Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΜΕΝΣ: Εν έτη 2020 προκατάληψη απέναντι στο γυναικείο φύλο στις ΕΔ;


Ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ:  Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, μετά τις καταγγελίες που δέχτηκε για τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Σάββα Δ. Βλάσση την 29η Οκτωβρίου 2020 με τίτλο «Μειώστε ΤΩΡΑ τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις», στην ιστοσελίδα doureios.com, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη προσβολή και υποτίμηση που δέχονται οι γυναίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω αυτού του άρθρου.

      Στο συγκεκριμένο άρθρο ο δημοσιογράφος ζητάει να γίνουν προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με λιγότερες γυναίκες , παρουσιάζοντάς τες κατώτερες εξαιτίας του φύλου τους, της σωματικής τους ικανότητας.

      Το άρθρο αυτό κατά τη γνώμη μας αναπαράγει ξεπερασμένα στερεότυπα τόσο όσον αφορά στις ικανότητες και δεξιότητες των γυναικών όσο και στην λειτουργία και στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, βαίνει και πέρα από αυτό αφού επί της ουσίας προβάλλεται ότι η παρουσία των γυναικών αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα» για τις Ένοπλες Δυνάμεις!

     Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι η δημοσιοποίησή του συγκεκριμένου άρθρου προκάλεσε πλήθος σεξιστικών σχολίων και συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      Οφείλουμε όλοι μας να καταδικάσουμε τέτοιες απόψεις και πρακτικές, που αποτελούν πληγή για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την ίση μεταχείριση, τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών,  όπως επίσης και η καταπολέμηση των όποιων διακρίσεων και δη με βάση το φύλο εν έτη 2020 .

     Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, υπενθυμίζει ότι κατοχύρωση της Ισότητας των Φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος (άρθρ. 4 παρ. 2, 116 παρ.2), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 23 περί ισότητας γυναικών και ανδρών), έχει δε εξειδικευθεί με πλήθος νομοθετημάτων όπως το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου υπ’ αριθμόν 3896/2010 ( ΦΕΚ 207/Α/8-12-2010) περί εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, όπου απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου ή λόγω οικογενειακής κατάστασης, όσον αφορά στους όρους πρόσβασης στη μισθωτή ή μη απασχόληση ή γενικά στην επαγγελματική ζωή, περιλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης, ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριότητας και σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας.

      Θεωρούμε ότι το επίμαχο δημοσίευμα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ανωτέρω αρχές.

      Καλούμε το Δημοσιογράφο κ. Σάββα Βλάσση και  την ΕΣΗΕΑ , σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του Συντάγματος της Ελλάδας, για τη πλήρη και άμεση επανόρθωση του εμφύλως στερεοτυπικού αυτού κειμένου, αφού άλλωστε αντιβαίνει και στον νόμο 4604/2019 περί προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων (άρθρο 24 παρ.1).

      Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων στοχεύει πάντα στο αξιόμαχο του Στρατεύματος και στην ωφέλεια της Πατρίδας μας, για να συνεχίσει να στέκεται όρθια και αλώβητη απέναντι στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζεται να έχουν δίπλα τους ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν εξ ίσου στην ασφάλεια και ακεραιότητα της Πατρίδας μας.

 

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Αικατερίνη Κιουρτσίδου

Γραμματέας

Γεωργία Κοσμάογλου

Τομεάρχης

Μαρία Τυροπώλη

Κοινωνική  Λειτουργός

 

Συνυπογράφουν οι Τομεαρχες : 

Βαρελά Μαρία

Κοντελίδου Όλγα

Πουλικίδου Χριστίνα

Σήσιου Μαρία

Τζιωρτζιώτη Ελευθερία

Φωτιάδου Δήμητρα

Χελιώτου Ειρήνη

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σιγά καλέ που θιχτήκατε!!
Θα μείνουν ψηφοφόροι να σας ξαναψηφίσουν,μην ανησυχείτε!!