Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιωάννης Μανωλεδάκης VS Αδαμαντία Οικονόμου


Αναρωτηθήκαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας πώς μια ανώτερη εισαγγελέας δεν βλέπει το νομικά προφανές, αναφερόμενοι στην πρόταση της εισαγγελέα της έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει τους νεοναζί, για αναγνώριση του ελαφρυντικού της παραγράφου 6 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ιδού η ερμηνεία του κορυφαίου θεωρητικού του ποινικού δικαίου, καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη, για τη συγκεκριμένη διάταξη:

«Αν πάντως η εγκληματική οργάνωση ή συμμορία δεν έχει ακόμη τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, η συμμετοχή σε αυτήν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Γι’ αυτό προβλέπεται στην ίδια διάταξη η σχετική ελαφρυντική περίσταση».

Καθαρά πράγματα: αν η εγκληματική οργάνωση (και όχι κάποιο από τα μέλη της) δεν έχει τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, μπορεί να αναγνωριστεί ελαφρυντική περίσταση. Περιττεύει να πούμε ότι η ΧΑ κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση επειδή τέλεσε τα επιδιωκόμενα κακουργήματα (ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας) και πλημμελήματα (βαριά σωματική βλάβη κτλ.).

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είχε, ως γνωστόν, προτείνει την αθώωση όλων των χρυσαυγιτών, πλην Ρουπακιά. Είχε προτείνει να μη χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και επομένως να αθωωθούν πανηγυρικά ο φίρερ και τα πρωτοπαλίκαρά του. Τώρα, προτείνει στο δικαστήριο να παραβιάσει εμφανώς το νόμο, προκειμένου να ρίξει στα μαλακά έντεκα βουλευτές και μερικούς ακόμα νεοναζιστές που καταδικάστηκαν μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Εκτιμούμε πως και αυτή η πρότασή της θα πέσει στο κενό. Αλλιώς θα συνιστούσε σκανδαλώδη και παρά τον νόμο εύνοια στους νεοναζιστές εγκληματίες.



eksegersi.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια