Ορατός ο κίνδυνος να νοσήσει μεγάλος αριθμός δοκίμων υπαστυνόμων - κείμενο αναγνώστη


Δημοσιεύουμε κείμενο αναγνώστη του bloko.gr: Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, στη σχολή αξιωματικων ΕΛ.ΑΣ. έχει εφαρμοστεί η εγκλειστη διαμονή. Τα προβλήματα εντός της σχολής που ποικίλουν (ελλιπής υποδομή, προβλήματα κατά την τηλεκπαίδευση, περί των τριάντα ατόμων σε κάθε διδακτήριο, ψυχολογική πίεση λόγω αυστηρού προγράμματος ακόμα και τα σαββατοκύριακα  κ.α.) κάνουν αρκετά πιο δύσκολη τη διαμονή και την εκπαίδευση μας εδώ εν μέσω πανδημίας, είναι όμως σίγουρα πολύ λιγότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι μάχιμοι συνάδελφοι, που αυτές τις μέρες εργάζονται καθημερινά έξω, ρισκάροντας να νοσήσουν οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους από το γνωστό ιό. Πάραυτα, θέλω να μείνω στα προβλήματα εντός σχολής, όντας δόκιμος υπαστυνομος.

   Η εγκλειστη διαμονή προφανώς και ενεργοποιήθηκε για την προστασία όλων των δοκίμων που φοιτούμε εδώ. Θεωρήθηκε, και ίσως να ήταν εκείνη τη στιγμή, η πιο σωστή απόφαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να νοσήσει τόσο το προσωπικό της όσο και οι φοιτητές αυτής.  Από Τετάρτη και μετά όμως, τρεις δόκιμοι υπαστυνομοι ακόμα παρουσίασαν συμπτώματα και έπειτα από τεστ αναγνωρίστηκαν ως θετικοί στον κορονοιο.  Επιπλέον, την Παρασκευή τέθηκε ότι σε καραντίνα εκτός σχολής μια ολόκληρη διμοιρία του 3ου έτους. Δεδομένου ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα συμπτώματα παρουσιάζονται από την πέμπτη έως και την έβδομη ημέρα, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε πόσοι ακόμα από το εσωτερικό της σχολής φέρουν τον εν λόγω ιό, που είτε βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν εμφανίζουν ακόμα συμπτώματα, είτε είναι ασυμπτωματικοι. Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα αφορά τον τρόπο μεταφοράς του ιού στο εσωτερικό της Σ.Α.Ε.Α., καθώς όπως προείπα βρισκόμαστε σε εγκλειστη διαμονή εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. 

   Πλέον ο κίνδυνος να νοσήσει μεγάλος αριθμός δοκίμων υπαστυνομων αλλά και προσωπικού μέσα στη σχολή δεν είναι μακρυά. Κοντινό, χρονικά, παράδειγμα είναι της Σ.Μ.Υ., όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100. Πιστεύω πως τώρα πια η τηλεκπαιδευση από τα σπίτια μας, οπως εφαρμόζεται σε όλα τα Α.Ε.Ι. της χώρας μας, ισως να είναι η καλύτερη και λιγότερο επιβλαβής για την υγεία μας λύση. Αμέσως επόμενη λύση είναι η ενίσχυση των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων με δοκιμους υπαστυνόμους για την κάλυψη των ήδη βεβαρυμένων υπηρεσιακών αναγκών στην μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19.

   Θεωρώ βέβαιο πως η υπηρεσία, πολιτική και φυσική ηγεσία, όπως έκανε σε κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση που ήρθε αντιμέτωπη, θα πάρει τη σωστή απόφαση για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία της σχολής και συνέχιση της εκπαίδευσης, έστω και αν αυτό απαιτήσει την τηλεκπαιδευση μας από το σπίτι. Με τον κίνδυνο διασποράς και νοσησης από τον ιό εντός της Σ.Α.Ε.Α. να είναι ακριβώς προ των πυλών, οι ενέργειες πρεπει να είναι άμεσες, πριν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ραγδαία και διαβούμε μια πόρτα δίχως γυρισμό. Όλα, βέβαια, κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από την ποιότητα και την ποσότητα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.