Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στα “χέρια” του ΣτΕ τα 12 ναυτικά μίλια μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας


Tη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ήδη, το Διάταγμα βρίσκεται προς επεξεργασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για υπογραφή.


Το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται – σύμφωνα με το kathimerini.gr – στο ΣτΕ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα, όπου και συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση της χώρας η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά που υπάρχει ώστε να γίνει δυνατή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα γίνει κατά τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος και στα σημεία βόρεια της Κέρκυρας όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από την αλβανική πλευρά, ωστόσο θα γίνουν καλή τη πίστει οι απαραίτητες προσαρμογές αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ως προς αυτή καθαυτήν την προσφυγή στη Χάγη, εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει εφικτή προτού ολοκληρωθούν οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου στην Αλβανία. Για την υπογραφή του συνυποσχετικού, δεν επαρκεί η υπογραφή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, δεν θα συνυπογράψει προκειμένου να μη δώσει στο κυβερνών κόμμα «λευκή επιταγή» ενόψει των εκλογών.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν σημείο διαρκούς πολιτικής τριβής στο εσωτερικό της Αλβανίας, και υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν και η αιτία που η προηγούμενη συμφωνία του 2009 «μπλοκαρίστηκε» από το συνταγματικό δικαστήριο.

Προς Νότο, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα φθάσει μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο, γεγονός που σημαίνει ότι θα «κλείσει» με γραμμές βάσης και ο Μεσσηνιακός Κόλπος (πέρα από τον Κορινθιακό και τον Αμβρακικό που ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρότερο άνοιγμα).









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια