Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου δεν συμπεριλαμβάνει μόνο καμένες εκτάσεις αλλά και κατεστραμμένα εργασιακά δικαιώματα


Ανακοίνωση της ΕΑΚΠ για πεπραγμένα της αντιπυρικής περιόδου στο Βόρειο Αιγαίο

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Πριν από λίγες μέρες έληξε και η φετινή αντιπυρική περίοδος. Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα στατιστικά στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι οι εκατοντάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, άφησαν χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για την πυροπροστασία και την ελλιπή πρόληψη. 

Η μόνη αλλαγή που έφερε τελικά ο πολυδιαφημιζόμενος νόμος 4662/2020 ήταν τα εξαντλητικά ωράρια, οι ασταμάτητες επιφυλακές και οι δεκάδες συνάδελφοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, αφήνοντας όμως πίσω τα ίδια κενά που κλήθηκαν να καλύψουν σε άλλες περιφέρειες. Αυτό φαίνεται και από τις διαμαρτυρίες  εκατοντάδων συναδέλφων που έτρεχαν ανά την Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν όπου εκδηλώνονταν συμβάν, αλλά ακόμη και για να στελεχώσουν περιπολικά άλλων περιοχών εκατοντάδες χιλιόμετρα ή και μίλια μακριά από την έδρα τους, όπως έγινε με συναδέλφους από τα Γρεβενά που μετακινήθηκαν για περιπολία στην Σκόπελο. 

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην περιφέρεια μας όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα παραμένουν, η αύξηση του προσωπικού αφορούσε κυρίως εποχιακούς υπαλλήλους και η ελάχιστη ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό, έγινε με ξεσπιτωμένους συναδέλφους από την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Και στην περιφέρεια μας οι συνάδελφοι βίωσαν τις αλλαγές του νόμου στην υπηρεσιακή τους κατάσταση, όντας συνεχώς σε κατάσταση επιφυλακής ακόμα και για τα μικρότερα συμβάντα, καθώς και για προληπτικούς λόγους με τα στάδια επικινδυνότητας.

Το προεδρείο της Ένωσής μας μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που διευκόλυνε με τη στάση του να μας επιβληθεί, αντί να απαιτεί και να διεκδικεί την επαρκή χρηματοδότηση και τις απαιτούμενες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό ζητάει μέσω ανακοίνωσης στις 20/10/2020, επέκταση των συμβάσεων των εποχικών συναδέλφων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, επέκταση δηλαδή της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων συναδέλφων, αντί να απαιτεί εδώ και τώρα, άμεση μονιμοποίηση όλων των εποχικών και πενταετών πυροσβεστών για την κάλυψη των αναγκών της πολιτικής προστασίας και την αύξηση των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό.  

Το  « ανεξάρτητο » προεδρείο της Ένωσής μας φαίνεται ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το προεδρείο της ομοσπονδίας, το όποιο δείχνει ιδιαίτερη επιλεκτική σπουδή όποτε καλείται να « συνδράμει » με παρεμβάσεις του, ιδίως για προβλήματα που συνδέονται με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Μυτιλήνη.  

Δεν είδαμε όμως την ίδια ευαισθησία του προεδρείου της Ομοσπονδίας να μεταβαίνει για κατά τόπους αυτοψία και παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές, με αφορμή τις άπειρες καταγγελίες που γίνονται ανά την επικράτεια για σωρεία παραβιάσεων εργασιακών δικαιωμάτων στο ωράριο, τις μετακινήσεις, την έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, την έλλειψη καθαριότητας, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε πυροσβεστικά κλιμάκια και υπηρεσίες, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που ταλανίζουν δεκάδες περιοχές σε όλη την χώρα! 

Εδώ και τρία χρόνια οι συνάδελφοι πυροσβέστες του Αερολιμένα Σαντορίνης που αντιμετωπίζονται ως « εγχώριοι μετανάστες », δεν διαπίστωσαν την ίδια ευαισθησία από το προεδρείο της Ομοσπονδίας παρ ότι βίωσαν και βιώνουν στο πετσί τους όλα τα στάδια της στεγαστικής « συνδρομής » και της « αναβαθμισμένης » μετεγκατάστασης από τα πεζοδρόμια του 2017, στα ετοιμόρροπα κτήρια το 2018 και 2019, στην συνέχεια στα κοντέινερ και μετά πάλι στον δρόμο για να αναγκαστούν σήμερα να δίνουν από τον « πλουσιοπάροχο » μισθό τους  400 και 500 ευρώ μόνο για ενοίκιο κατοικιών!  

Τι μπορεί όμως να περιμένουν οι συνάδελφοι από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού στα πρωτοβάθμια ( καλή ώρα όπως η Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου ) και τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα όπως η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που πίνουν νερό στο μεγαλόπνευστο νομοθετικό δημιούργημα 4662/2020, μέσω του οποίου καταργήθηκε: Το αμετάθετο στο όνομα της « αξιοκρατίας » για το ξεσπίτωμα εφ όρου ζωής όλων μας . Ο σταθερός χρόνος εργασίας μέσω των προληπτικών επιφυλακών!

Περισσεύει λοιπόν η υποκρισία συνάδελφοι όταν όλοι αυτοί που αντί να προετοιμάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα ενώ γνώριζαν τι πρόκειται να ψηφιστεί, εμφανίζονται κατόπιν εορτής να παριστάνουν τους σωτήρες και πάλι χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία οφείλονται αποκλειστικά στην άρνηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Πυροσβεστικό Σώμα και την δασική υπηρεσία και να θέσει ως προτεραιότητα την πυρασφάλεια της χώρας, έχουμε επανειλημμένα απαιτήσει από όλα τα προεδρεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αγωνιστικές δράσεις και διεκδικήσεις και πάντα βρίσκουμε εμπόδια από τους ίδιους τους συναδέλφους που εκλέχτηκαν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και αποτελούν το προεδρείο της Ένωσης.

Στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίστηκε και με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Κ.Π., η επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη εφόσον οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία μας. Ζητάμε από το προεδρείο, αν και είναι υποχρέωσή του, να πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο με ημερήσια διάταξη για ζητήματα που παραμένουν άλυτα και έχουν αναδειχθεί και όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την πανδημία. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι τώρα, στα Π.Κ. της Ικαρίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καμία απολύμανση ούτε παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας, στο Π.Κ. Καρλοβάσου. Επίσης δεν παρέχεται καθαριότητα και απολύμανση έχει να γίνει από την άνοιξη. 

Στις υπόλοιπες υπηρεσίες και κλιμάκια της περιφέρειας, αν και βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση μετά την από 25 Απριλίου 2020 παρέμβασή μας προς τον κύριο υπουργό, οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν ελλιπείς όπως και οι απολυμάνσεις που δεν γίνονται τακτικά παρόλο που το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων από covid 19 αυξάνεται συνεχώς.              ( Βλέπε eakp.gr )
Συνάδελφοι λόγω των συνθηκών που δεν μας  επιτρέπουν την άμεση επαφή, σας καλούμε με οποιοδήποτε τρόπο να επικοινωνείτε με την παράταξη μας και να μας γνωστοποιείτε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει για την άμεση ανάδειξη του και την διεκδίκηση της επίλυσης του.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια