Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ασπίδα αντιμετώπισης drone πάνω από τη Βουλή


Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο της αστυνομίας για τη δημιουργία αντι-drone ασπίδας πάνω από το Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Σκοπός του σχεδίου είναι να αποτραπεί πιθανή απόπειρα από αέρος επίθεσης με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι διαδικασίες για την προμήθεια του συστήματος ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Είχαν προηγηθεί εισηγήσεις αξιωματικών, που είναι επιφορτισμένοι με τη φρούρηση των πλέον ευαίσθητων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο. Στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη αποκάλυψε στην «Κ» ότι έχει αποφασιστεί η αγορά να γίνει με χρήματα που θα διατεθούν, όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά από τα ταμεία της Βουλής των Ελλήνων. Η ίδια πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε ακόμα ότι κατόπιν διαβουλεύσεων αποφασίστηκε η αγορά να γίνει με τη διαδικασία του απορρήτου, προκειμένου, μεταξύ άλλων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος να μη «βγουν στον αέρα».  

Τους μήνες που προηγήθηκαν, η Διεύθυνση Τεχνικών του αρχηγείου συγκρότησε επιτροπή, τα μέλη της οποίας, αφού πραγματοποίησαν έρευνα αγοράς, προσδιόρισαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, Ελληνες αξιωματούχοι παρακολούθησαν επιδείξεις συστημάτων στην Αθήνα. Πραγματοποίησαν, επιπλέον, επαφές με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και με Ισπανούς αξιωματούχους που φέρονται να έχουν ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχα συστήματα σε κυβερνητικά κτίρια της Μαδρίτης. Αντι-drone τεχνολογία διαθέτουν εξάλλου η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις στη Γαλλία. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2016, πιο πρόσφατα στις στρατιωτικές παρελάσεις της 14ης Ιουλίου 2019 κ.α. 

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ», η αντι-drone ασπίδα θα αποτελείται από ειδικές κάμερες, ραντάρ καθώς και jammer. To σύστημα θα ανιχνεύει τα ραδιοσήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα τα καθηλώνει στο έδαφος παρεμβαίνοντας στη συχνότητα εκπομπής τους. Η ιδιότυπη αντιαεροπορική ομπρέλα αποφασίστηκε να καλύπτει όχι μόνο το κτίριο της Βουλής αλλά και άλλα κυβερνητικά κτίρια του κέντρου, όπως είναι το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα περιγράφουν ότι κατά την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον Ιανουάριο στην Αθήνα, είχε υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση όταν ένα drone εντοπίστηκε να πετάει κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών. Τότε, είχε χρησιμοποιηθεί μια ειδική, φορητή συσκευή-βαλιτσάκι για την εξουδετέρωση του μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Παρόμοιο περιστατικό κατεγράφη και τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε, στην υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής είχε σημάνει συναγερμός όταν πάνω από το κτίριο του Κοινοβουλίου οι αστυνομικοί της φρουράς είχαν δει να πετάει ένα μικρό τετρακόπτερο. Τελικά, είχε διαπιστωθεί ότι το drone κατηύθυναν τουρίστες από την Κίνα που ήθελαν να βγάλουν πανοραμικές, αναμνηστικές φωτογραφίες από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια