Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μεταθέσεις λιμενικών: Ομηρία και ρουσφετολογία

Τον Ιούλη του 2020 και μετά από απανωτές επιστολές διαμαρτυρίας Ενώσεων Λιμενικών η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το θέμα των μεταθέσεων των Λιμενικών. Με τη μορφή «Ερώτησης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας» το ΚΚΕ ανέδειξε την, πάνω από τρία χρόνια, εσκεμμένη κωλυσιεργία στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των Λιμενικών. Αυτή η αντιμετώπιση είναι διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις.

Για όσους διατηρούν ακόμη την αυταπάτη ότι είναι μόνο ατομική ευθύνη κάποιου Υπουργού ή Αρχηγού ή ακόμη και Κυβερνητικού Κόμματος, να θυμίσουμε ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Τέσσερις Υπουργοί Ναυτιλίας τριών Κυβερνήσεων – των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έπραξαν ακριβώς τα ίδια… Κωλυσιεργία, αναβολές και υποσχέσεις.

Εν συντομία το χρονικό

Αρχικά η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4504/2017, για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των λιμενικών. Ο σχετικός νόμος προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ). Το Π.Δ θα καθόριζε  τη συγκρότηση των Συμβουλίων μεταθέσεων και προσφυγών. Μάλιστα προβλεπόταν και χρονικό όριο για την έκδοση του Π.Δ… τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος του. Ωστόσο το Π.Δ, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκδόθηκε.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Ν.Δ ψήφισε το νόμο 4676/2020 το Μάρτιο του 2020, τροποποιώντας άρθρα του ν. 4504/2017, Προέβλεπε και σε αυτό το νόμο την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ), το οποίο και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

Πόρος - Περιπολία Λιμενικών - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας - Αύγουστος 2020
Πόρος – Περιπολία Λιμενικών – Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας – Αύγουστος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Η «Απάντηση» του Υπουργού Ναυτιλίας – Νέες Υποσχέσεις

Τελικά τον Αύγουστο που μας πέρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας έδωσε μια «απάντηση» χωρίς ουσιαστικά να δεσμεύεται ή έστω να απολογείται για τίποτα σχετικά με τις μεταθέσεις των λιμενικών.

Σε αυτήν, αφού υπερασπίζεται το δικό του νόμο (4676/2020), στη συνέχεια αναγκάζεται να εξηγήσει «ότι ο υπολογισμός και η εφαρμογή των κριτηρίων μεταθέσεων θα γίνεται με Π.Δ και θα ανατρέχει στο χρόνο κατάταξης κάθε στελέχους στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ο προαναφερόμενος νόμος ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς ωστόσο, να έχουν εξειδικευτεί τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τις μεταθέσεις του προσωπικού Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία αποτελούν αντικείμενο του προαναφερόμενου Π.Δ».

Μ’ άλλα λόγια εδώ και ένα χρόνο το Π.Δ που θα καθόριζε τα κριτήρια μεταθέσεων είναι ακόμη υπό επεξεργασία! Όπως το επεξεργάζονταν και οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, 2 χρόνια! Βέβαια λίγο παρακάτω λέει στην «Απάντηση» προς το ΚΚΕ ότι το «υπόψη σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών…»

Στο υπόλοιπο μέρος της «Απάντησης», το Υπουργείο, κάνει προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες για τη μη συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων, είτε στις προβλέψεις των νόμων, είτε ακόμη και στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΠΛΣ).

Γυναίκα Λιμενικός

Συμπέρασμα: Η ρουσφετολογία και οι ατομικές πιέσεις στους λιμενικούς

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που συνεχώς αναβάλλεται, δε θα λύσει μια για πάντα τα προβλήματα που προκύπτουν για το προσωπικό από τις μεταθέσεις του. Ωστόσο θα βάλει κάποιους, έστω και τυπικούς, αλλά σημαντικούς, κανόνες για τα κριτήρια. Γι’ αυτό και «με πολύ μεγάλο κόπο και αγώνες από συστάσεως του πρώτου Σωματείου του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) έγινε κατορθωτό να εκδοθεί ένα Π.Δ για τις μεταθέσεις» (από συνέντευξη στο alt.gr του Αργύρη Σμυρνή, Πλοιάρχου Λ.Σ ε.α).

Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, σκόπιμα ακολουθούν παρελκυστική τακτική. Δεν εφαρμόζουν ορισμένους από τους νόμους που οι ίδιες έχουν ψηφίσει. Διατηρούν το ξεπερασμένο Προεδρικό Διάταγμα 33/2009, για να αξιοποιούν τη διαδικασία των μεταθέσεων ή των αποσπάσεων, ως μέσο πίεσης και ρουσφετολογικών μηχανισμών προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Έλεγχοι από λιμενικούς στο Λιμάνι της Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Υγειονομικοί έλεγχοι από λιμενικούς στο Λιμάνι της Πάτρας / Πηγή: Eurokinissi

Ανησυχία και αβεβαιότητα από την άλλη πλευρά, των λιμενικών

Με τις επιλογές αυτές, Υπουργών κι Αρχηγών του Λιμενικού Σώματος, εκατοντάδες λιμενικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για χρόνια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή ακόμη και σε υπηρεσίες και καθήκοντα υψηλού φόρτου εργασίας κι επικινδυνότητας, για χρόνια. 

Εύλογο είναι σε όλους αυτούς να επικρατεί ανησυχία κι αβεβαιότητα σχετικά με τις τακτικές μεταθέσεις τους. Αυτή η αβεβαιότητα μετακυλίεται και στις οικογένειές τους.

Όλοι αυτοί χρειάζεται να αναλογιστούν ότι η λύση δεν δίνεται ποτέ από τα πάνω. Δεν χαρίζεται. Χρειάζεται επιμονή κι αποφασιστικότητα από τους ίδιους τους λιμενικούς. Μέσα από τις Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος οι ίδιοι οι λιμενικοί πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Γαρδίκης Νίκος











Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό που γίνεται στο Λιμενικο ξεπερναει τη φαντασία καποιου.Παντως και οι καλυτερες ταινιες ειναι ολες βασισμενες στην πραγματικότητα.