας. Σε όλες τις φυλακές λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζόμενων και κρατουμένων».

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Στις 16 Νοεμβρίου 2020 το Μονομελές Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στον Κ. Σακκά ελαφρυντικό εξαιτίας τού ότι, όντας κρατούμενος, συμμετείχε και πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου.

Για λόγους σπουδών ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, όπου είχε τελειώσει μεν τη διετή εκπαίδευσή του στο ΙΕΚ Γραφιστικής, αλλά ξεκινούσε την πρακτική του άσκηση.

Παράλληλα, έκανε αίτηση μεταγραφής από το Δημοκρίτειο στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Η μεταγωγή του στις Σέρρες δεν αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο· αντίθετα, τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε η μεταφορά του στον Κορυδαλλό.

Ομως η ΚΕΜ συνεδρίασε εκτάκτως στις 22 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου εξέδωσε την απόφαση μεταγωγής στις Σέρρες. Είχε προηγηθεί στις 2 Νοεμβρίου αιφνιδιαστική έρευνα στο κελί του Σακκά στον Κορυδαλλό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή αφορμή και χωρίς να βρεθεί το παραμικρό που να μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεταγωγή.

Τίθενται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:

● Γνωρίζει η Σοφία Νικολάου ότι οι φοιτητές ΙΕΚ πραγματοποιούν πρακτική πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους, οι οποίες δεν ολοκληρώνονται με τη διετή φοίτηση;

● Εχει ενημερωθεί ότι η Ανώτατη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας είναι ταυτόσημη ως προς το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, καθιστώντας τη μια «δεύτερη Γεωπονική» στη Βόρεια Ελλάδα; Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι η Γεωπονική Αθηνών δέχεται μετεγγραφές μόνο από τη Σχολή της Ορεστιάδας και από καμία άλλη σχολή.

● Εχει ενημερωθεί ότι η Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας έχει εργαστήρια, ώστε είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των φοιτητών, και ότι απέχει πέντε ώρες από τη Νιγρίτα;

● Εχει σκεφτεί ότι αν ενδιαφερόταν πραγματικά για το συμφέρον του κρατούμενου, θα τον βοηθούσε να πραγματοποιήσει τη μετεγγραφή του στην Αθήνα, όπου η σχολή απέχει λιγότερο από μισή ώρα από τον Κορυδαλλό;

● Αλήθεια, την ίδια μέρα που επισκέφθηκε τα Διαβατά με τα δεκάδες κρούσματα εντός της φυλακής της βόρειας Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε περιοχές δραματικά πληττόμενες από την πανδημία που δεν διαθέτουν κενή ούτε μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;

● Γιατί στέλνει εκδικητικά τον Κώστα Σακκά στις Φυλακές Νιγρίτας χρησιμοποιώντας ένα σωρό τερτίπια και γιατί ακυρώνει ουσιαστικά την προσπάθεια που έκανε για την εισαγωγή του στη σχολή, μπλοκάροντας τις σπουδές ενός ανθρώπου με θέληση για ζωή και γνώση;

O πατέρας του

Ο πατέρας του κρατούμενου, διευθυντής του ΕΣΥ Σπύρος Σακκάς, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Μιλώντας ως γιατρός, θέλω να σας ενημερώσω ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ήδη κλονισμένη απ’ τις αλλεπάλληλες πολυήμερες απεργίες πείνας που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν. Η μεταγωγή του από αυτήν την άποψη –στέλνοντας έναν τόσο εξασθενημένο και ευάλωτο οργανισμό σε μια φυλακή με αριθμό κρατουμένων με συμπτώματα Covid– είναι εγκληματική και απάνθρωπη. Το να μετάγεις έναν κρατούμενο που όχι μόνο σπούδαζε στο ΙΕΚ του Κορυδαλλού, αλλά κατόρθωσε να εισαχθεί με πανελλήνιες εξετάσεις, όντας κρατούμενος, στη Γεωπονική Σχολή, χωρίς κανένα φροντιστήριο, κάτι που θα έπρεπε να τον κάνει να προβάλλεται ως παράδειγμα προς μίμηση, είναι ακατανόητη. Η μεταγωγή του στις Φυλακές Νιγρίτας τού κόβει κάθε δυνατότητα σπουδών. Οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι και όχι “παίγνια” στις διαθέσεις του οποιουδήποτε κρατά μια θέση εξουσίας, όποια κι αν είναι αυτή».

Σήμερα ο Κώστας Σακκάς διανύει τη δεύτερη μέρα απεργία πείνας, το ύστατο μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του, και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε απεργία δίψας από τις 14 Νοεμβρίου αν δεν «σταματήσει η συστηματική προσπάθεια σωματικής και ψυχολογικής μου εξόντωσης». Οπως λέει, «αυτός ο αγώνας είναι για την αξιοπρέπεια».

 

Γιώτα Τέσση

https://www.efsyn.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια