Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άρχισε να λειτουργεί το πρώτο τέμενος της Αθήνας στο Βοτανικό


Το πρώτο επίσημο τέμενος της Αθήνας στο Βοτανικό λειτουργεί σήμερα για δεύτερη μέρα ακολουθώντας τους κανόνες που ισχύουν και σε χώρους λατρείας άλλων δογμάτων, δηλαδή με εννέα μόνο άτομα κατά τη διάρκεια των πέντε προσευχών που γίνονται ημερησίως στα τεμένη.

Η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά, ενώ τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά.

Στην είσοδο του τεμένους ξεχωρίζει η επιγραφή "Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών". Το τέμενος έχει ένα μεγάλο προαύλιο ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρo, όπου δεσπόζει ένα συντριβάνι. Επίσης, κατασκευάστηκε το μιχράμπ, η ιερή κόγχη που δείχνει την κατεύθυνση στη Μέκκα. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, η "μιχράμπ" (ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Το τζαμί δεν έχει μιναρέ.

Ο ιμάμης του τεμένους της Αθήνας

Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας. Πατέρας τριών παιδιών, Έλληνας πολίτης, άνθρωπος χαμηλών τόνων που χαίρει μεγάλης εκτίμησης κυρίως από την αραβική κοινότητα, αξιολογήθηκε από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους της Αθήνας ως καταλληλότερος για πρώτος ιμάμης.

Η ολοκλήρωση ενός έργου μετά από 16 χρόνια

Η περάτωση του έργου του τεμένους στην Αθήνα (είχε ψηφιστεί στη Βουλή κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Μαριέττας Γιαννάκου το 2006) και μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Οι εργασίες, έπειτα από παλινωδίες, ξεκίνησαν τελικά το 2016, δέκα χρόνια μετά την κατάθεση του Νόμου Γιαννάκου και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2019.

Οι συζητήσεις για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μέχρι τώρα η Αθήνα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς ισλαμικό τέμενος. Η απουσία αυτή σήμαινε την λειτουργία δεκάδων παράνομων τζαμιών. Όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και όσα μικρά τζαμιά έχουν νόμιμη άδεια στις γειτονιές της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων, στην Αθήνα ζουν περίπου 200.000 μουσουλμάνοι. Οι πολέμιοι της ανέγερσής του (ακροδεξιές, ρατσιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις) προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, πότε μέσω της δικαστικής οδού, με προσφυγές, και πότε με πιο ακραίες μεθόδους, όπως καταλήψεις, πορείες και βανδαλισμούς.

 

Η ιστορία και η θέση της ανέγερσης του τεμένους χωρίς μιναρέ

Το τέμενος αναγέρθηκε στη θέση του παλαιού Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Βοτανικού, επί της Ιεράς Οδού 144, σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων και δεν διαθέτει μιναρέ, ενώ σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, το κόστος του ανήλθε στις 887.000 ευρώ. Περιβάλλεται από μεγάλο προαύλιο ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο.

Το τέμενος διαθέτει έναν μεγάλο χώρο λατρείας για τους άνδρες και έναν ακόμη για τις γυναίκες. Το τέμενος έχει χωρητικότητα για 350 άτομα, ενώ μεγαλύτερος αριθμός πιστών θα μπορεί να βρίσκεται για προσευχή και στον εξωτερικό χώρο. Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας βρίσκεται το αντίστοιχο "ιερό" των μουσουλμάνων, όπου στέκεται ο ιμάμης, γνωστό ως "μιχράμπ", το οποίο βλέπει προς στη Μέκκα. Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν μπάνια προκειμένου να πλένουν οι πιστοί τα πόδια τους. Το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υποδομών, ο Δήμος Αθηναίων, και το Ναυτικό είναι οι αρμόδιοι φορείς του έργου.

 

https://www.thetoc.gr











Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είναι τζαμί. Είναι ψευτοτζαμί. Η προσευχή σε αυτόν τον χώρο απαγορεύεται. Το τζαμί δεν ανήκει σε μουσουλμάνους, δεν ελέγχεται από μουσουλμάνους και δεν κατασκευάστηκε από μουσουλμάνους. Επιπλέον είναι οικουμενικό από δογματική σκοπιά.