Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λιμενικοί: Το Βατερλό των μεταθέσεων και η νέα ομοσπονδία


Ο Υπουργός Ναυτιλίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις μεταθέσεις των λιμενικών απάντησε, τον Αύγουστο του 2020, μεταξύ άλλων:

«…χωρίς να έχουν εξειδικευτεί τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τις μεταθέσεις του προσωπικού ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ, τα οποία αποτελούν αντικείμενο του προαναφερόμενου ΠΔ…».

Για άλλη μια φορά… «Σιγή ασυρμάτου».

Το σήριαλ των θεσμοθετημένων κριτηρίων για τις μεταθέσεις των λιμενικών έρχεται από μακριά
Η ρουσφετολογία και οι διακρίσεις στο λιμενικό έχουν παρελθόν. Ας πάμε δυο δεκαετίες πίσω:

…Σε ανοιχτή ενημερωτική συγκέντρωση καλεί τους λιμενικούς το ερχόμενο Σάββατο η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΠΛΣ), με αντικείμενο το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τον κανονισμό μεταθέσεων του προσωπικού.



Λιμενικό Σώμα - Σχολή Δοκίμων Λιμενικών - Τελετή Ορκωμοσίας Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Φώτο Αρχείου / Τελετή Ορκωμοσίας Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ)
«Η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και η αδυναμία για έναν κανονισμό, όπου κάθε συνάδελφος θα ξέρει ότι κάποια στιγμή θα μετατεθεί στον τόπο που επιθυμεί, φανερώνουν ότι για μια ακόμη φορά το καθεστώς των διακρίσεων και των ρουσφετολογικών μεταθέσεων θα διαιωνίζεται στο Λιμενικό Σώμα, καθώς από τη μία, με το πρόσχημα το οικονομικό, η εκάστοτε ηγεσία θα επιλέγει τις μεταθέσεις που θέλει να γίνουν, ενώ από την άλλη οι συνάδελφοι με το πέρας του χρόνου θα είναι πάντοτε έρμαιο στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας» […]

(Ριζοσπάστης 31/1/1998)

Πρόκειται για δημοσίευμα του Ριζοσπάστη που αφορούσε τις πρωτοβουλίες που έπαιρνε (1998) η τότε «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΠΕΠΛΣ) για έναν κανονισμό μεταθέσεων. Διεκδικούσε η ΠΕΠΛΣ από τον τότε Υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σουμάκη ένα Προεδρικό Διάταγμα για τον κανονισμό μεταθέσεων του προσωπικού.

Πέρασαν 22 χρόνια! ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ξανά ΠΑΣΟΚ, ξανά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ξανά πάλι ΝΔ. Άλλαξαν 6 Πρωθυπουργοί! Δεκάδες Υπουργοί Ναυτιλίας. Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος.

Από τότε ψηφίστηκαν νόμοι και κυρίως… αναβολές έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων (Βλέπε Ριζοσπάστη 26-27/9/2020, σ.28).

Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή - Παράκτιο περιπολικό υψηλών ταχυτήτων



Φώτο Αρχείου / Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή – Παράκτιο περιπολικό υψηλών ταχυτήτων / Πηγή: Eurokinissi
Ανακοίνωση των διαταγών μετάθεσης 2020
Σήμερα φτάσαμε στην ανακοίνωση των διαταγών μετάθεσης από το Συμβούλιο των Τακτικών Μεταθέσεων του 2020. Ποιο το αποτέλεσμα; «Βατερλό!!!» όπως λέει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών.

Εξετάστηκαν μετά από 2 έτη τα αιτήματα λιμενικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, κάποια εκ των οποίων είχαν υποβληθεί το 2018, ενώ οι μεταθέσεις του 2019 ολοκληρώθηκαν το 2020. Τα όσα καταγγέλλονται από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των τοπικών ενώσεων αλλά και από τους λιμενικούς που βιώνουν το αίσθημα της αδικίας «υποβιβάζουν την αξιοπρέπεια τους και θέτουν σε κίνδυνο την οικογενειακή τους συνοχή».

Δηλαδή τι έγινε για άλλη μια φορά; Αιτήματα μετάθεσης λιμενικών με θέματα υγείας, με οικογένειες, με χρόνια σε ακριτικές περιοχές, σε πλωτά, μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής… πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Οι λιμενικοί αντί για μετάθεση δίκαια και με ενιαία κριτήρια έλαβαν «φύλλο πορείας». Διαταγή με βάση όχι τις δικές τους ανάγκες αλλά με βάση το σχεδιασμό της Υπηρεσίας και… να τες πάλι οι «γνωριμίες», ο «δικός» μας κι ο «μπάρμπας».

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και “το κερασάκι στη τούρτα”: Μέρος των τακτικών μεταθέσεων κυρίως από νησιά θα εκτελεστούν μετά τη παρουσία αντικαταστάτη!!!

Και διερωτάται η ΠΟΛ:

Με ποιο καθεστώς και από ποιο ΠΔ Μεταθέσεων προβλέπεται η μετάθεση στελέχους με αντικαταστάτη;
Πώς είναι δυνατόν να κοινοποιούνται μεταθέσεις τον μήνα Νοέμβριο σε συναδέλφους που υπηρετούν εδώ και πολλά έτη στα νησιά και να ενημερώνονται ότι τελικά θα μετατεθούν του χρόνου αφού πρώτα βρεθεί αντικαταστάτης τους με τις τακτικές μεταθέσεις του 2021;
Λιμενικό Σώμα - Παράκτιο περιπολικό ΛΣ136 (CB-90 H.C.G) πλαγιoδετημένο μπροστά στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας




Φώτο αρχείου / Λιμενικό Σώμα – Παράκτιο περιπολικό ΛΣ136 (CB-90 H.C.G) πλαγιoδετημένο μπροστά στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας / Πηγή: Eurokinissi

Επιμονή και Διεκδίκηση

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής χρειάζεται να επιμείνει. Μέσα από τις Ενώσεις του να διεκδικήσει ένα σύγχρονο και δίκαιο καθεστώς μεταθέσεων. Το συγκεκριμένο Π.Δ. που προωθείται δεν είναι επαρκές. Θέλει διορθώσεις. Κανένας λιμενικός δεν πρέπει να περιμένει να λυθεί το πρόβλημα του από άλλους.

Η πρωτοβουλία που πήραν οι 6 Ενώσεις Προσωπικού να συστήσουν νέα ομοσπονδία είναι ελπιδοφόρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) φαίνεται ότι έρχεται να βάλει τέλος στην αποξένωση της Ομοσπονδίας από τους λιμενικούς.

Βεβαίως στην πράξη θα κριθούν όλοι. Ωστόσο σταθερή δικλίδα ασφαλείας παραμένει πάντα η συμμετοχή των λιμενικών σε Συνελεύσεις που θα συζητιούνται τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν. Η μαζική συμμετοχή και ο συχνός έλεγχος από τους ίδιους τους λιμενικούς των εκπροσώπων τους, μπορεί να μετατρέψει την ελπιδοφόρα πρωτοβουλία (ΠΟΛ) σε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του συνδικαλισμού στα σώματα ασφαλείας.

Γαρδίκης Νίκος









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια