Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στην Τανάγρα τον Φεβρουάριο τα Rafale – Τα γαλλικά μαχητικά «κλειδώνουν» το Αιγαίο


Σε καθημερινή ανοιχτή γραμμή και συνεχή συνεργασία Αθήνα και Παρίσι «τρέχουν» με τους πλέον γρήγορους ρυθμούς τη συμφωνία απόκτησης των 18 Rafale, 12 μεταχειρισμένων από την Armee de l’Air και 6 καινούργιων από τη Dassault.

Tαυτόχρονα η αγορά των Rafale ανοίγει το δρόμο και στενή συνεργασία της  HAF με τη Γαλλική Πολεμική αεροπορία σε επίπεδο συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων. Ήδη οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία μέσα στους επόμενους μήνες να στείλουν Rafale στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε κοινή εκπαίδευση με όλες τις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι επαφές είναι συνεχείς και φαίνεται ότι χρονικά η μεταστάθμευση των Γαλλικών Rafale στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα ‘’κλειδώνει’’ για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η Armee de l’ Air επιθυμεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και ήδη Έλληνες και Γάλλοι επιτελείς σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια για τη φιλοξενία των Rafale στην Τανάγρα και φυσικά των ιπτάμενων και του τεχνικού προσωπικού που θα τα συνοδεύουν. Θα είναι μια ακόμη έμπρακτη κίνηση από το Παρίσι η οποία θα «σφραγίζει» την Ελληνο-Γαλλική στρατηγική συνεργασία και θα σηματοδοτεί την επόμενη μέρα με δεδομένη πλέον την απόκτηση των υπερσύγχρονων «Δελταπτέρυγων» από τη HAF.

Το ΓΕΑ σχεδιάζει μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με συμμετοχή όχι μόνο των  Ελληνικών Mirage αλλά και του συνόλου των Πολεμικών Μοιρών της HAF. Η μεταστάθμευση Γαλλικών Rafale στην Τανάγρα θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαρία για τους Έλληνες ιπτάμενους, τεχνικούς αλλά και επιτελείς να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το νέο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί με τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιό της η HAF αλλά και με την αντιαεροπορική άμυνα, ραντάρ και AΣΕΠΕ.

Ήδη οι ιπτάμενοι της 347 Μοίρας ‘’ΠΕΡΣΕΑΣ’’ πήραν στην Γαλλία και στην αεροπορική βάση στο Μont de Marsan μια πρώτη γεύση από τις μεγάλες δυνατότητες των Rafale. 

Mαζί τους και ο Αρχηγός της Πολεμικής  Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης ο οποίος πέταξε στα όρια το Rafale αγγίζοντας  ακόμα και τα 9g. Και όπως διαπίστωσαν οι Γάλλοι ο Έλληνας Αρχηγός δεν ήταν απλά καθισμένος στο πίσω κάθισμα του Rafale αλλά εξοικειώθηκε γρήγορα με το μαχητικό και σε κάποιες περιπτώσεις πήρε τον έλεγχο του πετώντας το πανίσχυρο δικινητήριο πάνω από τη νότια Γαλλία.

Η εμπειρία της VOLFA 2020 η οποία ουσιαστικά εξελίχθηκε σε συνεκπαίδευση Ελλήνων και Γάλλων ενθουσίασε ιπτάμενους και επιτελείς της Armee de l’ Air που περιμένουν πλέον την επόμενη συνεργασία στην Ελλάδα με τα ‘’γεράκια’’ της HAF. Αλλά και οι Έλληνες ιπτάμενοι απ’ όλες τις Πολεμικές Μοίρες θέλουν να πετάξουν είτε μαζί είτε απέναντι στο Rafale, το επόμενο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι Γάλλοι ήδη έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες αυτοψίες στην 114 Πτέρυγα Μάχης και έχουν διαπιστώσει ότι η αεροπορική βάση με μια σειρά από μικρά έργα τα οποία δεν θα χρειαστούν ούτε μεγάλο χρόνο εκτέλεσης ούτε θα έχουν μεγάλο κόστος θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μέσα στο 2020 και το  αργότερο έως τον Ιούνιο τα πρώτα Rafale βαμμένα στα χρώματα της HAF.

Σύμφωνα με την La Tribune τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα κοστίσουν 400 εκ ευρώ ενώ τα 6 καινούργια 1 δισ. Ωστόσο το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο αν υπολογίστει η εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη αλλά και τα όπλα των Rafale. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένη η αποδέσμευση όλων των όπλων που φέρει το Γαλλικό μαχητικό μεταξύ των οποίων και οι Α/Α πύραυλοι Meteor.

Κώστας Σαρικάς

https://newpost.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια